FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 9. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Ministar turizma Veljko Ostojić danas je tijekom boravka u Opatiji kazao novinarima kako bi bio zadovoljan da ove sezone dolasci i noćenja budu na razini prošle sezone, ali i da očekuje bolji financijski rezultat od prošlogodišnjeg, odnosno da zarada od turizma dosegne sedam milijardi eura. Poručio je turističkim djelatnicima da pažljivo definiraju cjenovnu politiku za sljedeću godinu i to zbog smanjenja PDV na turističke usluge. Cijene su ključ naše konkurentnosti, istaknuo je ministar turizma. Izrazivši zadovoljstvo turističkim rezultatima za uskrsne blagdane, ministar Ostojić je ocijenio kako je to dokaz da je Hrvatska atraktivno turističko odredište unatoč nepovoljnim okolnostima na tržištu. Ministar turizma Veljko Ostojić u Opatiji je razgovarao s gradonačelnikom Ivom Dujmićem, predstavnicima tamošnje Turističke zajednice i Liburnia riviera hotela (LRH) o turističkim rezultatima i očekivanjima u ovoj sezoni. Ostojić je suradnju grada, Liburnia riviera hotela i Turističke zajednice ocijenio izuzetno dobrom te da otvara mogućnost da Opatija postane cjelogodišnja destinacija. Na novinarsko pitanje o rješenju problema blokiranih 25 posto plus jednu dionicu Liburnia riviera hotela u vlasništvu grada Opatije, Ostojić je kazao da će Vlada, Grad i LRH zajedno raditi na tome da se pronađe rješenje koje će biti prihvatljivo za sve.

ČEMINAC - Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje zatražila je danas da se u idućih nekoliko dana isplati ostatak od prvih 50 posto poticaja, a radi bolje komunikacije s Ministarstvom poljoprivrede, predložila da se sastanci predstavnika Koordinacije i toga Ministarstva održavaju svakog prvog tjedna u mjesecu. Nakon sastanka u baranjskom mjestu Novi Čeminac predsjednik koordinacije Dragutin Dukić izjavio je novinarima kako je, prema podatcima resornog Ministarstva, do sada isplaćeno oko 97 posto poticaja, a udruge očekuju ostatak u iduća dva do tri dana. Dodao je da se komunikacija s nadležnim Ministarstvom mora poboljšati kako bi se problemi rješavali razgovorom, a ne na cesti. Tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Stanko Zdravčević smatra kako se zemljišna politika, posebice pitanje prodaje zemljišta, ne može rješavati Vladinim uredbama, već samo zakonom, i da su zbog toga moguće i sudske tužbe protiv Ministarstva poljoprivrede. Najavio je kako su i dalje mogući javni prosvjedi, koje je ta udruga nedavno najavila, ako poticaji ne budu isplaćeni tijekom ovoga tjedna. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS) Mato Mlinarić rekao je da koordinacija predlaže Vladi smanjivanje PDV-a na hranu, i to na 5 posto, jer u zemljama našega okruženja i u Europskoj uniji iznosi najviše 8 posto.

GORNJA BISTRA - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na Uskrsni je ponedjeljak tradicionalno posjetila i darivala djecu u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Ravnatelj bolnice Ivan-Željko Weiss je, izrazivši zadovoljstvo što ih je Kosor ponovno posjetila, istaknuo da je ona njihova vrlo draga gošća koja ih već desetak godina stalno posjećuje i već je njihov vanjski član, vanjska logistika. Dr. Weiss je istaknuo veliki značaj za tu ustanovu volontera iz Italije, koji već desetak godina poput Jadranke Kosor dolaze u Bistru. Pet i pol tisuća volontera iz Italije, u dobi od 17 do 70 godina, prošlo je kroz ovu ustanovu, dajući svoje slobodno vrijeme i djela ljubavi djeci, rekao je ravnatelj. Izrazivši veliku zahvalnost talijanskim volonterima, istaknuo je da su spremni pomoć svakoj osobi s invaliditetom. Tradicija Crkve i odgoja na Zapadu je korak ispred našega, ocijenio je dr. Weiss, dodavši da djeca u Bistri pjevaju na talijanskom, a ono malo što govore, govore više talijanski nego hrvatski. Predsjednica HDZ-a i njezini suradnici donijeli su plahte za sve dječje krevete. Kosor je kazala da je svojoj prijateljici, 27-godišnjoj Nini, ispunila posebnu želju i darovala joj MP4 player.

VODICE - Oko tisuću čuvara Kristova groba iz 30 hrvatskih župa okupilo se danas u Vodicama na tradicionalnom Vodičkom festivalu žudija, koji je bio prigoda i za proslavu 100. obljetnice djelovanja vodičkih žudija. Više od dvije tisuće ljudi na vodičkoj je rivi na Uskrsni ponedjeljak pratilo uprizorenje žudijskih običaja čuvanja Božjeg groba tijekom svetog trodnevlja, te padanje i bježanje nakon Isusova uskrsnuća. Festival su otvorili domaćini, vodički žudiji, a zatim su se pred improviziranim oltarom u uprizorenju obavljanja žudijske službe redali čuvari Kristova groba svih župa sudionika festivala. Među njima bili su i tišnjanski žudiji, predvođeni harambašom Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem s Kornata. Sve to objektivom je uhvatio poznati vodički fotograf Šime Strikoman, objedinivši sudionike Festivala žudija u još jednu Milenijsku fotografiju.

KRIŽEVCI - Križevci su na Uskrsni ponedjeljak bili u znaku biciklista i motociklista koji su se okupili na druženju u organizaciji tamošnje Policijske postaje, Grada Križevaca, Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Cirkveni, Auto-moto kluba Križevci i Križevačke udruge biciklista. 250 vozača na dva kotača je na središnjem gradskom trgu nazočilo proglašenju najboljeg križevačkog biciklista i motociklista u prošloj godini, a zatim je u Perivoju ratnika kod bivše vojarne položen vijenac u spomen na poginule sugrađane u Domovinskom ratu. Proglašeni su najuzorniji biciklisti i motociklisti, a blagoslov biciklista i motociklista zazvao je župnik cirkvenski Ivan Novak u dvorištu crkve u obližnjoj Cirkveni. Cilj druženja je prometna preventiva i smanjenje broja nesreća u kojima sudjeluju biciklisti i motociklisti te obvezno nošenje zaštitne kacige, rekao je načelnik križevačke Policijske postaje Abel Car.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙