FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 14. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ISTANBUL

Predstavnici svjetskih sila i Irana pokrenuli su u subotu u Istanbulu novi krug pregovora kojima je cilj rješavanje dugogodišnjeg spora oko iranskog nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da je civilni, dok Zapad vjeruje da je namijenjen razvoju nuklearnog oružja. "Izaslanici su ušli u dvoranu ... plenarna sjednica je počela", rekli si diplomatski izvori bliski pregovorima. Diplomati su kazali da se u ovom krugu pregovora, prvome nakon 15 mjeseci, ne očekuje neki veliki napredak, ali sastanak predstavlja novu priliku za obnovu dijaloga i smanjivanje napetosti na Bliskom istoku. "Iran je ranije poslao signale da želi ozbiljan i konstruktivan sastanak", rekao je jedan diplomat. Na sastanku sudjeluju predstavnici Irana, SAD-a, Francuske, Rusije, Kine, Njemačke, Velike Britanije i EU-a.

BEJRUT

Sirijske snage bombardirale su tijekom sat vremena u subotu ujutro dvije četvrti u gradu Homsu, u središnjem dijelu zemlje, trećeg dana od stupanja na snagu prekida vatre, objavila je sirijska nevladina organizacija. U bombardiranju četvrti Džurat al-Šajah i al-Karabis nije bilo žrtava, istaknuo je Sirijski opservatorij za ljudska prava. U mjesecima koji su prethodili primirju, Homs, treći grad po veličini u zemlji, žestoko je bombardiran, posebice njegova četvrt Baba Amr kamo su se sklonili ustanici a koju je vojska ponovno zauzela 1. ožujka. Prekid vatre u zadnja dva dana ugrožen je smrću 18 osoba, većinom civila.

SEUL

Sjeverna Koreja razvila je novu raketu dugog dometa u okviru programa različitog od onog koji je završio neuspjehom ovotjednog lansiranja rakete, izvješćuje u subotu južnokorejska tv postaja YTV. Pjongjang je izvršio četiri probe u 16 tjedana do početka ove godine u okviru razvoja međukontinentalne rakete na sjeveroistočnoj obali, u Musudan-riju. Testiranje je namijenjeno poboljšanju motora i goriva te rakete kodnog broja KN-08, javio je isti izvor. Kampanja testiranja odvijala se dok su Sjeverna Koreja i SAD bili u pregovorima zaključenima u veljači sporazumom kojim se predviđalo da Sjeverna Koreja zamrzne svoje nuklearne i balističke programe u zamjenu za američku pomoć u hrani, ističe YTN.

LJUBLJANA

Rad nuklearke Krško zaustavljen je u noći na subotu, čime je započeo njen redovni remont koji bi se trebao završiti 25. svibnja, kad će opet biti uključena u mrežu. Uz standardnu zamjenu dijela goriva tijekom remonta bit će izvedeno više kompleksnih preventivnih pregleda, nadgradnji i modernizacija opreme, a između ostalog zamijenit će se glava reaktora i rotor glavnog električnog generatora. Govoreći o remontu i djelovanju nuklearke u zadnjem proizvodnom ciklusu, njen je direktor Stane Rožman u četvrtak izjavio da nuklearka Krško djeluje s visokim stupnjem sigurnosti, a po djelotvornosti i iskorištenosti potencijala spada u gornju četvrtinu nuklearki u svijetu.

BEOGRAD

Donedavni srbijanski predsjednik, a sada kandidat vladajuće srbijanske Demokratske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima Boris Tadić izjavio je za beogradski dnevnik ''Politiku'' od subote da je sazivanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora u isto vrijeme najfunkcionalnije rješenje te istaknuo kako je svrha politike da se obave poslovi, a ne da se bude na nekom položaju. Potrebno je, objašnjava Tadić u razgovoru za taj list, što prije formirati sve državne institucije s punim legitimitetom, donijeti potrebne mjere, rješavati probleme ljudi, a pritom uštedjeti i vrijeme i novac. ''Sada, kad je osvajanjem kandidature (Srbije za članstvo u EU) zaokružen jedan politički ciklus, dobro je da građani izaberu put kojim treba ići. Srbija nema više vremena za gubljenje. Odluka o općim izborima je u korist svih građana'', navodi on.

BEOGRAD

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je za beogradski ''Danas'' od subote kako bi za Srbiju bilo dobro da poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI. dođe u Srbiju 2013. godine, kada se obilježava 1700. obljetnica Milanskog edikta, jer se, po njegovim riječima, Srbija mora pokazati kao zrela država i nositelj dijaloga. ''Ukoliko do tog posjeta ne dođe sljedeće godine, u vrijeme proslave 1700 godina Milanskog edikta, Srbija će propustiti povijesni trenutak i ostat će joj pečat da nije pravovremeno ušla u povijesni vlak'', kaže beogradski nadbiskup u razgovoru za taj dnevnik. Upitan očekuje li da će Papa doći u Srbiju sljedeće godine i zašto sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) još nije donio odluku o tome hoće li pozvati Papu, Hočevar odgovara kako misli da unutar SPC-a o tome postoje različita mišljenja, ali da on ne može govoriti u ime pravoslavne crkve.

MOSTAR

Njemačke i bosanskohercegovačke službe sigurnosti blisko surađuju oko prijetnji trovanjem hrane i vode u Njemačkoj koje je u video oporuci neposredno prije napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu prošle godine uputio radikalni islamski terorist Mevlid Jašarević koju je zaplijenila policija, a koja je u petak objavljena i na internetu. Njemačko veleposlanstvo u Sarajevu potvrdilo je da vlasti dviju država razmjenjuju informacije oko prijetnji radikalnog islamista koji se nalazi u pritvoru i očekuje podizanje optužnice. Iz njemačkog veleposlanstva su Dnevnom avazu potvrdili da se radi na provjerama oko ovoga slučaja. Jašarević je inače u sedam minuta dugoj video oporuci zaprijetio novim napadima na njemačkome tlu zbog njihova sudjelovanja zajedno sa Sjedinjenim Državama u ratu u Afganistanu te upozorio kako se muslimanima u BiH i regiji priprema novi pokolj.

SUBOTICA

Brodovi tvrtke "Dunav agregati", koji su tri dana blokirali riječni promet na Dunavu kod Novoga Sada, uklonjeni su, prenijeli su u subotu srbijanski mediji. Radnici tvrtke brodovima su blokirali Dunav u znak prosvjeda zbog neisplaćenih plaća. Mediji javljaju da je većina od 20 blokiranih komercijalnih brodova otplovila Dunavom iz Novog Sada, a tri broda "Dunav agregata" su privezana uz obalu. Brodove je do obale, u dogovoru s lučkom kapetanijom, prevezao brod iz Osijeka koji je prethodnih dana bio blokiran, a iz "Dunav agregata" je najavljeno da će u utorak radikalizirati prosvjed, ako rukovodstvo ne ispuni obećanje o isplati zaostalih plaća.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙