FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 28. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Premijeri i predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je danas da u Hrvatskoj zadnje dvije godine nisu mijenjane cijene energenata, a na čiju cijenu utječu svjetske cijene. "Što napraviti u takvoj situaciji. Da li biti populist, zabijati glavu u pijesak i dalje se praviti da se ništa oko tebe ne dešava ili prihvatiti realnost, korigirati cijene i probati to kompenzirati razvojem i gospodarskim rastom", rekao je Milanović na sjednici Glavnog odbora SDP-a. Vlada je jučer, naime, odlučila da 1. svibnja plin za kućanstva poskupljuje za 22 posto, a električna energija za 20 posto. Milanović je istaknuo da su u prvih 100 dana neke od donesenih odluka bile nužne, te da su promjene i reforme u koje Hrvatska ulazi tek započele. "To je samo početak", kazao je. Upozorio je na sve što se događa i u drugim zemljama - Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj te Francuskoj, rekavši da velike članice EU, s iznimkom Njemačke, ponovno ulaze u recesiju. "Za državu koja je gospodarski izložena prema tim državama, kao Hrvatska to nije dobra vijest", smatra Milanović. Naglasio je da u Hrvatskoj u javnom sektoru nije bilo smanjivanja plaća niti nikakvih ozbiljnih rezova te da će pokušati nastaviti na takav način. "Pokušat ćemo nastaviti na takav način, ali jamstava u ovoj teškoj situaciji nizašto nema. Morat ćemo se boriti sami za sebe", rekao je i dodao da će se Hrvatska morati razvijati svojim ali i snagama međunarodnih investitora koji u Hrvatskoj vide priliku za ulaganje svog novca u razvoj najpropulzivnijih prometnih koridora, nizinsku željeznicu, riječku luku, kvalitetni turizam i slično.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a i hrvatski premijer Zoran Milanović danas je s izaslanstvom stranke na zagrebačkom groblju Mirogoju položio buket crvenih ruža na grob Ivice Račana, osnivača i prvog predsjednika SDP-a te predsjednika Vlade Republike Hrvatske od 2000. do 2003. godine. U povodu pete godišnjice smrti Ivice Račana, buket crvenih ruža na njegov je grob premijer Milanović položio zajedno sa stranačkim i visokim državnim dužnosicma, potpredsjednicom Vlade i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić, potpredsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom i saborskim zastupnikom Igorom Dragovanom. Nakon njih su crvene ruže na Račanov grob položili predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. U znak sjećanja na Ivicu Račana crvene ruže položili su brojni izaslanici SDP-a, ministri i saborski zastupnici. Na grob Ivice Račana bukete cvijeća jutros su položili i izaslanici Gradske organizacije SDP-a Zagreba na čelu predsjednikom te organizacije i predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine Davorom Bernardićem te izaslanici Foruma mladih SDP-a Zagreb i Mjesne organizacije SDP-a Donji grad. Ivica Račan (Ebersbach, 24. veljače 1944. - Zagreb, 29. travnja 2007.), jedan je od najutjecajnijih hrvatskih političara modernog doba, koji je raspisivanjem i organizacijom prvih slobodnih višestranačkih izbora 1990. godine i osiguravanjem mirnog prijenosa vlasti na izbornog pobjednika omogućio stvaranje temelja moderne hrvatske demokracije i otvorio put prema hrvatskoj samostalnosti.

RIJEKA - Brod "Katrina" šibenske tvrtke Brodarstvo d.o.o. arestiran je u Jemenu osam mjeseci, a petorica hrvatskih pomoraca od tada žive na brodu u vrlo lošim uvjetima, potvrdili su danas iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH). Tajnik SPH Predrag Brazzoduro kazao je da je brod arestiran zbog dugova, a da posada među kojima su petorica pomoraca iz Hrvatske, nije primila šest plaća, zbog čega su i ostali na brodu, nadajući se da će im plaće ipak biti isplaćene. Sindikat im može pomoći financijskom potporom, primjerice za kartama za povratak kući, ali im nije uspio osigurati pravnu pomoć u Jemenu, radi zaštite njihovih interesa, rekao je. Po riječima Brazzodura, još se dvojica hrvatskih pomoraca nalaze na drugom arestiranom brodu iste šibenske tvrtke. Brod "Verzina" arestiran je u Togu također više mjeseci, a ostatak posade ga je napustio. Brazzoduro je još rekao da svim pomorcima savjetuje da kašnjenje prve plaće odmah jave sindikatu, a da nakon kašnjenja dviju plaća za redom napuste brod. Dodao je da je razumljiv strah pomoraca od gubitka posla, ali i da je posao koji nije plaćen bolje izgubiti.

ZAGREB - Ratna drama "Korak po korak", debitantski dugometražni igrani film Biljane Čakić Veselič, priča o ženi koja ostaje sama u razrušenoj kući na samoj liniji obrane Osijeka, premijerno će se prikazati u srijedu, 2. svibnja u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol. Film prati Vjeru Kralj (Ksenija Marinković) kojoj u jeku rata muž odlazi u izbjeglištvo, a ona ostaje u obiteljskom domu kako bi bila bliže sinu, dragovoljcu u Domovinskom ratu. Radeći posao prevoditeljice za njemački jezik, sakuplja novac kako bi nabavila pancirni prsluk za sina i susreće razne ljude zanimljivih životnih sudbina. "Korak po korak" govori o nasilju i žrtvama, o ženi kojoj treba rat da nauči tko je i što zapravo treba, koja će muža izgubiti tek kad joj se vrati, a Osijek napustiti tek kad rat završi i koja traži put ka sebi, stoji u najavi filma. Film se temelji na zbirci pripovjedaka "Frezije i još ponešto" Lydije Scheuermann Hodak, a adaptaciju scenarija uz nju i redateljicu potpisuje Branko Soemen. Producent je Interfilm, a koproducent HRT-a. U službenu distribuciju po hrvatskim kinima kreće 17. svibnja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙