FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Promet u američkoj maloprodaji zabilježio je u veljači najveći skok u pet mjeseci zahvaljujući pojačanim kupovinama motornih vozila i ostalih roba. Ukupni je promet u maloprodaji u prošlom mjesecu porastao 1,1 posto, izvijestilo je u utorak ministarstvo trgovine. Glavni je pokretač tog skoka 1,6-postotni rast prodaje motornih vozila, koji odražava prigušenu potražnju domaćinstava i sve bolja očekivanja u vezi s gospodarstvom, s obzirom na ubrzano otvaranje novih radnih mjesta. Ako se izuzme prodaja vozila, promet je porastao za 0,9 posto. Potrošači su kupovali vozila usprkos poskupljenju benzina. Promet u maloprodaji goriva na benzinskim stanicama porastao je čak 3,3 posto, po najvišoj stopi od prošlogodišnjeg ožujka. Ako se izuzmu automobili i gorivo, promet u maloprodaji porastao je u veljači 0,6 posto, nakon 1,0-postotnog povećanja u siječnju. Na benzin otpada čak 11,5 posto prometa u prošlom mjesecu. Takozvani temeljni promet u maloprodaji, koji ne uključuje automobile, benzin i građevinski materijal, porastao je u veljači za 0,5 posto, nakon 1,0 posto rasta u prošlom mjesecu.

PARIZ - Sve veća razlika u konkuretnosti među pojedinim članicama eurozone trebala bi zabrinuti dužnosnike i mogla bi otežati očuvanje eurozone, upozorio je u utorak predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi. "Sve veći, tvrdokorni deficiti u tekućim bilancama plaćanja rezultat su značajnog slabljenja konkurentnosti pojedinih zemalja", pojasnio je Draghi na konferenciji u Parizu. Napomenuo je da su troškovi plaća porasli dva i pol puta više u zemljama koje bilježe manjak u tekućoj bilanci plaćanja nego u onima koje bilježe višak. "Ako svi skupa ne nastavimo provoditi strukturne reforme, bit će teško održati eurozonu na okupu, kao što je više puta ponovljeno pri uspostavi eura", naglasio je.

BRUXELLES - Europska unija, Sjedinjene Američke Države i Japan u utorak su službeno zatražili od Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da posreduje u njihovom sporu s Kinom oko ograničenja izvoza sirovina, uključujući i rijetke minerale. Europski povjerenik za trgovinu Karel de Gucht kazao je da su tri trgovinske sile zatražile posredovanje WTO-a u rješavanju spora, što je prvi korak prije podnošenja prave tužbe. "Kineska ograničenja izvoza rijetkih minerala zemljine kore i drugih proizvoda predstavljaju kršenje međunarodnih trgovinskih propisa i moraju biti ukinuta", rekao je De Gucht. Peking je kazao da su ograničenja izvoza motivirana brigom za okoliš, te da će ih braniti. EU svake godine izravno uvozi iz Kine rijetke metale u vrijednosti 350 milijuna eura.

BEOGRAD - Tvornica duhana Rovinj (TDR) predstavila je u utorak u Beogradu rezultate poslovanja te tvrtke u Srbiji u 2011. godini., a predstavnici kompanije istaknuli su kako je u prošloj godini TDR na srbijanskom tržištu ostvario prodaju od 1,5 milijardi cigareta te zadržao tržišni udjel veći od osam posto. 'S obzirom na rastuću gospodarsku krizu i činjenicu da je ukupno tržište cigareta u Srbiji prošle godine palo za više od 12 posto, možemo biti zadovoljni našim poslovnim rezultatima na tom tržištu, izjavio je predsjednik uprave kompanije Davor Tomašković. Istaknuo je kako trošarinsko opterećenje cigareta, koje je samo u posljednje dvije godine poraslo za čak 47 posto, znatno utječe na tržište duhanskih proizvoda i poslovanje TDR-a u Srbiji. U proračun Srbije TDR uplaćuje oko 58 milijuna eura godišnje, a Srbija i dalje ima značajno niže porezno opterećenje od EU direktiva pa se očekuje dalji rast trošarina i cijena cigareta, rečeno je na predstavljanju poslovanja tvrtke.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice porasle su u utorak nakon što je optimizam njemačkih ulagača potpirio povjerenje u zdravlje svjetskog gospodarstva a dodatni poticaj dali su i najnoviji podaci o prometu u američkoj maloprodaji. Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,7 posto na 5.932 boda, indeks Frankfurtske burze DAX za jedan posto na 6.968 bodova, a na istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, koji je iznosio 3.525 bodova. Očekivanja njemačkih analitičara i investitora porasla su u ožujku na najvišu razinu od lipnja 2010., daleko nadmašivši predviđanja, pokazalo je najnovije izvješće instituta ZEW. Budući da se Njemačku smatra motorom europskog rasta, izvješće je ojačalo povjerenje tržišta. Među najvećim su dobitnicima u utorak bili proizvođači osnovnih resursa, koji ovise o snažnoj globalnoj potražnji i u prosjeku su ojačali dva posto paralelno oporavku cijena roba na svjetskim tržištima. Dionice financijskih institucija uglavnom bile na dobitku, pri čemu su banke u prosjeku ojačale 2,4 a osiguravatelji 1,4 posto.

NEW YORK/LONDON - Dolar je u utorak na međunarodnim tržištima dosegnuo najvišu razinu u 11 mjeseci prema jenu i najvišu u mjesec dana prema euru, jer je pozitivno izvješće iz američke maloprodaje navelo ulagače na zaključak da će nastavak oporavka u SAD-u odvratiti Fed od uvođenja novih monetarnih poticaja. Euro je u takvima okolnostima prema dolaru oslabio 0,7 posto i njime se trgovalo po 1,3058 dolara. Ranije se nakratko spustio na 1,3050 dolara, novu najnižu razinu od 16. veljače. Dolar je bio na sličnom postotnom dobitku i prema jenu, ojačavši 0,6 posto, na 82,75 jena. Nakratko je bio dosegnuo i 82,85 jena, novu najvišu razinu u posljednjih gotovo 11 mjeseci, odnosno od 20. travnja.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙