FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sumorni gospodarski pokazatelji iz Europe pritisnuli euro

Autor: vmom
LONDON, 2. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima deviza zbog obnovljenih zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni, koje su gurnule u drugi plan početni optimizam nakon dobrih vijesti iz kineskog gospodarstva.

U takvim okolnostima euro je prema dolaru oslabio 0,2 posto, na 1,3320 dolara. Drži se tako nedaleko najviše razine u posljednjih mjesec dana od 1,3385 dolara. Oslabio je i prema jenu, i to 0,4 posto, kliznuvši na 110,04 jena.

Dolar je također bio na gubitku prema jenu, za 0,2 posto, i njime se trgovalo 82,30 jena.

Veći oprez ulagača glede prognozi za globalno gospodarstvo zaustavio je raniji uzlet rizičnijih valuta koje su podršku dobivale od neočekivano dobrih podataka iz kineske proizvodnje. Veći zazor ulagača spram rizika pomogao je jačanju japanske valute.

Tako je londonski institut Markit u ponedjeljak u najnovijem izvješću o aktivnostima industrijskog sektora eurozone u ožujku upozorio da se slabost širi s ruba eurozone na njezinu jezgru. "Novi pad proizvodnje anulirao je neznatne znakove oporavka u prva dva ovogodišnja mjeseca", upozoravaju u Markitu.

Tako je prvi puta u ovoj godini PMI za njemački industrijski sektor kliznuo ispod razine od 50 bodova, sugerirajući pad aktivnosti.

"Indeksi menažera nabave iz Europe dodatni su podsjetnik na razmjere slabljenja gospodarstava", tumači Omer Esiner iz washingtonskog Commonwealth Foreign Exchangea.

Trgovci među razlozima slabljenja optimizma prema euru navode i najnovija medijska izvješća da njemačka središnja banka Bundesbank neće prihvaćati za kolateral obveznice nekoliko zemalja, uključujući i Portugal. Iako ih je banka kasnije opovrgnula, među ulagačim je zavladao oprez.

"Pojačan je rizik da će Europa biti u duljoj recesiji a i gospodarski pokazatelji idu na ruku daljnjim korekcijama eura naniže", zaključio je Lee Hardmann, valutni analitičar u tvrtki BTM-UFJ.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙