FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LISABON - Štrajk u Portugalu zbog oštrih mjera štednje i reforma tržišta rada, kojime je uvjetovan zajam od 78 milijarda eura, zaustavio je u četvrtak vlakove, zatvorio luke i pralizirao javni prijevoz. Armenio Carlos, komunist i novi čelnik CGTP-a, rekao je da 700.000 članova tog najvećeg sindikata želi vladi desnog centra poručiti da više neće trpjeti rezanje radničkih prava i plaća te stopu nezaposlenosti koja je premašila 14 posto. Portugalci dosad nisu s velikim žarom, kao što to čine Grci, sudjelovali u štrajku i uličnim prosvjedima pa u četvrtak nije štrajkalo 520.000 članova UGT-a, drugog najvećeg sindikata. UGT je potpisao spremnost za reforme tržišta rada koje traže Europska unija i Međunarodni monetarni fond u zamjenu za zajam što ga je zbog golemih dugovanja Portugal morao zatražiti u svibnju, pogođen najgorom recesijom nakon 70-ih. Osim visoke nezaposlenosti ove godine očekuje se pad gospodarstva od 3,3 posto.

ZAGREB/BRUXELLES - Očekivanja europskih potrošača poboljšana su u ožujku, prve su procjene Europske komisije. Tako je odgovarajući pokazatelj koji izrađuju u Bruxellesu u ožujku porastao na minus 19,1 bod u Europskoj uniji. U prethodnom mjesecu iznosio je minus 20,1 bod. U 17-članoj eurozoni indeks je u ožujku iznosio minus 19,0 bodova, u odnosu na minus 20,3 boda zabilježena u veljači. Konačni podaci bit će objavljeni 29. ožujka u sklopu izvješća o gospodarskoj klimi u eurozoni i Europskoj uniji.

DUBLIN - Irsko gospodarstvo ponovo je potonulo u recesiju u drugoj polovini prošle godine iako je u cijeloj 2011. zabilježilo rast prvi puta u četiri godine, službeni su podaci statističkog ureda. Irski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se u četvrtom tromjesečju za 0,2 posto, nakon pada za 1,1 posto u trećem tromjesečju, priopćio je Središnji ured za statistiku (CSO). Tehnička definicija recesije je dva uzastopna tromjesečja pada gospodarskih aktivnosti. Podaci objavljeni u četvrtak obuhvaćaju i proizvodnju domaćih i stranih kompanija sa sjedištem u Irskoj. Ako se izuzme izvoz, irski bruto nacionalni proizvod (BNP) smanjio se u četvrtom tromjesečju za 2,2 posto, nakon 1,9-postotnog pada u prethodna tri mjeseca. Irska vlada smatra podatke o BNP-u točnijim pokazateljem gospodarskih aktivnosti budući da ne uključuju znatne zarade multinacionalnih kompanija u Irskoj koje one iznose iz zemlje.

MILANO - Manjak Italije u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa zemljama izvan Europske unije u veljači je smanjen na 1,552 milijardi eura, objavio je u četvrtak tamošnji statistički ured Istat. U veljači prošle godine trgovinski manjak tog trećeg najvećeg gospodarstva eurozone iznosio je 2,338 milijardi eura. Talijanski izvoz uvećan je za 11,8 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, a porastao je također i uvoz, za 4,6 posto.

ZAGREB/BRUXELLES - Gotovo tri četvrtine Europljana smatra da bi EU trebao predložiti dodatne mjere za zaštitu voda u Europi, pokazalo je istraživanje Eurobarometra povodom Svjetskog dana voda. Šezdeset i osam posto građana smatra da su problemi vezani uz vodu vrlo ozbiljni, a najvažnijim problemima smatraju se suše, poplave i kemijsko zagađanje. Suše se smatraju velikim problemom u mediteranskim zemljama, prije svega u Portugalu, Španjolskoj i Italiji, dok poplave najviše brinu Rumunje, Bugare i Poljake. Kemijsko zagađenje smatra se velikom prijetnjom vodama, nakon čega slijede klimatske promjene i promjene vodenih ekosustava. Snažnije kazne za zagađivače, poštenija politika cijena ili financijski poticaji - porezne olakšice ili subvencije, također su dobili potporu u istraživanju. Većina ispitanika, njih 61 posto, osjeća da ne čini dovoljno za zaštitu vodenih resursa, a smatraju da bi više trebale učiniti i industrija, poljoprivreda i proizvođači energije. Istraživanje je provedeno u 27 zemalja EU-a između 5. i 7. ožujka ove godine.

WASHINGTON - Zalihe pitke vode vjerojatno neće biti dovoljne da bi zadovoljile globalnu potražnju do 2040., što će povećati političku nestabilnost, usporiti gospodarski rast i ugroziti svjetska tržišta hrane. U izvješću Ureda ravnatelja Nacionalne obavještajne službe navodi se i da će se područja poput južne Azije, Bliskog istoka i sjeverne Afrike suočiti s velikim izazovima kada je riječ o opskrbi vodom koji bi mogli ugroziti proizvodnju hrane i energije. Izvješće ne očekuje rat zbog vode u idućih deset godina, no rizik sukoba povećat će se s rastom potražnje za vodom u svijetu koja će vjerojatno premašiti sadašnje održive zalihe za 40 posto do 2030. Voda će također postati sredstvo pritiska između država. "Korištenje vode kao oružja ili za promicanje terorističkih ciljeva također će postati vjerojatnije", kaže se u izvješću i upozorava da je ranjiva infrastruktura za vodoopskrbu primamljiv cilj.

PRETORIJA - Južnoafrička Republika suspendirala je gotovo sav svoj uvoz nafte iz Irana i namjerava poštovati američki zahtjev za smanjenjem tržišta za iransku naftu, izjavio je u četvrtak jedan diplomat. "(Koliko znam), iranska nafta ne dolazi u našu zemlju", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Ebrahim Ebrahim na konferenciji za novinare. "Ako i dolazi neka količina, ona je vrlo mala", kazao je. Južna Afrika je na američkom popisu 12 zemalja koje kupuju iransku naftu i koje bi mogle biti izložene američkim sankcijama ako značajno ne smanje kupovinu nafte iz Irana.

NEW YORK/LONDON - Euro je oslabio u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima pod pritiskom slabih gospodarskih pokazatelja iz eurozone koji su obnovili zabrinutosti u vezi recesije u zoni primjene jedinstvene europske valute. Euro je tako oslabio prema dolaru za 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3158 dolara. Ranije se nakratko spustio na niskih 1,3133 dolara. Prema jenu je bio na dnevnom gubitku od čak 0,9 posto i njime se trgovalo po 109,16 jena. Nakratko se euro čak spustio na najnižu razinu u tjedan dana od 108,79 jena, pogođen objavom indeksa PMI iz eurozone, čime se prilično udaljio od najviše razine u posljednjih gotovo pet mjeseci od 111,43 jena, na koju se popeo u srijedu. Dolar je prema jenu oslabio 0,5 posto, na 82,94 jena. Time se spustio s nedavno dosegnute najviše razinu u 11 mjeseci od 84,187 jena.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙