FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija je u petak pozdravila odluku o privatizaciji Brodosplita i najavila sastanak s predstavnicima Hrvatske kako bi razgovorali o pitanju hrvatskih brodogradilišta. "Pozdravljamo odluku o prodaju Brodosplita/BSO. Vjerujemo da je ugovor o privatizaciji u potpunosti u skladu s planom za restrukturiranje koji je odobrila hrvatska Agencija za tržišno natjecanje i koji je odobrila Europska komisija. Čim dobijemo ugovor mi ćemo ga podrobno proučiti i o njemu razgovarati s hrvatskim vlastima", izjavio je novinarima Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea zamoljen da komentira odluku hrvatske vlade o prodaji splitskog brodogradilišta samoborskom DIV-u, te odluku da se ponude Danka Končara za Trogir i Kraljevicu odbiju, dok će se za riječko brodogradilište 3. maj tražiti novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje. "Što se tiče ostalih brodogradilišta, razumijemo da je hrvatska vlada odbila ponudu i da sada proučava alternativno rješenje. Službe Komisije pozvale su hrvatske vlasti na sastanak kako bi se razjasnila sadašnja situacija i razmotrili sljedeći koraci", rekao je Stano.

BRUXELLES - Europska komisija je do u detalje upoznata s planovima vlade u vezi s brodogradilištima i Hrvatska tu ne očekuje nikakav problem, izjavila je u petak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Europska komisija je do u detalje upoznata s planovima vlade za Brodosplit i Kraljevicu, trogirsko brodogradilište i 3. maj. To je rađeno u suradnji s Europskom komisijom i tu ne očekujem nikakav problem. Pitanje brodogradilišta trebalo je biti riješeno još 2006. godine kada su rađene i plaćene studije o tome kako ih restrukturirati, međutim ništa nije bilo napravljeno i sada je to konačno učinjeno", rekla je ministrica Pusić, koja je u Bruxellesu sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. Govoreći o izviješću o monitoringu koje bi sljedeći mjesec trebala objaviti Europska komisija, ministrica Pusić je istaknula kako će taj dokument shvatiti kao poruku što treba učiniti za sveobuhvatno izviješće o monitoringu u listopadu ove godine. Hrvatska je do ulaska u EU 1. srpnja 2013. godine pod nadzorom Europske komisije, koja prati kako Zagreb ispunjava obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora.

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države odabrale su stručnjaka za javno zdravstvo Jima Yong Kina, porijeklom iz Južne Koreje, za kandidata za predsjedničku poziciju u Svjetskoj banci. Američki predsjednik Barack Obama nominirao je danas u Bijeloj kući za američkog kandidata za čelnu poziciju u Svjetskoj banci predsjednika koledža Dartmouth u New Hampshireu i bivšeg direktora Odjela za HIV/ AIDS pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. "Vrijeme je da na čelo najveće razvojne agencije u svijetu bude imenovan stručnjak za razvoj", naglasio je američki predsjednik. U međuvremenu je glasnogovornica poznatog američkog ekonomista Jeffreya Sachsa kazala da on povlači svoju kandidaturu u znak potpore Kimu. "Profesor Sachs podržava Kima 100 posto i od srca", rekla je njegova glasnogovornica Erin Trowbridge. SAD imenuje predsjednike Svjetske banke još od osnivanja te institucije nakon Drugog svjetskog rata dok vodeće mjesto u MMF-u tradicionalno pripada Europljanima.

PARIZ - Francuska vlada u petak je podigla prognozu gospodarskoga rasta za ovu godinu na 0,7 posto, s ranije očekivanih 0,5 posto, samo dan nakon što je tamošnji statistički ured objavio da će zemlja izbjeći recesiju. Za 2013. godinu vlada je pak blago snizila projekciju rasta, prognozirajući sada rast od 1,75 posto, nasuprot očekivanih dva posto u prijašnjim procjenama. Nove vladine prognoze objavljene su dan nakon što je statistički ured INSEE podigao prognoze rasta za prvu polovinu ove godine, procijenivši da će gospodarstvo vjerojatno stagnirati u prvom tromjesečju ali da će porasti za blagih 0,2 posto u drugom tromjesečju. Za cijelu ovu godinu u statističkom uredu sada prognoziraju rast BDP-a od 0,5 posto, dok su u prosincu očekivali stagnaciju.

NEW YORK - Američki automobilski div General Motors planira zatvoriti jednu ili dvije tvornice u Europi kako bi poboljšao profitabilnost gubitaškog Opela, objavio je Wall Street Journal. Citirajući izvore upoznate s planovima, list navodi da bi GM svoju odluku mogao objaviti "u sljedećih nekoliko tjedana", a Opelov će nadzorni odbor razmatrati planove o zatvaranju tvornica na sastanku najavljenom za sljedeći tjedan. Opel i GM nisu željeli komentirati tu informaciju. Jedan je izvor iz autoindustrije kazao da je "nužno da Opel stvori trajnu osnovu za pozitivno poslovanje", dodajući da mogućnosti za to "nisu brojne". GM-ovo europsko poslovanje nagomilalo je milijarde dolara gubitaka u posljednjih 10 godina i smatraju da je zatvaranje tvornica s obje strane Atlantika ključno kako bi počeli pozitivno poslovati.

NEW YORK/LONDON - Euro je u petak na međunarodnim tržištima deviza crpio podršku za rast iz popuštanja zabrinutosti u vezi usporavanja rasta u eurozoni i Kini, nakratko dosegnuvši i najvišu razinu u tri tjedna prema dolaru, nakon čega je njegove dobitke prigušio novi podatak s američkog tržišta nekretnina. Euro je nakratko u takvom ozračju dosegnuo 1,3293 dolara, najvišu razinu u tri tjedna. Potom se spustio na 1,3253 dolara, što znači da je na dnevnoj razini bio na dobitku 0,4 posto. Odskočio je tako s niskih 1,3133 dolara, na koliko se spustio u četvrtak. U odnosu na jen nakratko je poskočio za 0,6 posto, na 109,55 jena. Potom je odustao od većine dobitaka nakon objave podataka o prodaji kuća u SAD-u i njime se trgovalo po 109,02 jena, što znači dnevni dobitak od tek 0,1 posto. Dolar je prema jenu istodobno oslabio gotovo 0,3 posto i njime se trgovalo po 82,30 jena.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙