FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Francuska želi da se krizni fond eurozone poveća na otprilike 1.000 milijardi eura, kazao je u četvrtak francuski ministar financija Francois Baroin, dan prije sastanka ministara financija eurozone na kojem bi trebalo biti donesena odluka. "To je stajalište koje ću braniti u ime Francuske", kazao je Baroin za BFM poslovni radio, premda je njemačka kancelarka Angela Merkel govorila samo o mogućem povećanju fonda na 700 milijardi eura. Nako višemjesečnih teških pregovora i pritisaka međunarodne zajednice, ministri financija eurozone okupit će se u petak u Kopenhagenu na dvodnevnom sastanku i pokušati postići dogovor o povećanju kriznog fonda eurozone. "Normalno je da želimo da bude što je moguće veći, jer što veći bude fond, to će biti manji rizik da se krhke članice nađu na udaru tržišta, barem ne špekulatora", istaknuo je francuski ministar financija. Skupina 20 vodećih gospodarstava i Međunarodni monetarni fond (MMF) upozoravali su da će priskočiti u pomoć eurozoni samo ako poveća svoj krizni fond.

RIM - Zahvaljujući pojačanom nadzoru, Italija je u 2011. godini naplatila 12,7 milijardi eura od poreznih neplatiša, što je za 15,5 posto više nego u 2010. godini, izvijestila je talijanska porezna agencija. Izbjegavanje plaćanja poreza dugogodišnji je problem u Italiji. Procjenjuje se da zbog toga talijanska država godišnje gubi čak 120 milijardi eura prihoda. Ekonomisti smatraju da je to jedno od područja na kojima Italija treba promijeniti pristup kako bi se lakše nosila sa svojom dužničkom krizom. Porezni inspektori proveli su nekoliko uspješnih inspekcija na otmjenim skijalištima u prosincu, te pronašli 42 vozača Ferrarija i drugih luksuznih automobila koji su imali prijavljeno manje od 30 tisuća eura godišnjih prihoda. Talijanska policija također pregledava milanske noćne klubove i barove te rimske trgovine, gdje je manje od polovine računa izdano ispravno.

BRUXELLES - Europska komisija u četvrtak je odbacila optužbe irskog niskotarifnog zračnog prijevoznika Ryanaira da zabranjuje svojim dužnosnicima da za službena putovanja koriste usluge te tvrtke. "Ne postoji politika koja zabranjuje dužnosnicima Europske komisije da koriste niskotarifne prijevoznike za službena putovanja. Samo prošle godine 300 dužnosnika Europske komisije koristilo je usluge Ryanaira za službena putovanja", izjavio je glasnogovornik Antony Gravili. Šef Ryanaira Michael O’Leary u četvrtak je na konferenciji za novinare u Bruxellesu ponovio svoje optužbe protiv Europske komisije, tvrdeći da ona diskriminira niskotarifne prijevoznike, da svojim dužnosnicima ne nadoknađuje troškove službenih putovanja ako koriste usluge tih kompanija i da privilegira velike zračne prijevoznike u državnom vlasništvu. Pozvao je Europsku komisiju da objasni zašto, u vrijeme kada od građana i zemalja članica traži stroge mjere štednje, svojoj putničkoj agenciji Amex ne dopušta rezervaciju letova niskotarifnih prijevoznika, "čime bi se uštedjeli milijuni eura poreznih obveznika".

LONDON/PARIZ - Francuski energetski koncern Total identificirao je izvor petodnevnog istjecanja plina s platforme Elgin u Sjevernom moru kod škotske obale iznad koje se formirao oblak koji bi mogao eksplodirati te izazvati golemo onečišćenje. "Plin istječe iz bušotine začepljene prije godinu dana te iz stijene na dubini od oko 4.000 metara", rekla je glasnogovornica u četvrtak u Aberdeenu. Platforma se nalazi na dubini manjoj od 100 metara, a Total je na mjesto incidenta uputio protupožarne brodove za slučaj izbijanja eksplozije. Total još nije utvrdio na koji bi način mogao zaustaviti istjecanje plina koje je počelo u nedjelju zbog čega je evakuirano svih 238 radnika s platforme Elgin smještene 238 kilometara istočno od škotske obale.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙