FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 29. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - U povodu spomendana na Zrinske i Frankopane danas je u zagrebačkoj katedrali misu predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac poručivši kako vrline časti i poštenja, kojih su oličenje ta dva hrvatska mučenika, moraju slijediti svi bez obzira koji rade posao i imaju položaj, a posebno političari. "Dok se molitveno spominjemo Zrinskih i Frankopana, preporučamo ih milosrdnom Bogu, kao i sve naše branitelje koji su tijekom povijesti dali živote za Domovinu. Sjetimo se i naših haških generala, koji su zatočeni u Haagu", kazao je mons. Jezerinac slaveći misu prigodom 341. obljetnice nasilničke smrti hrvatskih mučenika Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana. Naveo je kako se Fran Krsto Frankopan bavio pjesništvom te da se u njegovim pjesmama očituje rodoljubna nota kao na primjer "Pozivanje na vojsku", u kojoj se nalazi poznati stih "Navik on živi, ki zgine pošteno", koji je uklesan na njihovom grobu u zagrebačkoj katedrali te da nam te riječi govore da "živjeti časno, pošteno, znači biti vjeran Bogu bez obzira koji posao radimo i koji imamo položaj. Posebno to vrijedi za one koji se bave politikom". "Ako ikada, onda su nam danas potrebni ovakvi uzori i ideali kada kao nacija proživljavamo teške trenutke koji su posljedica rata i nepravde. U ovom trenutku kao da se ne snalazimo što i kako postupiti. Umjesto da okupimo sve pozitivne intelektualne i moralne snage, ljude znanja i struke, posebno na ekonomskom području, međusobno se prepucavamo i mudrujemo", naglasio je mons. Jezerinac.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg rekao je kako su u stranci osmislili model javno-privatnog partnerstva izgradnje domova za starije i nemoćne osobe te najavio da će projekt ponuditi ministru poduzetništva i obrta Gordanu Marasu. "Kao što sam najavio na početku svojega mandata mi nećemo biti samo kritičari, nego ćemo Vladi RH i predlagati programe i davati ideje, a prvi od njih je projekt izgradnje domova za starije i nemoćne građane", rekao je Hrg za Hinu. Dodao je kako je nakana projekta, pokretanjem poduzetništva i otvaranjem novih radnih mjesta, skrbiti o starim i nemoćnima. "Danas skoro da nema grada u Hrvatskoj koji nema potrebe za izgradnjom domova za starije i nemoćne te za zbrinjavanjem svojih sugrađana", rekao je predsjednik HSS-a. Istaknuo je kako je projekt koncipiran pod "HSS-ovim modelom javno-privatnog partnerstva" te kako je riječ o dobrom građevinskom ciklusu - i to "bez proračunskog novca i bez opterećenja na niz godina poslije toga". "Koncipiran je tako da ne opterećuje državu ni lokalne proračune u dijelu same izgradnje, nego se dovodi privatni kapital, privatni investitori, a lokalna samouprava u tome sudjeluje osiguravanjem zemljišta i davanjem određenih olakšica te subvencijom smještaja svojih sugrađana u tim domovima", pojasnio je Hrg.

MOTOVUN - Dvadesettrogodišnji mladić iz Umaga smrtno je stradao u teškoj prometnoj nesreći koja se jutros oko sedam sati dogodila na cesti Ponte Porton - Motovun, nedaleko mosta Mirna kod skretanja za Motovun, izvijestila je istarska policija. Prema još neslužbenim informacijama nesreća se dogodila kada je 23-godišnjak upravljajući automobilom "renault clio" pulskih registracija u lijevom blagom zavoju izgubio nadzor nad vozilom, koje je potom sletjelo s ceste, udarilo u putokaz, a potom se otkotrljalo niz zelenu površinu i zaustavilo na boku. Vozilo je u potpunosti uništeno, a vozač koji je bio sam u automobilu, smrtno je stradao na mjestu događaja.

RIJEKA - Motociklist iz Triblja smrtno je stradao u prometnoj nesreći jutros u 2,35 sati na jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Selca kada je izgubio nadzor nad motociklom i pao na kolnik, izvijestila je primorsko-goranska policija. Tijekom vožnje u lijevom zavoju, 42-godišnji vozač je motociklom udario u desni rubni dio ceste, zatim u stijenu, a potom je pao na kolnik. Preminuo je na mjestu nesreće.

ZAGREB - Festival suvremenog plesa "Platforma.hr" koji već dvanaest godina u Zagrebu okuplja istaknute koreografe iz Hrvatske i inozemstva, počinje večeras proslavom Svjetskog dana plesa na zagrebačkom Zrinjevcu, pod sloganom "Ples svima". Osim u Zagrebu, gdje su za otvorenje festivala priređeni plesni performansi i improvizacije, nastupi DJ-a, izložbe i projekcije, ovogodišnja proslava Svjetskog dana plesa istovremeno će se odvijati u Karlovcu, Zadru, Varaždinu i Puli. U svim tim gradovima u 17 sati pustit će se 30 balona u zrak kao simbolika proslave 30. godišnjice dana koji slavi ples. Festival se ove godine obraća izravnim recipijentima plesa, djeci, mladima, studentima, društvenoj zajednici, ljubiteljima plesa, a nizom događanja, radionica, gostovanja i diskusija ukazat će na nužnost sveukupne promjene razmišljanja o plesu, njegovoj ulozi u kulturnom životu zajednice. Do 6. svibnja u prostorima Tvornice Jedinstvo i Zagrebačkog kazališta lutaka predstavit će se recentne i premijerne predstave hrvatskih i europskih koreografa, dok će se svakodnevno plesnim nastupima i performansima prolaznike pozivati na večernje predstave.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙