FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko dužničke krize spustile tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 10. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u utorak je oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta nakon skoka prinosa na španjolske i talijanske obveznice koji je obnovio zabrinutosti u vezi dužničke krize, dok je jen dobio na vrijednosti jer se japanska središnja banka suzdržala od daljnjeg labavljenja monetarne politike.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,3077 dolara, nedaleko najniže razine u mjesec dana od 1,3033 dolara na koju se spustio u ponedjeljak. Euro je nakratko zabilježio i najnižu razinu prema jenu u posljednjih mjesec dana, od 105,97 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, i to za 0,5 posto na 81,05 jena, što je njegova najniža razina od prve polovine ožujka.

Euro su pogodile obnovljene zabrinutosti u vezi dužničke krize nakon što su prinosi na španjolske i talijanske obveznice nastavili prošlotjedni uzlet, izazvan bojaznima u vezi globalnih gospodarskih izgleda. Prinosi na španjolske obveznice u posljednje vrijeme jačaju i zbog straha ulagača da bi Španjolska mogla biti novi izvor dužničke zaraze uslijed slabog stanja državnih financija.

Podršku euru nisu pružili ni podaci o njemačkom trgovinskom višku, premda bolji nego što se očekivalo, jer su ulagači ostali fokusirani na slabiju izvedbu članica na periferiji eurozone.

"Njemački podaci naglašavaju različitu gospodarsku izvedbu među članicama eurozone i neće biti od veće pomoći euru. Svaki oporavak eura pružit će povoljne prilike za njegovu prodaju", kazao je Ian Stannard, čelnik odjela europske valutne strategije u banci Morgan Stanley.

Dolar je, pak, pod pritiskom u odnosu na jen od petka nakon što su slabiji od očekivanja podaci s američkog tržišta rada potaknuli spekulacije da bi američka središnja banka Fed mogla razmotriti novi krug ublažavanja monetarne politike kako bi poduprla rast.

Vjetar u leđa jenu, pak, dodatno je pružila tamošnja središnja banka BOJ, suzdržavši se od daljnjih mjera popuštanja monetarne politike pred detaljniju ocjenu stanja u gospodarstvu potkraj mjeseca. No, analitičari prognoziraju da bi uzlet jena u ovome tjednu ipak mogao biti ograničen zbog spekulacija o novim mjerama poticaja o kojima bi BOJ mogao izvijestiti prilikom objave novih prognozi za gospodarstvo 27. travnja.

"Tržište očekuje daljnje labavljenje monetarne politike u Japanu do kojeg bi moglo doći u nekom trenutku tijekom ovoga mjeseca", kazao je Koji Fukaya, glavni valutni strateg u banci Credit Suisse u Tokiju.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙