FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 4. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB - Središnja proslava povodom obilježavanja predstojećeg Dana Europe održat će se u u subotu na zagrebačkom Trgu Petra Preradovća, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a građani će moći dobiti informacije i besplatne informativne publikacije o Europskoj uniji, priopćeno je iz MVEP-a. Na postavljenim info-štandovima građani će moći dobiti informacije i besplatne informativne publikacije o Europskoj uniji i učincima predstojećeg članstva Republike Hrvatske na njihov svakodnevni život. Tom će prigodom na Cvjetnom trgu svoje info-štandove imati Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj, te veleposlanstva država članica Europske unije. Predviđen je i glazbeno-scenski program s nastupima dječjeg zbora Zagrebački mališani, predstavom za djecu o Europskoj uniji "Djevojčica i roda", te koncert Three Ladies (Maja Vučić, Ivana Radovniković i Branka Delić). Ministarstvo vanjskih i europskih poslova trinaestu godinu zaredom nizom događanja obilježava Dan Europe (9. svibnja) i to u suradnji, kao i prijašnjih godina, s Delegacijom Europske unije te veleposlanstvima država članica Europske unije.

BEOGRAD - Uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, zakazanih za nedjelju, u ponoć u noći na petak započela je predizborna šutnja, a šanse da osvoje najveći broj glasova, prema posljednjim istraživanjima, imaju koalicija "Izbor za bolji život – Boris Tadić", okupljena oko vladajuće Demokratske stranke (DS) i koalicija "Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić", koju predvodi vodeća oporbena Srpska napredna stranka (SNS). Na parlamentarnim izborima građani će birati između 18 izbornih lista, a za isti dan zakazani su i predsjednički izbori, tako da će građani istodobno birati između 12 kandidata za predsjednika Srbije. U nedjelju će se održatni i pokrajinski izbori u Vojvodini, na kojima će građani birati između 14 izbornih lista, kao i srbijanski lokalni izbori na kojima će građani birati vijećnike u lokalnim samoupravama. Rezultati istraživanja javnog mnijenja, objavljeni u posljednja dva tjedna uoči parlamentarnih izbora, pokazuju da bi najveći broj glasova mogla dobiti koalicija oko SNS-a i koalicija koju predvodi DS, te da će jedna od njih predvoditi buduću vladu.

BRUXELLES - NATO je u petak priopćio da su njegove snage na Kosovu u pripravnosti kako bi potpuno nepristrano jamčile sigurnost tijekom predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji u nedjelju na kojima sudjeluju i kosovski Srbi. U priopćenju je glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen pozvao sve čelnike i sve zajednice na Kosovu na suzdržanost tijekom izbora. "U tom kritičnom razdoblju je važno izbjeći svaku jednostranu akciju ili izjave koje bi mogle izazvati nasilje", dodao je. Oko 110.000 kosovskih Srba trebalo sudjelovati na predsjedničkim i parlamentarnim srpskim izborima u biračkim uredima koje je postavila Organizacija za europsku sigurnost i suradnju. Rasmussen je podsjetio da je misija KFOR-a poptuno nepristrano očuvanje reda i mira za stanovništvo Kosova, na čemu radi dulje od desetljeća. Pri tome će koristiti sva sredstva i sve instrumente koji su mu na raspolaganju i na koje ima pravo dobivenim mandatom.

TOKIO - Japan će od subote biti bez nuklearne energije kada će se u zemlji zbog održavanja zaustaviti posljednji aktivni reaktor, što predstavlja neodrživu situaciju za elektrodistributere koji traže pokretanje ugašenih reaktora kako bi se izbjegla nestašica električne energije tijekom ljeta. Sada radi samo jedan od 50 japanskih nuklearnih reaktora, u centrali Tomari, na otoku Hokaidu, ali on mora u subotu biti zaustavljen radi rutinskog održavanja. Radovi će trajati nešto dulje od 70 dana, nakon čega se operater elektrane, tvrtka Hokkaido Electric Power Co. nada ponovnom uključenju rekatora, a to nije sigurno. Naime, nijedan japanski reaktor koji je zaustavljen radi pregleda ili održavanja nakon nesreće centrale u Fukushimi, čija si reaktori uništeni u potresu i pratećem tsunamiju 11. ožujka 2011., kasnije nije pokrenut zbog novih sigurnosnih uvjeta. Prije te nesreće Japan je svojom nuklearnom proizvodnjom pokrivao od 25 do 30 posto vlastitih potreba električne energije. Regionalne elektrokompanije pritišću vlast i javnost da se reaktori pokrenu i ukazuju na buduću nestašicu struje tijekom razdoblja velikih vrućina. Čelnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria je nedavno zatražio da Japan pokrene reaktore za koje je potvrđeno da su sigurni i naglasio gospodarske probleme zbog nedostatka električne energije.

PARIZ - Dva ispitivanja javnog mišljenja objavljena u petak pokazala su da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nakon televizijske debate u srijedu smanjio razliku u odnosu na socijalista Francoisa Hollandea uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju, ali nedovoljno za ugrožavanje njegove pobjede. Anketa koju je provela agencija BVA pokazuje da će Hollande dobiti 52,5 posto glasova u drugom krugu u nedjelju, a Sarkozy 47,5 posto. Po tom ispitivanju Sarkozy je razliku smanjio za dva posto. Druga anketa, agencije TNS-Sofres, daje Hollandeu 53,5 posto, a Sarkozyju 46,5. Tu je razlika smanjena za postotak i pol. S ove dvije, u Francuskoj su objavljene ukupno četiri ankete nakon televizijske debate i sve su pokazale da aktualni predsjednik smanjuje zaostatak, ali nedovoljno kako bi ugrozio Hollandeovu prednost koja u prosjeku iznosi šest posto. Još jedan udarac šansama za reizbor aktualnim predsjedniku Nicolasu Sarkozyju zadao je u četvrtak čelnik glavne francuske centrističke stranke Francois Bayrou objavivši da će glas u drugom krugu predsjedničkih izbora dati socijalističkom kandidatu Hollandeu.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović sljedećeg će tjedna službeno posjetiti Mađarsku i Finsku, a u središtu razgovora bit će bilateralna pitanja, ekonomska i financijska kriza, kao i suradnja u okviru Europske unije, priopćeno je u petak iz hrvatske vlade. Hrvatski premijer u ponedjeljak će boraviti u jednodnevnom službenom posjetu Mađarskoj na poziv mađarskog premijera Viktora Orbana. Tijekom sastanka dvaju premijera razmotrit će se trenutna situacija u bilateralnim odnosima između dvije susjedne i prijateljske države, s posebnim naglaskom na suradnju u okviru Europske unije, potencijale provedbe inicijativa od zajedničkog interesa u području energetike i infrastrukture te situaciju u regiji jugoistočne Europe.

PEKING - Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u petak da su Sjedinjene Države voljne raditi sa Sjevernom Korejom ako ona promijeni svoje ponašanje te da na Sudan i Siriju treba napraviti veći pritisak. Govoreći u Pekingu na kraju dvodnevnih sastanaka na visokoj razini, koje je zasjenila kriza oko slijepog kineskog disidenta koji je potražio utočište u američkom veleposlanstvu, Clinton je naglasila da Washington i Peking mogu dalje zajedno raditi na ključnim međunarodnim pitanjima. "Vidimo dvije nacije koje su sada potpuno i neizbježno međuovisne", kazala je Clinton na sastanku iza zatvorenih vrata s kineskim premijerom Wenom Jiabaom. SAD želi da Kina napravi veći pritisak na vodstvo Sjeverne Koreje kako bi obuzdala njezine nuklearne ambicije, Clinton je rekla da je Washington i dalje voljan raditi s Pjongjangom ako on promijeni svoje ponašanje. "Novo vodstvo u Pjongjangu i dalje ima priliku promijeniti svoje ponašanje i staviti svoj narod na prvo mjesto. Ako se oni fokusiraju na poštivanje svojih obveza i pridruživanje međunarodnoj zajednici, kao i na davanje hrane i obrazovanja svojim građanima, SAD će im poželjeti dobrodošlicu i radit će s njima", kazala je. Također je istaknula da SAD i Kina, obje stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, mogu zajedno raditi kako bi izvršile sličan pritisak na Iran zbog njegovog nuklearnog programa i poduzele snažnu akciju protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Clinton je pozvala Kinu da pošalje snažnu poruku Sudanu da mora bezuvjetno zaustaviti sve prekogranične napade, a posebice "provokativno bombardiranja iz zraka" Južnog Sudana.

ZAGREB/MOSKVA - Inauguracija novog ruskog predsjednika Vladimira Putina održat će se u ponedjeljak 7. svibnja u Kremlju u nazočnosti oko tisuću uzvanika, među kojima su njegova dva poznata strana prijatelja - bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, javljaju ruski mediji. U skladu s tradicijom, na inauguraciju nisu pozvani predsjednici stranih država, a prema protokolu, na popisu uzvanika su veleposlanici akreditirani u Moskvi. Inauguracija će se održati u Velikom dvorcu u Kremlju, koji je već spreman za tu veliku svečanost, u nazočnosti članova Vijeća Federacije, zastupnika Dume i članova Ustavnog suda. Moskovski patrijarh Kiril nakon Putinove inauguracije održat će misu na kojoj će "od Boga zatražiti blagoslov za predsjednika, narod i domovinu". Putin je pobijedio na predsjedničkim izborima 4. ožujka, a nakon toga je donio posebnu odluku kojom je neradnim proglasio dane od 6. do 9. svibnja 2012. Na pitanje zašto je odlučio dan svoje inauguracije proglasiti neradnim, Putin je odgovorio kako je to učinio jer želi radnicima omogućiti nekoliko dana rekreacije i dane za rad u vrtu. Inače, 9. svibnja se slavi u Rusiji kao obljetnica završetka Drugog svjetskog rata.

SARAJEVO - Predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) započet će 16. svibnja pregovore čiji bi cilj bio sklapanje novog stand-by aranžmana, potvrdio je voditelj misije MMF-a u Sarajevu Costas Christou. "Jedino što znamo jest da su vlasti u BiH iskazale interes za početak razgovora o mogućem novom programu", kazao je Christou kako ga u petak navodi "Dnevni avaz". Pojasnio je kako na početku razgovora valja očekivati godišnji pregled gospodarskog stanja u BiH, što je sadržaj redovitih konzultacije koje MMF jednom godišnje provodi sa svakom svojom članicom. Nakon što se konstatira stanje u zemlji mogući su pregovori o novom kreditnom aranžmanu, pojasnio je Christou. Predsjednik vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda odmah po stupanju na tu dužnost početkom godine potvrdio je kako podupire nastavak suradnje s MMF-om, jer smatra da je to jedini način da BiH uredi svoje financije uz najpovoljnije uvjete kreditiranja dostupne na tržištu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙