FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 24. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

PULA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović zauzeo se za besplatno redovno studiranje, upozorivši kako Hrvatska danas nije zemlja znanja niti jednakih šansi zbog nesrazmjera između broja studenata koji dolaze iz obitelji s višom obrazovnom strukturom i onih koji dolaze iz obitelji s nižim stupnjem obrazovanja. "Svega dva posto studenata dolaze iz obitelji s osnovnom školom i zato svi studenti u Hrvatskoj koji redovno ispunjavaju svoje obveze moraju imati besplatno školovanje", rekao je Jovanović koji je danas u Puli otvorio 4. sportsko natjecanje hrvatskih veleučilišta i visokih škola.

Jovanović je kazao kako je za Hrvatsku vrlo bitno da ima što više obrazovanih ljudi. "U ovom trenutku u Hrvatskoj je svega 18 posto radno aktivnog stanovništva visoko obrazovano. Stoga je potrebno osigurati da što više njih završi fakultetsko obrazovanje kako bi Hrvatska imala dovoljno kvalitetnog kadra koji će nam omogućiti izlazak iz krize", istaknuo je Jovanović. Dodao je kako je ulaganje u obrazovanje, znanost i istraživanja jedini put koji će omogućiti da Hrvatska prebrodi ovu krizu. Odgovarajući na pitanje novinara gdje vidi rješenje u "hiperprodukciji nekih profila koji izlaze iz sveučilišta, a s druge strane deficit drugih" ministar Jovanović je istaknuo kako se ovaj problem može riješiti u suradnji s gospodarstvom, odnosno Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca te Ministarstva gospodarstva i Ministarstva malog i srednjeg poduzetništva.

PULA - Nakon što je Dinamo pozvao državu da reagira na nedavne vulgarne uvrede Bad Blue Boysa upućene čelnicima kluba, ministar sporta Željko Jovanović danas je u Puli rekao kako je njegovo ministarstvo vrlo glasno i jasno već poručilo da se nikakvo verbalno nasilje, nacionalizam, rasizam i huliganstvo ne može tolerirati. "Mi smo vrlo jasno poručili da kroz preventivne programe 'sportom protiv nasilja' dajemo prioritet prevenciji", rekao je Jovanović. Dodao je kako on osobno i kao ministar poziva suce i igrače da kada čuju verbalno vrijeđanje te nacionalističke i rasističke ispade s tribina, jednostavno sami prestanu igrati. "Pozivam igrače da sami pokažu crveni karton huliganima koji vrijeđaju bilo koga s tribina", rekao je ministar Jovanović. Nogometni klub Dinamo uputio je otvoreno pismo javnosti nakon što su na utakmici Dinamo - Slaven Belupo na Maksimiru "po tko zna koji put pripadnici ekstremnih navijačkih ogranaka Bad Blue Boysa ponudili iznimno široki repertoar sramotnih uvreda prema obitelji izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića i drugih čelnika kluba".

ZAGREB - Predstava "Čarobnjak iz Oza", jedan od najvećih klasika književnosti za djecu kojega je proslavio istoimeni film iz 1939. godine, premijerno će se izvesti večeras u Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL), u režiji Joška Juvančića. Djeci omiljena priča o djevojčici Dorothy koju zajedno s psićem Totom tornado odnese u čarobnu zemlju Oz, najčešće se povezuje uz slavni filmski mjuzikl s Judy Garland u glavnoj ulozi, no manje je poznato da ga je L. Frank Baum, glumac i dramatičar, ubrzo nakon što je 1900. objavio taj svoj roman, sam dramatizirao i uprizorio ga kao mjuzikl. Zagrebačko lutkarsko uprizorenje zato je svojevrstan povratak Oza na kazalište daske, koje će potaknuti male gledatelje da sami pokušavaju odgovoriti na pitanja koja ono postavlja, što nas čini hrabrima i osjećajnima te je li najljepše kod kuće ili u zemlji čudesa, stoji u najavi ZKL-a. Suvremena, lutkarska interpretacija Joška Juvančića neopterećeno pristupa materijalu, vraćajući priču njezinim bajkovitim korijenima i istražujući izražajne mogućnosti lutke koja s lakoćom dočarava šaroliku paletu likova i krajolika u fantastičnoj zemlji Oz, od patuljastih Njupača, dobrih i zlih vještica, letećih majmuna do nezaboravnog Oza, dodaje se.

ZAGREB - Treće izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma, presjek godišnjeg stvaralaštva hrvatske animacije, počinje večeras u zagrebačkom kinu "Europa", a u natjecateljskom programu prikazat će se 29 filmova u kategorijama autorskog, studentskog i namjenskog te filmova djece i mladeži. Jedan od najznačajnijih predstavnika Zagrebačke škole animiranog filma Zlatko Bourek, kipar, slikar, kazališni i filmski redatelj na otvorenju će primiti Nagradu za životno djelo ASIFA-e Hrvatske, koja se svake godine dodjeljuje za izniman doprinos razvoju hrvatskog animiranog filma. Festival hrvatskog animiranog filma jedino je mjesto u Hrvatskoj na kojemu se može pogledati cjelokupna godišnja hrvatska produkcija animiranog filma, koja je u posljednje vrijeme uistinu bogata, rekla je Sanja Borčić, izvršna producentica tog festivala. Nastao je iz potrebe struke da animirani film doživi pravu afirmaciju, a iz godine u godinu za Festival je sve veći interes kao i broj prijava, ustvrdila je Borčić, dodavši da će se svi natjecateljski programi prikazati dva puta, a ulaz na festivalske programe je besplatan.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙