FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fed, Draghi i španjolska aukcija pogodili euro

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 4. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu na međunarodnim tržištima spustio na najnižu razinu prema dolaru u posljednja tri tjedna nakon što je čelnik Europske središnje banke upozorio da oporavku u eurozoni i dalje prijete rizici povezani s dužničkom krizom i cijenama roba.

Euro je tako oslabio prema dolaru za više od 0,6 posto, na 1,3141 dolar. Ranije se nakratko spustio na 1,3105 dolara, najnižu razinu od sredine ožujka.

Jedinstvena europska valuta bila je na gubitku i prema jenu, i to u visini čak jedan posto. Eurom se tako trgovalo po 107,88 jena, što je njegova najniža razina od 13. ožujka.

Dolar je pak oslabio 0,54 posto prema jenu i njime se trgovalo po 82,35 jena.

Na tiskovnoj konferenciji ECB-ov čelnik Mario Draghi poručio je novinarima da je prerano razmišljati o ukidanju popustljive monetarne politike s obzirom na slabo stanje gospodarstva eurozone. Ključne kamatne stope zadržane su tako na rekordno niskih jedan posto.

Izjave Marija Draghija samo su dodatno pogodile euro, već pritisnut skokom troškova zaduživanja u Španjolskoj. Ranije pritiske izazvala su euru i smanjena očekivanja novog kruga ublažavanja monetarne politike u SAD-u, nakon što su zabilješke s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed pokazale da se tek dvojica od 10 članova Vijeća za operacija na otvorenom tržištu zalažu za nove poticajne mjere monetarne politike.

U fokusu tržišta bila je i španjolska aukcija državnih obveznica na kojoj je Madrid prodao 2,6 milijardi eura obveznica, i to uz znatno višu cijenu zaduživanja nego na ranijim aukcijama zbog pojačanih zabrinutosti u vezi stanja državnih financije te posustale članice eurozone.

"Fokus tržišta ponovno se vraća na Europu nakon što je razočarala španjolska aukcija obveznica", kazala je Camilla Sutton, valutna analitičarka u tvrtki Scotia Capital.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙