FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 16. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

MOSTAR -Svjetska banka (WB) zatražila je od vlasti Bosne i Hercegovine da se ukinu zakonske odredbe o povoljnijem umirovljenju otpuštenih vojnika iz oružanih snaga ili da se smanje njihove mirovine budući sadašnje stanje ozbiljno ugrožava održivost mirovinskog sustava te zemlje, objavio je Glas Srpske iz Banje Luke. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je sa sadržajem pisma WB upoznat na posljednjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH koje usuglašava visinu godišnjeg proračuna i izdvajanja novca s jedinstvenog računa te zemlje pojedinim razinama vlasti. Bevanda međutim nije želio da komentirati sadržaj pisma, navodeći da je to stajalište Svjetske banke.

SEUL - Sjeverna Koreja je najavila u petak da će idućeg mjeseca lansirati satelit usprkos rezolucijama UN-ova Vijeća sigurnosti koje to zabranjuju. Lansiranje se planira između 12. i 16. travnja kako bi se obilježilo sto godina od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga, izvijestila je službena sjevernokorejska agencija KCNA. Sjedinjene Države i njihovi saveznici upozoravaju da je zapravo posrijedi ispitivanje rakete dugog dometa, što je zabranjeno po UN-ovim rezolucijama.

PEKING - Kineski potpredsjednik Xi Jinping istaknuo je potrebu "čistoće", jedinstva i očuvanja ideala Kineske komunističke partije čiji će predsjednik postati za nekoliko mjeseci, u govoru koji je u petak objavio časopis Qiushi, službeno glasilo Centralnog komiteta. "Nedostatak ideala, odstupanja i nedostatak načela te nesavjesno obavljanje službe (...) uočeni su u većoj ili manjoj mjeri kod nekih članova i vodećih ljudi partije, što slabi njezin ugled među građanima", požalio se Xi. Glavninu govora posvetio je pojmu "čistoće" stranke s više od 80 milijuna članova, bez koje nema "kreativnosti, jedinstva i borbenosti", rekao je Xi koji, po općem mišljenju, najesen treba zamijeniti Hu Jintaa na dužnosti glavnog tajnika stranke, a u ožujku iduće godine i na dužnosti predsjednika države.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙