FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada će poticati i podržavati investicije gdje god je moguće, posebice u energetici, ali neće dozvoliti da se Hrvatsku pljačka s "kvaziinvesticijama" poput onih u solarnu energiju koja je devet puta skuplja od klasične energije, izjavio je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić tijekom radnog ručka u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca. Još uvijek imamo jednu od najnižih cijena struje u Europi, no nažalost to više neće tako biti nakon 1. svibnja, kazao je potpredsjednik Vlade i najavio da će inzistirati na tome da cijena struje za gospodarstvo ne poraste, jer u tom slučaju ne možemo biti konkurentni. Ako želimo imati jako jeftinu struju za stanovništvo, onda ćemo imati jako skupi proizvod, pa ti stanovnici neće imati gdje raditi i neće moći plaćati ni tu jeftinu struju, bio je slikovit Čačić. Vlada će nastaviti sve investicije koje je započela bivša vlast, osim Pelješkog mosta koji je preskup, rekao je Čačić usporedivši izgradnju Pelješkog mosta s poslom koji bi se sastojao od "loženja peći novčanicama od sto eura". Komentirajući sudski spor HT-a i HAKOM o uvjetima izgradnje i iznajmljivanja svjetlovoda i svjetlovodne infrastrukture, Čačić je upozorio na apsurdnost činjenice da se u telekomunikacije nedovoljno investira, a pritom hrvatska regulativa ne omogućuje investiranje milijardi kuna kojima bi se podigla razina telekomunikacijske tehnologije, što bi cijelo gospodarstvo učinilo konkurentnim.

DUBROVNIK - Četiri neprivatizirana turistička subjekta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bit će privatizirana u iduće dvije godine, kazao je danas u Dubrovniku ministar turizma Veljko Ostojić koji je izrazio zadovoljstvo turističkim rezultatima u prva tri mjeseca na dubrovačkom području. Ministar Ostojić sastao se s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem te gradonačelnikom Dubrovnika Androm Vlahušićem. Za četiri neprivatizirana turistička subjekta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Ostojić je kazao da će se privatizacija dogoditi u iduće dvije godine. Kad je u pitanju kompleks Kupari, Ostojić je rekao kako bi pokretanje toga projekta mogao biti dodatni okidač za poboljšanje ukupne turističke ponude u županiji, a najavio je i konkretne poteze vezane uz nekad elitni dubrovački hotel Belvedere. Komentirajući prometnu povezanost hrvatskog juga Veljko Ostojić je kazao kako je stav Vlade da je rješenje toga problema u koridoru kroz BH te kako se vode intenzivni razgovori kako bi taj projekt uskoro krenuo u realizaciju.

ZAGREB - Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je danas na svojoj web stranici drugi ciklus natječaja iz programa "Poduzetnički impuls 2012.", a riječ je o natječajima za dodjelu bespovratnih sredstava za osam projekata na koje se zainteresirani mogu javiti, odnosno poslati svoje zahtjeve do 21. svibnja. Natječaji se odnose na dodjelu bespovratnih sredstava za projekte Očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta, u ukupnom iznosu od 6 milijuna kuna, Informatičke kompetencije obrtnika 1,5 milijuna kuna, Stipendije učenicima u obrtničkim zanimanjima 1,3 milijuna kuna, Opremanje praktikuma obrtničkih strukovnih škola 2 milijuna kuna, Majstorska škola 1,2 milijuna kuna, Naukovanje za obrtnička zanimanja 3,5 milijuna kuna, Zadružno poduzetništvo 2 milijuna i Franšizno poslovanje - Pilot projekt za koji je predviđeno milijun kuna.

ZAGREB - Alternative Private Equity fond za gospodarsku suradnju do kraja ove godine planira osim Centar banke, s kojom su već dogovoreni uvjeti, dokapitalizirati barem još jednu malu banku, najavio je danas član Uprave tog fonda Zoran Zemlic na susretu s novinarima kojeg su zajednički organizirali sa Centar bankom. Tim su susretom željeli dodatno pojasniti nedavno objavljenu namjeru dokapitalizacije Centar banke, kao i predstaviti projekt konsolidacije malih banaka. Dodajući da je dokapitalizacija Centar banke prvi korak u tom projektu, Zemlić je istaknuo da oni mogu konsolidirati četiri do pet malih banaka i to u roku od nekoliko godina. Namjera je okrupniti te male banke te stvoriti nacionalnu banku srednje veličine. Dio sredstava s kojima raspolaže taj fond bit će iskorišten za jačanje kreditne ekspanzije i organski rast Centar banke, a dio za financiranje drugog koraka projekta konsolidacije malih banaka koji slijedi. Alternative Private Equity fond dokapitalizirat će Centar banku s 97 milijuna kuna, dok će je tvrtka Heruc, sadašnji većinski vlasnik, dokapitalizirati sa 34 milijuna kuna. Time će temeljni kapital Centar banke porasti za 93,3 posto na ukupno 272 milijuna kuna.

ZAGREB - Zagrebački velesajam danas je posjetilo 130 gospodarstvenika iz Republike Srbije koji su razgledali sajmove Obrtništvo, Graditeljstvo, BIAM i Zavarivanje. Dolazak srpskih gospodarstvenika pokazuje da interes za regionalnom poslovnom suradnjom postoji, ističu sa ZV-a. Također se napominje kako je dolazak srpskih poduzetnika rezultat prezentacije sajmova ZV-a održane prošli mjesec u Beogradu, a prvi konkretni rezultati te prezenatcije su već vidljivi budući je Privredna komora Beograd zakupila izložbeni prostor na sajmu Obrtništva koji je u tijeku.

SINJ - U Sinju je danas svečano otvoren 7. nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda na kojem se predstavlja 57 izlagača. Sajam je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je tom prigodom naglasio važnost udruživanja u klastere. Povezivanje manjih proizvođača važno je i za promociju proizvoda. Za proizvođače pršuta važno je i usklađivanje poslovanja sa standardima Europske unije kako bi se što prije brendirali i odmah po ulasku Hrvatske u EU bili zastupljeni na tržištu, istaknuo je uz ostalo Maras. Na 7. nacionalnom sajmu, koji traje dva dana, predstavlja se 57 izlagača, a uz proizvođače pršuta predstavljaju se i proizvođači maslinovog ulja, sira, rakije iz Hrvatske te susjedne BiH.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 12,7 milijuna kuna, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex je pala za 0,10 posto, na 1.828,28 bodova. Vrijednost Crobexa10 smanjena je za 0,25 posto, pa se taj specijalizirani indeks spustio ispod 1.000 bodova, na 998,67 bodova. Zadnji je put Crobex10 bio ispod 1.000 bodova sredinom prošlog tjedna, 11. travnja. Redovni promet Burze danas je iznosio 12,7 milijuna kuna, pri čemu je najviše, 4,07 milijuna kuna, ostvareno trgovanjem dionicom HT-a. Cijena dionice HT-a danas je pala za 1,39 posto, na 212 kuna. Milijunski promet imale su danas još samo dionice Belja kojih je protrgovano za 1,9 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 1,06 posto, na 86,20 kuna. Po prometu slijede dionice Jamnice sa 937,5 tisuća kuna i rastom cijene od 0,62 posto, na 37.500 kuna. Povlaštena dionica Adris grupe izgubila je na cijeni za 0,23 posto, na 215 kuna, uz promet od 848,5 tisuća kuna. Dionici Zagrebačke banke cijena je pala za 1 posto, na 44,50 kuna, s prometom od 740,9 tisuća kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙