FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 15. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Kršćani po julijanskom kalendaru danas slave najveći kršćanski blagdan Uskrs, a svečanu arhijerejsku liturgiju u hramu Preobraženja Gospodinova u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, zajedno sa svećenstvom Srpske pravoslavne općine u Zagrebu. Mitropolit Jovan vjernicima je čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom 'Hristos Vaskrse! - Vaistinu Vaskrse!', prenijevši im pozdrave i čestitke hrvatskih državnih vlasti i katoličkih biskupa. Radujem se da blagdan Kristova uskrsnuća unosi radost u naša srca i da slava uskrsnuća bude što ljepše doživljena u našim srcima i domovima, rekao je. U okviru svečane arhijerejske liturgije tradicionalno je čitana poruka poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja koju Srpska pravoslavna crkva šalje svojoj duhovnoj djeci za Uskrs, a pročitao ju je arhijerejski namjesnik, protojerej stavrofor Duško Spasojević. Patrijarh Irinej u poruci je pozvao vjernike da zdravo i trezveno prate događaje i vrijeme u kojem žive, te da razlikuju dobro od zla, privremeno od vječnoga, nepropadljivo od propadljivog. Ovaj veliki dan svojim značenjem, porukom i poukom obvezuje nas da čuvamo svoju vjeru i da iznad svega u svakom čovjeku i u sebi samima čuvamo ljudsko dostojanstvo, stoji među ostalim u poruci poglavar Srpske pravoslavne crkve, koji je pozvao na poštivanje obiteljskih vrijednosti, osobito na svetinju kršćanskog braka i života.

VUKOVAR/VINKOVCI

Svečanim uskrsnim liturgijama služenim u svim pravoslavnim hramovima na području Vukovarsko-srijemske županije, vjernici pravoslavne vjeroispovijesti obilježili su danas taj najveći kršćanski blagdan. Na području vukovarske parohije, uskrsnu liturgiju u Parohijskom domu u središtu Vukovara, pred velikim brojem vjernika, služio je protojerej Dušan Marković, prvi paroh vukovarski. Svečanu uskrsnu liturgiju u vinkovačkom hramu Silaska svetog Duha služio je vinkovački paroh, protojerej Predrag Azap koji je, čestitaju vjernicima blagdan Kristova uskrsnuća, u propovijedi poručio kako Uskrs unosi optimizam u život svakoga čovjeka i naroda. Tijekom liturgije u svim crkvama vjernicima je pročitana uskrsna poslanica srpskog patrijarha Irineja. Nakon liturgija, najveći kršćanski blagdan Uskrs, vjernici pravoslavne vjeroispovijesti proslavit će u krugu obitelji.

DUBROVNIK

Zbog velikih kiša koje su proteklih dana padala na dubrovačkom području voda na izvorima vode za piće Dubrovnik, Zaton-Orašac-Elafiti, Župa Dubrovačka i Konavle-zapad zamutila se preko propisanih vrijednosti, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Zbog zamućenja izvora Omble u Komolcu, Palate u Zatonu, Vrela u Šumetu, Zavrelja u Zavrelju i Duboke Ljute u Platu, voda ne udovoljava pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće te se preporučuje da se prije upotrebe prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje te za tuširanje i ostale sanitarne potrebe.

ZAGREB

U okviru paneuropskog projekta "Corners" večeras u Zagrebu počinje Balkanska ekspedicija s trideset umjetnika i istraživača iz sedam europskih zemalja koji će do 29. travnja, kada dolaze u Rijeku, posljednju postaju svog putovanja, tražiti priče i inspiraciju za svoj rad. Sudionici te ekspedicije, koja se bavi legendama i stereotipima na teritoriju ispresijecanom nekad nevidljivim, a nekad naglašenim granicama, obići će Zagreb, Jasenovac, Užice, Sirogojno, Prizren, albanski grad Shkoder, Cetinje, Dubrovnik, Mostar, Rijeku i druga mjesta tog dijela Europe. Ta umjetničko-istraživačka ekspedicija okupit će umjetnike iz Slovenije, Srbije, Švedske, Poljske, Sjeverne Irske i Velike Britanije, a iz Hrvatske sudjeluju multimedijalni umjetnik Davor Sanvinčenti, dramaturginja Ivana Ivković, konceptualni umjetnik Siniša Labrović, istraživačica izvedbenih umjetnosti Una Bauer i multimedijalni umjetnik Željko Zorica. Svako mjesto na putu svojevrsna je stanica na kojoj će predstaviti svoje radove, izvesti akcije, sudjelovati u raspravama i okruglim stolovima te razmjenjivati priče s domaćinima. Projekt "Corners" podupiru Program Kultura Europske unije, Švedski institut, slovensko i hrvatsko ministarstvo kulture, gradovi Zagreb i Ljubljana, Vijeće za umjetnost Sjeverne Irske i drugi. Dosad su održane Sjeverna ekspedicija (Norveška i Švedska) i Kavkaska ekspedicija (Turska, Gruzija i Azerbejdžan), a u kolovozu će se u sklopu Istočne ekspedicije istraživati granična područja Ukrajine, Poljske, Bjelorusije, Litve i Kaliningradske oblasti.

ZAGREB

Zagrebačka policija uhitila je razbojnika koji je, prijeteći plastičnim pištoljem, sinoć pokušao opljačkati poslovnicu za otkup zlata i srebra u Draškovićevoj ulici. Razbojnik je uhićen oko 20 sati, a kriminalističkim istraživanjem otkrilo se da je riječ o "starom znancu" policije koji je ranije prijavljivan zbog zlouporabe droga. Policijska istraga otkrila je da je taj 26-godišnjak u posljednja dva mjeseca opljačkao šest poslovnica za otkup zlata i srebra. U policiji kažu da je razbojnik upadao u poslovnice maskiran sunčanim naočalama, kapom ili kapuljačom te prijeteći plastičnim pištoljem zaposlenicima pljačkao novac i nakit. Sumnja se da je u pljačkaškom pohodu oštetio dvije tvrtke iz Zagreba i Kastva Auro Domus i Argentum za oko 55 tisuća kuna.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙