FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 3. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Kriminalistička policija je u istrazi o navodnom mitu pri kupnji oklopnih vozila finske Patrie "ušla" u Ured predsjednika RH, objavili su u ponedjeljak HTV i Jutarnji list, pozivajući se na neimenovani izvor koji im je potvrdio da je policija zatražila knjigu ulazaka na Pantovčak. Na taj način, piše Jutarnji list, istražitelji žele provjeriti navode Wolfganga Riedla, posrednika finske Patrije pri prodaji vojnih oklopnih vozila u Sloveniji i kraće vrijeme u Hrvatskoj, o susretima u Uredu predsjednika u vrijeme dok je tamo stolovao Stjepan Mesić. Glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić nije željela ništa reći o kriminalističkom istraživanju u slučaju Patrije, napomenuvši kako je riječ o predmetu u nadležnosti USKOK-a, u kojem se također nije moglo ništa doznati. Bivši predsjednik Mesić trenutno je u inozemstvu i, kako prenosi HTV, nije bio dostupan za izjavu. On je u siječnju prošle godine Hini izjavio da je posao nabavke oklopnih vozila od Patrije bio vrlo dobar posao, ali je i potvrdio da je jedna osoba iz Hrvatske neuspješno pokušala kod te tvrtke intervenirati, nudeći da će pod povoljnijim uvjetima sklopiti posao s Hrvatskom, i to nakon što je ugovor 2007. već bio potpisan.

OPATIJA - Očekujem da će se crni brojevi nastavljati u travnju i svibnju, a krajem svibnja počinje kompletna promjena trenda u što duboko vjerujem i što svima daje razloga za optimizam, izjavio je u ponedjeljak prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Na upit kada se može očekivati preokret negativnih trendova, kazao je da smatra da će do kraja svibnja biti oko 350.000 nezaposlenih s odgovarajućim padom broja zaposlenih. Pred nama je od lipnja zadatak da se vraćamo u plus i nikad više u mandatu ove Vlade se ne smiju ponoviti ovi brojevi, rekao je najavljujući da u svibnju iduće godine mora biti oko 320.000 nezaposlenih i da se to smanjivanje mora nastaviti u slijedećim godinama. Čačić je sudjelovao u radu drugog Brown Foruma koji se održava u Opatiji pod nazivom "Gospodarske mogućnosti na razini općina". Na upit o javno-privatnom partnerstvu koje je najavio u obrazovanju, kulturi, pravosuđu, vojsci i zdravstvu, Čačić je odgovorio da takve projekte Europa maksimalno koristi jer je kvaliteta izgradnje i garancija upotrebljivosti dio projekata, budući da se ne ugovara samo cijena nego i 30 godina održavanja. U Hrvatskoj je to primarno obrazovni sustav, kao dugoročno ulaganje, rekao je Čačić navodeći da je riječ o predviđenim ulaganjima od više od 6 milijardi kuna za 338 škola, od toga u preko dvije trećine novih te prelazak na jednosmjensku nastavu. Ima i drugih projekata, kao što su forenzičke institucije, tj. kombinacija zdravstva i pravosuđa, a vjerojatno i zatvori jer je riječ o objektima koji imaju zajamčene korisnike u javnom sektoru, a standardi su ispod minimuma.

OPATIJA - SAD pridaje veliku važnost razvoju jugoistočne Europe i zainteresirani smo za politički i ekonomski uspjeh regije i njenu integraciju u EU i NATO, kazao je u ponedjeljak na drugom Brown Forumu veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James B. Foley. Vrata cijeloj regiji su otvorena, nastavio je Foley istaknuvši da je potrebno ispuniti i neke uvjete, kao što je uspješna borba protiv korupcije, te da je potrebno učiniti sve za povećanje gospodarske konkurentnosti. Cilj Brown Foruma je potaknuti gospodarski razvoj regije, rekao je Foley. Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić naveo je da će vlada raditi na rastu i razvoju, skrbiti o javnim financijama, ali i zaštititi socijalno najosjetljivije skupine. Nezaposlenost je na razini 2003., a "dug opće države je eksplodirao", kazao je naglasivši da se to mora zaustaviti. Govoreći o velikim projektima u energetici rekao je da za njih ima zainteresiranih ulagača te da je svota tih projekata na razini 2,5 milijarde eura. Najavio je da bi za tri mjeseca trebao početi projekt termoelektrane Plomin 3, vrijedan oko 800 milijuna eura. Program Vlade je podizanje investicijskog angažmana u ovoj godini za 50 posto, rekao je Čačić. Predsjednik Republike Ivo Josipović naglasio je u video poruci da je nužno razvijati poslovnu i investicijsku klimu koja potiče poduzetništvo.

ZAGREB/PETRINJA - U šumi kod Petrinje u ponedjeljak je u minskom polju poginuo 45-godišnjak koji je traktorom obrađivao polje. Eksplozija je odjeknula nešto prije 20 sati u nerazminiranom polju nasuprot tvrtke Finel u šumi između Nove Drenčine i ceste Sisak-Petrinja, gdje je u Domovinskom ratu bila prva crta obrane Petrinje. Policija utvrđuje okolnosti nesreće, a prije očevida koji bi se trebao obaviti sutra ujutro mjesto tragedije pregledat će pirotehničari. Neslužbeno se doznaje da je poginuli 45-godišnjak bivši zaposlenik sisačke Željezare i da je živio u Mošćenici u Ulici kralja Tomislava koju zovu i "ulicom smrti" zbog velikog broja stradalih od mina.

(Hina) xso ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙