FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U mirnoj predblagdanskoj trgovini euro gotovo nepromijenjen prema dolaru

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 3. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak u mirnoj trgovini na međunarodnim tržištima deviza ostao gotovo nepromijenjen prema dolaru budući da ulagači očekuju objavu zabilješki s posljednjeng sastanka američke središnje banke (FED), kao i sutrašnji sastanak Europske središnje banke (ECB).

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ostao nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,3316 dolara. Prema švicarskom franku također nije zabilježio promjene, zadržavši se na 1,2033 franka, što je blizu najniže razine u dva tjedna.

Dolar je pak ojačao 0,1 posto prema jenu, na 82,15 jena.

Trgovina na valutnim tržištima mirna je s obzirom na nadolazeće uskrsne blagdane, a za nove smjernice ulagači će pričekati Fedove zabilješke koje će im dati bolje smjernice o daljnjim bančinim potezima.

U fokusu tržišta je i redovno zasjedanje ECB-a, zakazano za srijedu. Analitičari kažu da bi eventualna poruka koja bi ukazivala na potrebu vraćanja fokusa ECB-a na suzbijanje inflacije, umjesto da nastavi pomagati europskom gospodarstvu i financijskom sustavu da prebrode krizu, mogla nakratko poduprijeti euro.

"Nakon ECB-ova sastanka euro bi mogao nakratko ojačati, i to iznad 1,34 dolara, i potom ponovo oslabiti, poglavito ako ECB ustraje u politici baziranoj na načelu suzdržanosti", kazala je Asmara Jamaleh, valutna analitičarka u banci Intesa Sanpaolo u Milanu.

Mnogi ulagači skloniji su ipak prodavati euro s obzirom na pojačane zabrinutosti u vezi krhkih izgleda za eurozonu i visoke razine dugova u Španjolskoj, nakon niza novih nepovoljnih gospodarskih pokazatelja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙