FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspješna nizozemska aukcija poduprla tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 24. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u utorak je blago ojačao prema dolaru nakon oštrog pada dan ranije na međunarodnim tržištima, zahvaljujući uspješnoj aukciji nizozemskih obveznica koja je nakratko umirila zabrinutosti ulagača u vezi rastućih političkih rizika u 17-članoj eurozoni.

Nakon što je nakratko dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,3184 dolara, ojačavši za 0,2 posto, eurom se kasnije trgovalo po 1,3162 dolara. Time je nadoknadio dio oštrih gubitaka od dana ranije, proizišlih iz zabrinutosti vezanih uz ishod francuskih predsjedničkih izbora i razočaravajuće gospodarske pokazatelje iz eurozone (PMI).

Tečaj dolara ostao je, pak, stabilan prema jenu, na oko 81,14 jena.

Nizozemska je danas uspješno prodala 1,995 milijardi eura vrijedne 2-godišnje i 25-godišnje obveznice, samo dan nakon što je premijer Mark Rutte podnio ostavku zbog krize izazvane neuspjelim dogovorom o smanjenju proračuna. Ulagače su uznemirile naznake političkih previranja u toj jednoj od rijetkih država eurozone koje su zadržale vrhunski 'AAA' kreditni rejting.

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Moody's ustvrdila je da je kolaps nizozemske vlade nepovoljan za kreditni rejting zemlje, no ipak je potvrdila njezin vrhunski kreditni rejting.

Ulagače također brinu događanja u Francuskoj nakon što je socijalist Francois Hollande, koji je obećao da će ponovno pokrenuti pregovore o o Europskom proračunskom paktu, u nedjelju osvojio najveći broj glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora. Drugi krug održat će se 6. svibnja, kada će i Grci birati novu vladu, dok Irsku kasnije u svibnju čeka referendum o fiskalnom ugovoru EU-a.

"S dolaskom svibnja i lipnja možemo očekivati daljnju volatilnost i previranja, a to će, po našem mišljenju, spustiti tečaj eura ispod 1,3 dolara", kazao je Derek Halpenny, europski valutni strateg u Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Za nove smjernice ulagači će pratiti i današnji početak dvodnevnog zasjedanja američke središnje banke Fed, ponajprije zbog naznaka novog kruga kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙