FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 5. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

ZAGREB - Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u subotu je izrazio očekivanje da će hrvatska vlada, zajedno s Delegacijom, energično prionuti rješavanju problema sadržanih u nedavnom izvješću o monitoringu Europske komisije i kazao da je Hrvatska spremna za članstvo u Uniji. "Identificirani su neki problemi i oni nisu novi, ali u izvješću se jasno kaže da je Hrvatska na dobrom putu i da je spremna za članstvo", rekao je Vandoren za Hinu na središnjoj proslavi povodom obilježavanja Dana Europe na zagrebačkom Preradovićevom (Cvjetnom) trgu. "Hrvatska je sada u procesu ratifikacije (Ugovora o pristupanju)", dodao je Vandoren i istaknuo da se sada još "energičnije" mora raditi na preostalim pitanjima kako bi "izvješće o monitoringu koje se očekuje u listopadu bilo još bolje". Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović kazao je da je vlada "vrlo ozbiljno primila izvješće Europske komisije" te da radi na pripremi odgovora na "sugestije" koje se u njemu nalaze. "Ministrica Vesna Pusić naš će odgovor predstaviti na Sastanku vijeća za stabilizaciju i pridruženje 6. lipnja", rekao je Klisović i izrazio uvjerenje da će jesensko izvješće biti "dobro".

VARŠAVA - Čelnik najveće poljske oporbene stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski zatražio je u subotu da se finale Europskog nogometnog prvenstva iz Kijeva premjesti u Varšavu zbog načina na koji se ukrajinske vlasti odnose prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko. Poljska i Ukrajina zajedno organiziraju Europsko nogometno prvenstvo i prema dogovoru utakmica otvaranja će se igrati 8. lipnja u Varšavi, a finale 1. srpnja u Kijevu. "UEFA bi najmanje trebala premjestiti finale u Varšavu. Svaka druga reakcija značila bi prešutno odobravanje daljnjih nedemokratskih aktivnosti ukrajinske vlade", rekao je Kaczynski. "Očigledna kršenja ljudskih prava, kao što je simbolizirano u slučaju Julije Timošenko, učinak su političke promjene u Ukrajini i dokaz njezine sve veće ovisnosti o Rusiji", dodao je nekadašnji poljski premijer.

MILANO - Najmanje pet ljudi poginulo je, još toliko ih je teško ozlijeđeno, a nekoliko lakše u autobusnoj nesreći u subotu na talijanskoj autocesti A13 Bologna-Padova, objavio je list Corriere della Sera na svojoj internetskoj stranici. Autobus je prevozio skupinu umirovljenih karabinjera koji su putovali u Jesolo, pokraj Venecije, gdje se održava godišnji skup karabinjera na kojem sudjeluje mnogo veterana tih policijskih snaga. Uzroci nesreće nisu poznati. Autobus je sletio s autoceste i završio u jarku pokraj nje oko 8 sati ujutro kada su vremenski uvjeti bili dobri.

TEHERAN - Pristaše iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji je u neslozi s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, zabilježile su slab rezultat u drugom krugu parlamentarnih izbora koji služe kao pokazatelj raspoloženja biračkog tijela pred predsjedničku utrku sljedeće godine, pokazuju u subotu izborni rezultati. Iranci su u petak u drugom krugu birali preostalih 65 od ukupno 290 zastupnika u parlamentu. U prvom su krugu snage odane ajatolahu Aliju Hameneiju osvojile većinu na račun pristaša predsjednika Ahmadinedžada. Rezultati koje je objavilo ministarstvo unutarnjih poslova pokazuju da konzervativci bliski Hamneju i vrlo kritični prema Ahmadinedžadu vode nakon glasovanja u petak, a slijede ih tvrdolinijaši iz Fronte otpora Islamske revolucije. Kao i u prvom krugu izbora, stranke sklone Ahmadinedžadu nisu dobro prošle. Hamenei je podržao reizbor Ahmadinedžada na izborima 2009., odbacujući optužbe oporbe o nepravilnostima i neregularnosti izbora, nakon čega je došlo do osmomjesečnih žestokih nereda ikada zabilježenih u Islamskoj Republici. No, Ahmadinedžad se zamjerio vrhovnom vođi donošenjem odluka koje su protumačene kao pokušaj potkopavanja vodeće pozicije svećenstva u državi. Ishod izbora neće utjecati na vanjsku politiku Teherana ili na pitanje iraskog nuklearnog programa o čemu glavnu riječ vodi ajatolah Hamnei, ali pokazuje da u sukobu dviju konzervativnih frakcija ona svećenička još uvijek ima premoć.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙