FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MADRID - Španjolska se u četvrtak glatko zadužila za tri milijarde eura na aukciji obveznica i to po nešto nižoj cijeni i uz potražnju čak četiri do pet puta veću u odnosu na iznos ponuđen na upis. Ministarstvo financija prodalo je tako državne obveznice s rokom vraćanja 2015., 2016. i 2018. godine, uz nešto manju cijenu. Pribavljen iznos niži je od ciljanih 3,5 milijardi eura koliko se država planirala zadužiti na današnjoj aukciji, no veći je od 2,5 milijarde eura, donje granice ciljanog raspona. Prodano je pritom za milijardu eura trogodišnjih obveznica uz prinos od 2,44 posto, najniži od sredine 2010., nasuprot 2,966 posto na sličnoj aukciji održanoj 16. veljače. Iznos od 976 milijuna eura pribavljen je prodajom obveznica koje dospijevaju na naplatu 2016., uz prinos od 3,374 posto, nasuprot 3,748 posto, zabilježenih na aukciji 12. siječnja. Prodano je i 1,03 milijarde eura obveznica s rokom vraćanja u 2018., uz prinos od 4,193 posto.

LJUBLJANA - Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) u četvrtak je dodatno snizio prognozu gospodarskog rasta u Sloveniji u 2012. s ocjenom da će se slovenski BDP u ovoj godini biti smanjen za 0,9 posto. "Prema najnovijim procjenama, slovenski BDP u 2011. smanjen je za 0,2 posto, a za ovu godinu predviđamo dodatni pad od 0,9 posto", izjavio je na konferenciji za novinare ravnatelj UMAR-a Boštjan Vasle. Privatna potrošnja u Sloveniji pada četvrtu godinu za redom, a investicije su se u zadnje tri godine smanjile za čak 40 posto, naveo je. Prema njegovim riječima, Slovenija može očekivati "skromni rast" BDP-a, odnosno blag ekonomski oporavak tek od 2013. godine, pod uvjetom da vlada provede namjeravanu konsolidaciju javnih financija i da dođe do oporavka i povećanja potražnje u eurozoni i Europskoj uniji, kamo gospodarstvo usmjerava najviše izvoza. Prema prognozi UMAR-a, Sloveniju ove godine očekuje i rast stope nezaposlenih na 12,9 posto. Plaće u javnom sektoru koje su ove godine nominalno zamrznute relano će pasti zbog očekivane inflacije od dva posto, dok će u privatnom sektoru stagnirati, rekao je Vasle.

PARIZ - Kina je obustavila kupovinu još deset zrakoplova Airbusa dugog doleta čime je dodatno povećan ulog u sporu s Europskom unijom oko europskog poreza na emisiju štetnih plinova iz zrakoplova, izjavila su u četvrtak dva upućena izvora. Najnovija odgoda kupovine zrakoplova tipa A330 povisila je vrijednost blokiranih narudžbi na 14 milijardi dolara. Kina i još neke zemlje protive se plaćanju europskih nameta i Peking je naložio svojim zrakoplovnim kompanijama da ne poštuju europsku shemu koja je u slučaju zrakoplovnog sektora stupila na snagu u siječnju. Airbus je odbio komentirati najnoviju odgodu. Nekoliko osoba upoznatih s transakcijom kazalo je da su superjumbo zrakoplovi bili namijenjeni kompaniji Hong Kong Airlines, čijih je 46 posto u vlasništvu HNA Groupa, krovne tvrtke Hainan Airlinesa.

CHICAGO - U svijetu se danas baca 30 do 50 posto proizvedene hrane, poručuju stručnjaci koji su se ovoga tjedna okupili na skupu posvećenom hrani i poljoprivredi u Chicagu. Stručnjaci upozoravaju da je poljoprivreda jedan od najvećih svjetskih potrošača vode, energije i kemikalija, te jedan od velikih proizvođača stakleničkih plinova. Ističu da bi smanjenje količine bačene hrane bio jednostavni način da se smanji stres za okoliš, dok se istodobno smanjuje i pritisak na poljoprivrednike koji bi do 2050. godine trebali osigurati hranu za gotovo devet milijarda stanovnika na zemlji. Patrick Woodall iz organizacije Food and Water Watch ističe da je hrane na svijetu dovoljno da se svi prehrane, ali je za neke preskupa.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice stabilizirale su se u četvrtak blizu najviše razine u osam mjeseci budući da nisu imale dostatnih poticaja za daljnji rast. Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,2 posto na 5.936 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX ojačao je 0,3 posto na 7.101 bod, dok je pariški CAC ostao gotovo nepromijenjen na 3.565 bodova. Među gubitnicima izdvajao se automobilski sektor, koji je u prosjeku oslabio 0,5 posto nakon što su najnoviji podaci pokazali pad automobilskog tržišta eurozone u veljači za 11,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Renault je tako oslabio dva, Peugeot 1,3, a BMW 0,9 posto.

NEW YORK/LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima oslabio, kliznuvši s najviše razine u 11 mjeseci prema jenu i nove najviše u mjesec dana prema euru, dok je franak bio na dobitku nakon što je švicarska središnja banka zadržala minimalni tečaj prema euru od 1,2 franka. Euro je u takvim okolnostima u odnosu na dolar bio na manjem dobitku, ojačavši za 0,2 posto, na 1,3058 dolara. Ranije se nakratko spustio na najnižu razinu u mjesec dana od 1,3002 dolara. Dolar je oslabio i prema jenu, kliznuvši za 0,3 posto na 83,35 jena. Nakon odluke švicarske središnje banke da ostaje na snazi minimalni tečaj od 1,2 franka za euro, premda se špekuliralo o njegovu mogućem podizanju na 1,25 franaka za euro, švicarska je valuta ojačala prema euru i dolaru. U srijedu se spustila na najniže razine u mjesec dana prema jedinstvenoj europskoj i prema američkoj valuti. Euro se tako nakratko spustio na najnižu razinu u danu od 1,2083 franaka, da bi se potom stabilizirao na oko 1,2095 franaka.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙