FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BERLIN - Poslovno povjerenje u Njemačkoj u ožujku je neočekivano ojačalo peti mjesec zaredom, naznačivši da najveće europsko gospodarstvo i dalje uspješno odolijeva utjecaju europskih dužničkih nevolja. Ifo indeks istoimenog instituta sa sjedištem u Muenchenu, dobiven mjesečnom anketom provedenom među približno 7.000 kompanija, neznatno je uvećan u ožujku, na 109,8 bodova, s revidiranih 109,7 bodova u veljači. Samo nekoliko dana nakon što su najnoviji podaci pokazali prvi pad proizvodnih aktivnosti u Njemačkoj u ovoj godini, budno praćen Ifo indeks ugodno je iznenadio analitičare, ojačavši peti mjesec zaredom, na najvišu razinu od srpnja 2011. Analitičari su u prosjeku očekivali njegovu stagnaciju. Ifo podindeks, koji se odnosi na ocjenu postojećih uvjeta, stagnirao je na mjesečnoj razini i iznosi 117,4 boda, dok je onaj koji se odnosi na očekivanja blago uvećan na 102,7 bodova.

LONDON - Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da bi bilo "katastrofično" dopustiti Grčkoj da napusti eurozonu koja bi time bila "nevjerojatno oslabljena", u televizijskom intervjuu za BBC u ponedjeljak. "Donijeli smo odluku da budemo dio monetarne unije. Nije to samo monetarna odluka nego i politička", kaže Angela Merkel. "Bilo bi katastrofalno da kažemo jednoj od zemalja koja se odluči biti s nama: 'Više vas ne želimo'", dodala je ona. Dodala je da Grčka, dvaput spašavana, ima pred sobom "dugi i težak put" ali da bi bila "velika politička šteta dopustiti Grčkoj" da napusti euro. Merkel je ponovila i podršku prisustvu Velike Britanije u EU-u usprkos odbijanju premijera Davida Camerona da se pridruži novom europskom proračunskom paktu.

RIM - Povjerenje potrošača u Italiji u ožujku je neočekivano ojačalo, dosegnuvši najviše razine od srpnja prošle godine, što se ponajprije pripisuje poboljšanim ocjenama stanja obiteljskih financija, najnoviji su podaci tamošnjeg statističkog ureda. Indeks povjerenja potrošača uvećan je na 96,8 bodova, s naviše revidirana 94,4 boda u veljači, objavio je ISTAT. To je suprotno očekivanjima blagoga pada indeksa na 93,7 bodova, koliko su u prosjeku procjenjivali analitičari iz Reutersove ankete čije su se u prognoze kretale u rasponu od 92 do 94,6 bodova. Podindeks potrošačkog povjerenja kojim se mjeri ocjena stanja osobnih financija uvećan je na 100,1 bod s 97,5 u veljači, dok je indeks kojim se mjeri opća gospodarska klima porastao na 87,4 s 86,8 bodova. Podindeks kojim se ocjenjuje trenutna situacija uvećan je na 102,6 sa 100,3 boda, dok je indeks budućih očekivanja porastao na 86,3 s 85,9 bodova.

PARIZ - Prošle je godine u Europi podnesen rekordan zahtjev za registracijom patenata, što je znak da su kompanije odlučile nastaviti ulagati u inovacije, izvijestio je europski ured. U 2011. je tako Europskom patentnom uredu (EPO) sa sjedištem u Muenchenu podneseno ukupno 244.437 prijava za patente, što je 3,7 posto više nego 2010., pokazalo je godišnje izvješće. Ured koji prikuplja zahtjeve iz 38 europskih država uključujući Hrvatsku i strogo kontrolira kvalitetu predstavljenih inovacija, odobrava u prosjeku četiri od 10 podnesenih zahtjeva. U 2011. Ured je odobrio 62.115 zahtjeva za registracijom patenata, 6,9 posto više nego godinu prije. Njemačka vodi po broju zahtjeva i prošle ih je godine podnijela 33.181, gotovo isti broj kao i u 2010. Na drugom je mjestu Francuska, a na trećem Švicarska. Iz Hrvatske je prošle godine EPO-u podneseno 56 zahtjeva za registracijom patenata, četiri više nego u godini ranije. Od kompanija, Siemens predvodi brojem podnesenih zahtjeva, njih 2.235, ispred nizozemskog Philipsa i korejskog Samsunga. Patenti su uglavnom bili vezani za područje medicinske tehnologije, zatim električnih strojeva, energije i računala. U EPO-u primjećuju da čak 62 posto zahtjeva dolazi izvan Europe.

SAARISALKAE - Čini se da Španjolska ima solidne šanse da preuzme predsjedateljsku dužnost u Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM) u sklopu preraspodjele vodećih položaja u Europi, izjavio je jedan neimenovani europski dužnosnik. "To je realna mogućnost", kazao je izvor govoreći na marginama neslužbenog sastanka visokih europskih dužnosnika u sjevernoj Finskoj. Misija je ESM-a spriječiti širenje dužničke krize na cijelu 17-članu eurozonu, a Fond počinje s radom u srpnju. Donedavno se smatralo da će na čelo novog fonda u srpnju stati Nijemac Klaus Regling, aktualni predsjednik privremenog Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) koji tada prestaje s radom. Njemačka je u međuvremenu predložila da njezin ministar financija Wolfgang Schaeuble po isteku mandata Luksemburžanina Jeana-Claude Junckera ovoga ljeta postane novi predsjedatelj eurogrupe. U tom slučaju Njemačka bi teško dobila i predsjedateljsku dužnost u ESM-u. "Postoje dvije mogućnosti", kazao je jedan od dužnosnika. "Ako Schaeuble postane sljedeći predsjednik eurogroupe, Španjolska može zauzvrat očekivati predsjedateljsku dužnost u ESM-u. Ili će Juncker ostati predsjedatelj eurogrupe, a Španjolska će dobiti mjesto u ECB-u, jer Luksemburg ne može očekivati dva mjesta istodobno", rekao je.

MADRID - Španjolski zrakoplovni prijevoznik Iberia pokrenuo je niskotarifnu zrakoplovnu kompaniju koja će u početnoj fazi pokrivati ključna turistička odredišta u toj zemlji. Novi zračni prijevoznik Iberia Express počeo je poslovati u nedjelju, uz početne cijene karata u jednom smjeru od 25 eura. Iberia Express pokrit će španjolske gradove, uključujući Madrid, te otoke kao što su Ibiza, Fuerteventura i Lanzarote. U siječnju bankrotirao je četvrti po veličini španjolski zrakoplovni prijevoznik Spanair, zbog čega je u zračnim lukama blokirano 20 tisuća putnika. Iberia se inače spojila s British Airwaysom i sada posluju u sklopu nove tvrtke International Airlines Group. Nova niskotarifna kompanija Iberia Express ima 500 zaposlenika i flotu od četiri zrakoplova Airbus A320, kazao je izvršni direktor Luis Gallego. "Ograničavanje troškova omogućit će Iberia Expressu rast i natjecanje s ostalim niskotarifnim operaterima", kazao je.

TOKIO - Samo je jedan od 54 nuklearna reaktora u Japanu radio u ponedjeljak, pošto je radi održavanja zaustavljen predzadnji reaktor koji je još bio u pogonu godinu dana nakon nesreće u Fukushimi. Tokyo Electric Power (Tepco) ugasio je šesti reaktor u Kashiwazaki-Kariwi, najvećoj japanskoj nuklearnoj centrali u prefekturi Niigati, na obali Japanskog mora, na sjeveru zemlje. Tepco, operater centrale Fukushime Daiichi oštećene u potresu i tsunamiju 11. ožujka 2011., nema više nijedan aktivan reaktor. Samo Hokkaido Electric Power, jedna od devet domaćih tvrtka koje proizvode nuklearnu električnu energiju u Japanu, u ponedjeljak je i dalje eksploatirala reaktor na otoku Hokaidu, na krajnjem sjeveru. No i on se treba ugasiti početkom svibnja. Kako bi nadomjestile gotovo potpuni nedostatak nuklearne energije, koja je do nesreće u Fukushimi bila zastupljena s gotovo 30 posto u ukupnoj proizvodnji, operateri su morali znatno povećati uvoz nafte i prirodnog tekućeg plina za rad termoelektrana.

PEKING - Kineski proizvođač automobila i baterija BYD izvijestio je da mu se dobit u 2011. smanjila za 45 posto zbog usporavanja prodaje na najvećem tržištu automobila u svijetu i oštrije konkurencije. BYD je priopćio da je u prošloj godini ostvario dobit od 1,4 milijarde juana (223 milijuna dolara). Prihodi su mu se blago smanjili, na 46,3 milijarde juana (7,5 milijardi dolara). Tvrtka pad tumači, između ostalog, "značajnim usporavanjem rasta" kineskog automobilskog tržišta nakon isteka poreznih olakšica i drugih državnih poticaja koji su poduprli prodaju u 2010. Kina je najveće svjetsko automobilsko tržište po broju prodanih novih vozila, ali prošle je godine prodaja porasla samo 2,5 posto, nakon 23-postotnog skoka u godini ranije.

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak u Londonu oko razine od 125 dolara za barel, pritisnute obnovljenim strahovanjima za financijsku stabilnost eurozone. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 18 centi, na 125,31 dolar. Na američkom je tržištu bila u minusu 24 centa i iznosila je 106,63 dolara. U petak je cijena nafte porasla gotovo dva dolara po barelu, poduprta prvim vidljivim znakovima smanjenja iranskog izvoza pod utjecajem zapadnih sankcija protiv Teherana. Čini se da se iranski izvoz nafte u ovom mjesecu smanjio za oko 300 tisuća barela dnevno, odnosno oko 14 posto, što je njegov prvi značajniji pad u ovoj godini, pokazuju procjene savjetodavne tvrtke Petrologistics i jedne naftne kompanije. U podnedjeljak se fokus tržišta ponovo okrenuo eurozoni nakon što španjolska vladajuća stranka ovog vikenda na regionalnim izborima u Andaluziji nije uspjela izboriti premoćnu većinu zastupničkih mjesta. Španjolska bi mogla biti sljedeća žrtva dužničke krize na području jedinstvene europske valute a bojazni povezane s europskim dužničkim nevoljama zasjenile su neočekivano poboljšanje njemačkog poslovnog raspoloženja u ožujku, peti mjesec zaredom.

TOKYO - Na azijskim je burzama tjedan počeo opreznim trgovanjem jer su ulagači suzdržani nakon nedavnih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,3 posto, nakon što je prošloga tjedna pao više od 1 posto. Cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji oslabile su između 0,1 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku 0,2 posto. Prošloga je tjedna taj indeks pao 1,6 posto. Kao i prošloga tjedna, pod pritiskom je rudarski sektor. Zbog strahovanja ulagača da će slabljenje kineskog i gospodarstva eurozone izazvati pad potražnje, cijene sirovina slabe, što negativno utječe na dionice rudarskih kompanija. Blagi rast japanskog Nikkei indeks zahvaljuje se tek jačanju dionica japanskih izvoznika jer na njih pozitivno utječe slabljenje jena prema dolaru.

NEW YORK - Na Wall Streetu bi ovoga tjedna cijene dionica mogle porasti, nakon prošlotjednog pada, jer se bliži kraj tromjesečja, a tada menadžeri fondova obično 'uljepšavaju portfelje' dionicama koje su se u tom kvartalu našle na listi dobitnica. Dow Jones prošloga je tjedna pao 1,2 posto, na 13.080 bodova, a S&P 500 indeks 0,5 posto, na 1.397 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,4 posto, na 3.067 bodova. Za S&P i Dow Jones indeks bio je tek drugi negativan tjedan u ovoj godini, ali i najveći tjedni pad u posljednja tri mjeseca. Unatoč tome, S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine 11,1 posto, a nastavi li se trend uspona, mogao bi zabilježiti najveći kvartalni skok od drugog tromjesečja 2009. Snažan rast cijena dionica od početka godine ponajviše se zahvaljuje podacima koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva, posebice na oporavak tržišta rada.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙