FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 2. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ATENA - Grčko gospodarstvo smanjit će se u ovoj godini za pet posto, a stopa nezaposlenosti dosegnut će 20 posto i ometati nastojanja da se ostvare fiskalni ciljevi, objavio je ugledni grčki ekonomski institut IOBE. Prognoza Zaklade za ekonomska i industrijska istraživanja (IOBE) pesimističnija je od onih Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda, koji očekuju pad grčkog BDP-a u ovoj godini od 4,7 do 4,8 posto. Grčka se sprema provesti dodatne mjere proračunske štednje u skladu s dogovorenim novim paketom međunarodne pomoći koji bi joj trebao pomoći izbjeći bankrot. Oporavak gospodarstva očekuje se tek u 2014. "Smatramo da će recesija i ove godine biti prilično snažna", kazao je novinarima čelnik IOBE-a Jannis Stournaras, tražeći da se ubrza proces privatizacije i time privuku inozemna ulaganja.

KOPENHAGEN - Europska komisija predstavit će za nekoliko tjedana prijedloge za rješavanje kriza u bankovnom sektoru koji, među ostalim, predviđaju da teret gubitaka umjesto poreznih obveznika snose dioničari banaka. Europska komisija prijedloge će iznijeti na idućem sastanku ministara financija skupine G20 19. i 20. travnja u Washingtonu. U lipnju bi se trebali naći na stolu Europskog parlamenta i država članica. Zakon bi trebao stupiti na snagu 2013. Zamisao je da se kreira "potpuna kutija s alatom kako bi se multinacionalne banke organizirale tako da mogu dijagnosticirati rizike, spriječiti ih i rješavati tako da ne moraju pozivati u pomoć porezne obveznike", kaže europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier. Banke će morati pripremiti planove prevencije rizika. Uspostavit će se "odbori za nadzor" banaka, a kada bude potrebno restrukturiranje, na scenu će stupiti "odbori za rješavanje" problema.

BRUXELLES - Europska komisija je u ponedjeljak najavila da će proučiti porezne propise u svim državama članicama kako bi vidjela postoji li fiskalna diskriminacija prema ljudima koji žive u jednoj, a rade u drugoj zemlji članici. Procjenjuje se da više od 1,2 milijuna ljudi radi u jednoj, a stalno prebivalište ima u drugoj članici. Bruto zarada prekograničnih i sezonskih radnika 2010. dosegnula je iznos od 46,9 milijardi eura, a Komisija u mobilnosti radnika vidi veliki potencijal za gospodarski rast i zapošljavanje. "Pravila EU-a su jasna: svi građani EU-a moraju biti tretirani na jednak način unutar jedinstvenog tržišta. Tu ne može biti diskriminacije i prava radnika na slobodu kretanja ne smiju biti ugrožena. Većina zemalja članica poštuje to temeljno načelo, a ja sam spreman poduzeti sve potrebne mjere kako bi porezni propisi u svim državama članicama odražavali to načelo", rekao je povjerenik za poreze i carine Algirdas Šemeta.

BERLIN - Njemački proizvođač solarnih ploča Q-Cells, svojedobno najveći u svijetu, objavio je u ponedjeljak da će zatražiti sudsku zaštitu od vjerovnika nakon što je odustao od planiranog restrukturiranja duga. U njemačkom su poduzeću zaključili da nemaju drugog izbora nakon što su razmotrili alternativne planove restrukturiranja duga. Q-Cells će uputiti odgovarajući zahtjev sudu u njemačkom gradu Dessauu u utorak. Plan o zamjeni dugova za dionice odbačen je prošlog tjedna nakon objave jedne sudske presude u sličnom predmetu, zbog koje su u Q-Cellsu zaključili da je opasnost uspješnog pravnog osporavanja takvog modela prevelika. Q-Cells je svojedobno bio najveći proizvođač solarnih ploča u svijetu, ali su ga u međuvremenu pritisnuli brojni problemi, uključujući i pad cijena. Prošle godine zabilježio je gubitak od 845,8 milijuna eura, uz prihode od 1,02 milijarde eura.

LONDON - Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima deviza zbog obnovljenih zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni, koje su gurnule u drugi plan početni optimizam nakon dobrih vijesti iz kineskog gospodarstva. U takvim okolnostima euro je prema dolaru oslabio 0,2 posto, na 1,3320 dolara. Oslabio je i prema jenu, i to 0,4 posto, kliznuvši na 110,04 jena. Dolar je također bio na gubitku prema jenu, za 0,2 posto, i njime se trgovalo 82,30 jena. Veći oprez ulagača glede prognozi za globalno gospodarstvo zaustavio je raniji uzlet rizičnijih valuta koje su podršku dobivale od neočekivano dobrih podataka iz kineske proizvodnje. Londonski institut Markit u ponedjeljak u najnovijem izvješću o aktivnostima industrijskog sektora eurozone u ožujku upozorio da se slabost širi s ruba eurozone na njezinu jezgru. "Novi pad proizvodnje anulirao je neznatne znakove oporavka u prva dva ovogodišnja mjeseca", upozoravaju u Markitu. Prvi put u ovoj godini PMI je za njemački industrijski sektor kliznuo ispod razine od 50 bodova, sugerirajući pad aktivnosti.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su novo tromjesečje započeli u pozitivnom području zahvaljujući iznenađujuće dobrim gospodarskim pokazateljima iz Kine. No uzlet je ubrzo posustao zbog medijskih napisa da je njemačka središnja banka prestala primati kao kolateral portugalske i obveznice drugih perifernih članica eurozone. Londonski Ftse indeks oslabio je u takvim okolnostima za 0,16 posto, na 5.758 bodova, frankfurtski DAX za 0,25 posto, na 6.929 bodova, a pariški CAC indeks za 0,7 posto, kliznuvši na 3.400 bodova. Iako je Bundesbank opovrgnuo medijske napise, istaknuvši da prihvaća kao kolateral obveznice svih zemalja članica eurozone, veće gubitke pretrpjele su bankovne dionice i burzovni indeksi u perifernim članicama eurozone. Španjolski IBEX bio je u minusu 1,5 posto, Portugalski PSI 20 gotovo jedan posto, dok je talijanski FTSE MIN oslabio 1,5 posto. Među bankovnim dionicama UniCredit i Societe Generale oslabili su četiri posto, Intesa Sanpaolo 3,4 posto, BNP Paribas 2,8 posto i Santander 2,5 posto.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙