FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 3. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Uredi sadašnjeg i bivšeg predsjednika RH danas nisu željeli komentirati nagađanja medija da su USKOK i kriminalistička policija u istrazi slučaja "Patria" od Pantovčaka zatražili podatke o posjetama iz vremena kad se odlučivalo o dobavljaču oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku. U to vrijeme predsjednik države bio je Stjepan Mesić koji nije bio dostupan za izjavu jer je u inozemstvu, no Tomislav Jakić iz njegovog ureda Hini je kazao kako su posljednji medijski napisi "toliko prozirni i prizemni da ne zaslužuju komentar". Dodao je kako nema nikakve informacije o slučaju "Patria" i kako ih USKOK nije kontaktirao. Iz ureda aktualnog predsjednika Ive Josipovića kratko su poručili da su, sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Zakonu o USKOK-u, radnje koje se prije i za vrijeme istrage poduzimaju tajne. U USKOK-u i policiji se o istrazi za sada ne može ništa doznati. Mediji su objavili da je kriminalistička policija na zahtjev USKOK-a u istrazi o navodnom mitu pri kupnji oklopnih vozila finske Patrie "ušla" u Ured predsjednika. Istražitelji su navodno zatražili knjigu ulazaka na Pantovčak kako bi provjerili navode Wolfganga Riedla, posrednika finske Patrije pri prodaji vojnih oklopnih vozila u Sloveniji i kraće vrijeme u Hrvatskoj, o susretima u Uredu predsjednika u vrijeme kad se odlučivalo o nabavi oklopnjaka. Riedl je u svom iskazu navodno istražiteljima naveo imena osoba u Hrvatskoj kojima je dao mito, a nakon toga hrvatski istražitelji krenuli su u provjeru tih navoda.

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas da je njegovo ministarstvo poslalo Državnom odvjetništvu sve dokumente vezane za istragu slučaja "Patrija" i da očekuje da se utvrdi je li pri kupnji finskih oklopnih vozila bilo podmićivanja hrvatskih dužnosnika. "Ministarstvo surađuje s DORH-om i dostavili smo im sve dokumente. Vidjet ćemo je li to čist posao ili nije", odgovorio je na novinarski upit Kotromanović na konferenciji o članstvu Hrvatske u NATO-u. Dodao je kako odvjetništvo zasad nije zatražilo razgovore sa službenicima ministarstva o okolnostima kupnje 84 oklopna vozila tvrtke "Patrija", čiji su menadžeri navodno podmitili hrvatske dužnosnike. Načelnik glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić rekao je kako on "nije prava osoba da mu se postavlja pitanje o 'Patriji'", ali je istaknuo da su vozila te tvrtke potrebna Hrvatskoj vojsci. "To je vozilo dobro, oružane snage su s njime zadovoljne i ono im je potrebno", rekao je Lovrić.

MAKARSKA/PODGORCA - Jadranska magistrala iznad Podgore koja je u znak prosvjeda trebala biti blokirana danas od 9 do 10 sati, jutros je bila samo desetak minuta prekinuta za promet, jer su općinski čelnici i policija zamolili prosvjednike da se maknu budući da je policija zabranila blokadu. Ispred Vatrogasnog doma uz jadransku turističku cestu okupilo se jutros oko 150 prosvjednika, a nedaleko od njih tridesetak pripadnika specijalne i temeljne policije nadziralo je situaciju. Građani prosvjeduju jer su nezadovoljni stanjem u Podgori koja već tjedan dana živi u mraku, nakon što je HEP isključio javnu rasvjetu zbog dugovanja za struju u iznosu od 200.000 kuna, zbog čega je blokiran gradski račun. Podgorski načelnik Ante Miličić izjavio je medijima kako ga je nazvao ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazavši kako su se nadležna ministarstva protekli tjedan bavila problemima Podgore te da će 20. travnja u Zagrebu biti održan sastanak predstavnika ministarstava turizma, pravosuđa, DORH-a, Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) i općine Podgora na kojem bi se trebalo naći rješenje problema. Miličić je ocijenio kako nema potrebe za blokadom prometnice, jer je na pomolu rješenje podgorskog problema.

OPATIJA - Drugi Brown Forum nastavljen je danas u Opatiji izlaganjima o utvrđivanju lokalnih prednosti, o razvojnim strategijama i planovima gradova i teškoćama pri njihovoj realizaciji. Gradonačelnik Korce u Albaniji Niko Peleshi smatra da se, ako se s manje sredstava želi učiniti više, treba biti jedinstven i kreativan. Grad Korce osmislio je plan razvoja, kako bi iskoristio prednosti te je strategija usmjerena na izgradnju infrastrukture, očuvanje i obnovu spomeničke baštine i poticanje turizma, a potom na marketinške aktivnosti. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da na državnoj razini u Hrvatskoj, budući da lokalna razina na to ne može utjecati, treba riješiti probleme nesređenih vlasničkih knjiga, katastra, sporih izvlaštenja. Od ove Vlade očekujem reformu i stvaranje učinkovite državne uprave, kazao je Obersnel te dodao da su lokalne jedinice preuzele posao izdavanja građevnih dozvola i da sada ti postupci kraće traju. Obersnel je rekao da hrvatski gradovi nemaju nadležnosti u vezi gospodarstva, niti mogu utjecati na poreznu politiku, ali da mogu poticati ulaganja - cijenama komunalnih usluga, prodajom zemljišta u vlasništvu grada ili prava građenja.

ZAGREB - U petak, 6. travnja, počinje isplata mirovina za ožujak korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, priopćio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). "Isplata će, uz povećanje za ožujak, uključivati i razliku mirovina za siječanj i veljaču nastalu povećanjem aktualne vrijednosti mirovine od 1. siječnja 2012. godine za 0,85 posto, prema Odluci Upravnog vijeća Zavoda od 20. ožujka 2012.", priopćio je HZMO. U veljači je bilo 1,215 milijuna umirovljenika čija je prosječna mirovina iznosila 2147 kuna. Prosječna mirovina činila je 39,3 posto prosječne neto plaće za siječanj (5463 kune). Na jednog umirovljenika dolazio je 1,19 zaposlenik.

ZAGREB - Zagrebačka policija traga za dvjema djevojčicama, sestrama Petrom (12) i Iris (10) Galić koje su se jučer poslijepodne udaljile iz parka u Ulici Mirka Ožegovića u Zaprešiću i od tada im se gubi trag. Djevojčice su nestale između 16 i 17 sati. Petra je visoka 160 centimetara, ima kestenjastu ravnu kosu i oči svijetloplave boje. Srednje je tjelesne građe, a u vrijeme nestanka bila je odjevena u zelenu majicu dugih rukava, plave traperice i bijele tenisice. Iris je visoka 145 centimetara, ima ravnu kosu kestenjaste boje i kestenjaste oči. Srednje je tjelesne građe i ima ožiljak ispod brade. U vrijeme nestanka bila je odjevena u sivo-crvenu prugastu majicu, donji dio ljubičaste trenirke i bijele tenisice. Fotografija djevojčica, čiji je nestanak sinoć prijavio njihov otac, objavljena je na internetskoj stranici www.nestali.hr. Policija je pozvala građane koji nešto znaju o djevojčicama da o tome obavijeste najbližu policijsku postaju, nazovu broj 192 ili informacije dostave mailom na adresu "nestali@nestali.hr".

TIVAT - Knjiga "Hrvati u Boki - sjećanja i zaboravi" Đure Vidmarovića predstavljena je u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi u blizini Tivta. Knjigu su publici predstavili profesor mr. Miomir Abović, novinar Radio Dux-a Adrijan Vuksanović, a u ime nakladnika Hrvatske krovne zajednice Dux croatorum Zvonimir Deković. Riječ je o zbirci Vidmarovićevih radova o Hrvatima Boke Kotorske podijeljenih u tri tematske cjeline. U prvoj cjelini autor se bavi dokazivanjem autohtonosti hrvatskog naroda i kulture u Boki, u drugoj okuplja radove koji negiraju tu autohtonost, dok je treća posvećena autocenzuri u pogledu nacionalne pripadnosti kod brojnih znamenitih Hrvata u Boki. Autor u knjizi obrađuje živote poznatih osoba poput blažene Ozane, blaženog Gracija, Ane Marije Marović, Lepolda Bogdana Mandića, Viktora Vide i Andrije Maurovića. Promociji su prisustvovali hrvatski konzul u Kotoru Božo Vodopija, konzul prvog reda Katja Žarnić i ravnatelj Fonda za nacionalne manjine Crne Gore Safet Kurtagić koji su pomogli tiskanje ove knjige.

(Hina) pp yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙