FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: scvi
ZAGREB, 2. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati:

NEW YORK - U utorak je na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo najvišu razinu u više od četiri godine jer je snažniji rast industrijske aktivnosti nego što se očekivalo ublažio strahovanja ulagača od usporavanja oporavka američkog gospodarstva. Dow Jones indeks ojačao je 0,50 posto, na 13.279 bodova, najvišu razinu od prosinca 2007. godine. S&P 500 porastao je, pak, 0,57 posto, na 1.405 bodova, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 3.050 bodova. Ulagače je ponajviše ohrabrio podatak da je indeks industrijske aktivnosti Instituta za menadžere nabave u travnju skočio po najvišoj stopi u 10 mjeseci. ISM indeks porastao je s 53,4 na 54,8 bodova, dok se očekivao njegov pad na 53 boda. To je ublažilo strahovanja ulagača od usporavanja rasta gospodarstva.

PEKING - Kineska industrijska proizvodnja nastavila je rasti u travnju peti mjesec zaredom, prigušivši strahovanja od naglog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Službeni indeks menadžera nabave (PMI) porastao je u travnju na 53,3 boda, s 53,1 boda u ožujku, izvijestio je državni ured za statistiku. Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast proizvodnje a one niže na njezin pad.

ŽENEVA - Najveća švicarska banka UBS izvijestila je u srijedu o 54-postotnom padu neto dobiti u prvom tromjesečju 2012. a kao razloge takvog rezultata navela je gubitak u ogranku investicijskog bankarstva, računovodstveni trošak povezan s dugom i teške tržišne uvjete. Neto dobit u prvom tromjesečju pala je na 827 milijuna franaka (910 milijuna dolara), s 1,81 milijardu franaka u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je banka. Analitičari su očekivali neto dobit od 1,2 milijarde švicarskih franaka. U banci također prognoziraju loše rezultate u drugom tromjesečju 2012. zbog europske dužničke krize, američkog proračunskog manjka i globalne nesigurnosti.

NUERNBERG/ZAGREB - Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u Njemačkoj neočekivano je porastao u travnju, izvijestila je u srijedu Savezna agencija za rad (BA), ukazujući na smanjenu primjenu mjera za poticanje zapošljavanja i na kalendarske čimbenike. Sezonski prilagođen broj nezaposlenih povećan je u travnju za 19 tisuća, te je bez posla bilo 2,875 milijuna ljudi, izvijestio je BA. U priopćenju se rast sezonski prilagođenog broja nezaposlenih obrazlaže i smanjenom primjenom pojedinih mjera za poticanje zapošljavanja i kalendarskim čimbenicima, povezanim s uskršnjim blagdanima. Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti zadržala se tako u travnju na razini prethodnog mjeseca i iznosila je 6,8 posto. U prošlogodišnjem travnju iznosila je 7,1 posto.

LONDON - Aktivnosti u industrijskom sektoru eurozone smanjile su se u travnju, pri čemu se negativan trend započet u perifernim članicama sada učvrstio i u ključnim zemljama kao što su Francuska i Njemačka, pokazalo je u srijedu pomno praćeno istraživanje. Indeks menadžera nabave eurozone tvrtke Markit (PMI) pao je u travnju na 45,9 bodova, s 47,7 bodova u ožujku, i time zabilježio najnižu razinu od lipnja 2009. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti. Podaci iz Njemačke, najvećeg europskog gospodarstva, pokazali su pad aktivnosti u proizvodnom sektoru u travnju drugi mjesec zaredom, a slična situacija zabilježena je i u susjednoj Francuskoj. U Italiji, trećem po veličini gospodarstvu eurozone, aktivnosti u industrijskom sektoru smanjile su se deveti mjesec zaredom, dok su u Španjolskoj, koja oštro smanjuje javnu potrošnju kako bi srezala proračunski manjak, zabilježile najveći pad od lipnja 2009.

LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima pritisnuli su u srijedu slabi gospodarski podaci iz Europe. Cijena barela sirove nafte ostala je na tržištu u Londonu gotovo nepromijenjena, na 119,56 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu u minusu 19 centi. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 34 centa nižoj cijeni od 105,82 dolara. Tržišta nafte pritisnuli su u srijedu slabi makrogospodarski podaci iz eurozone. Tako je ugledni institut Markit izvijestio da se pad aktivnosti u industrijskom sektoru, započet u rubnim zemljama eurozone, sada učvrstio i u ključnim zemljama poput Njemačke i Francuske. Pritom su aktivnosti u njemačkom industrijskom sektoru u travnju zabilježile najoštriji pad u gotovo tri godine a pad je zabilježen i u Francuskoj, Italiji i Grčkoj. Odvojena su izvješća u srijedu pokazala i rast nezaposlenosti u Njemačkoj i Francuskoj u travnju.

ATENA - Agencija Standard & Poor’s (S&P) povisila je u srijedu rejting Grčke sa selektivnog bankrota na 'CCC', uz stabilnu dugoročnu prognozu, nakon što je završen otpis velikog grčkog duga u vlasništvu privatnih vjerovnika. S&P je povisio rejting zemlje nakon što je Atena 25. travnja zaključila postupak zamjene starih obveznica novima. Novi rejting i dalje ne preporučuje ulaganja u grčke obveznice, kategorizirajući ih kao 'ekstremno spekulativna'.

MADRID - Španjolska je u srijedu upozorila Boliviju da će nacionalizacija lokalne podružnice španjolske kompanije Red Electrica u čijem je vlasništvu većina bolivijske mreže za distribuciju električne energije naštetiti ugledu te latinskoameričke zemlje među međunarodnim investitorima. "Španjolskoj vladi ne sviđaju se takve odluke jer smatramo da je ključno da se sačuva pravna sigurnost u ulagačkom procesu u zemljama poput Bolivije", kazao je španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos u Bruxellesu gdje bi se trebao sastati s kolegama iz zemalja Europske unije. Lokalna podružnica španjolske Red Electrice TDE upravlja s 1.900 kilmetara energodistribucijske mreže u Boliviji. U neizravnom je vlasništvu španjolske tvrtke 99,89 posto TDE-a koji je u prošloj godini ostvario neto dobit od 12,5 milijuna eura. Bolivijski predsjednik Evo Morales obrazložio je nacionalizaciju TDE-a tvrdnjom o nedostatnim ulaganjima u Boliviju.

NEW YORK - Američki terminski indeksi blago su oslabili u srijedu, dan nakon što je Dow Jones dotaknuo najvišu razinu u nešto više od četiri godine, jer su investitori na oprezu uoči objave novih gospodarskih pokazatelja. Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,300 sati na gubitku 20 bodova, a tehnološki Nasdaq 8 bodova. Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 2,7 bodova, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora. Za nove smjernice investitori čekaju pokazatelje iz SAD-a. Danas će biti objavljeno izvješće o broju zaposlenih u američkim privatnim kompanijama agencije ADP u proteklome mjesecu, te podaci o narudžbama američkim tvornicama u ožujku. Na europskim tržištima dionica također se oprezno trguje. Londonski FTSE indeks trenutno je u minusu 0,45 posto, dok je frankfurtski DAX u plusu 0,27 posto, a pariški CAC 0,75 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙