FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 14. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

DEN HAAG

Hrvatska i Slovenija svoje će memorandume s argumentima o graničnom sporu predati 11. veljače sljedeće godine, dogovoreno je u petak na prvom proceduralnom sastanku sudaca Arbitražnog suda za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora sa zastupnicima Hrvatske i Slovenije, priopćio je Stalni arbitražni sud. Na sastanku u Den Haagu Abitražni sud i predstavnici Slovenije i Hrvatske prihvatili su rokove za arbitražu o graničnom sporu koja je dogovorena sporazumom između dviju zemlja potpisanim 4. studenoga 2009. u Stockholmu. Prema prijedlogu dviju strana, dogovoreno je da će Hrvatska i Slovenija svoje prve memorandume s argumentima o graničnom sporu simultano predati 11. veljače 2013., a devet mjeseci kasnije, 11. studenoga 2013., dvije će strane predati svoje protumemorandume, odnosno odgovore na prve memorandume. Rasprava u postupku održat će se na proljeće 2014., dogovoreno je na sastanku u Den Haagu, priopćio je Stalni arbitražni sud. Na sastanku je također dogovoreno da tajništvo Arbitražnog suda bude pri Stalnom arbitražnom sudu u Den Haagu.

DAMASK

Deseci tisuća Sirijaca prosvjedovali su u petak diljem zemlje iskušavajući obvezu režima da poštuje međunarodni mirovni plan ali je prekid vatre ponovno ugrožen smrću osam osoba u nasilju, dok u New Yorku istodobno traju konzultacije o novoj rezoluciji UN-a o Siriji. Iako su snage sigurnosti pucale kako bi rastjerale prosvjednike koji pozivaju na pad režima Bašara al-Asada, podaci od stupanja na snagu primirja u četvrtak ujutro puno su bolji nego zadnjih mjeseci kad je ginulo više desetaka osoba svakog dana. Radi nadziranja primjene prekida vatre 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti treba u subotu glasovati o nacrtu rezolucije koja bi dopustila raspoređivanje promatrača u Siriji, kazala je američka veleposlanica u UN-u Susan Rice. Članice Vijeća sastat će se popodne s ciljem da glasuju o tekstu koji je "revidirana inačica" nacrta rezolucije zapadnih zemalja, kazala je ona novinarima. Po riječima diplomata, pregovori su se u petak u Vijeću pretvorili u borbu Rusa i zapadnjaka s dva suparnička nacrta na stolu dok se Vijeće sigurnosti nadalo brzom usvajanju rezolucije kojom bi se poslalo 30 vojnih promatača već sljedećeg tjedna u Siriju.

CARTAGENA

Šesti summit Amerika počinje u subotu u neobičnom ozračju u Kolumbiji dan nakon eksplozija koje su popratile dolazak američkog predsjednika Baracka Obame koji želi s južnim susjedima razgovarati o osjetljivim pitanjima poput ilegalne trgovine drogom i Kube. Čelnici zemalja Organizacije američkih država sastaju se večeras u karipskoj luci Cartageni na skupu posvećenom regionalnoj integraciji i smanjenju siromaštva. Prethodni dan obilježila je eksplozija dviju naprava slabe snage u tom turističkom odredištu usprkos osiguranja s 20.000 agenata, i treće naprave blizu američkog veleposlanstva u glavnom gradu Bogoti. Vlasti nisu zabilježile ranjene niti materijalnu štetu, naviknute na krizna stanja u zemlji s gotovo pola stoljeća sukoba s marksističkom gerilom FARC i ostalim oružanim ilegalnim skupinama. Prvi posjet Obame Kolumbiji obilježen je i omanjim skandalom jer je nekoliko pripadnika tajne službe SAD-a, elitne policije zadužene za njegovu zaštitu, opozvano zbog "lošeg ponašanja" sa ženama sumnjiva morala.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙