FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

BRUXELLES - Njemački ministar financija Wolfgang Schaueble izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da će drugi paket pomoći Grčkoj u iznosu od 130 milijardi biti odobren ovoga tjedna nakon što se riješe još neke formalnosti. "Moramo obaviti još neke formalnosti, ali više nema nikakvih dvojbi i tijekom ovoga tjedna sasvim sigurno drugi program za Grčku bit će potpisan", rekao je Schaueble dolazeći na sastanak ministara financija 17 zemalja članica eurozone. Nakon uspješno provedenog restrukturiranja grčkog duga kada su privatni vjerovnici, banke, investicijski i mirovinski fondovi pristali na brisanje svojih potraživanja od 107 milijardi eura, stekli su se uvjeti za odobravanje drugog paketa pomoći Grčkoj u iznosu od 130 milijardi eura. Schaueble je rekao da nema mjesta za usporedbu Grčke i Španjolske, koja će ove godine imati deficit od 5,8 posto, što je znatno više od planiranih 4,8 posto. Španjolska će biti jedna od glavnih tema sastanka euroskupine, koju čine ministri financija eurozone.

BRUXELLES - Belgija će uvesti dodatne mjere štednje u iznosu 1,82 milijarde eura zbog mogućeg pada gospodarskih aktivnosti u ovoj godini kako bi zadržala proračunski manjak u 2012. unutar propisanih okvira u Europskoj uniji. Nove uštede pridodaju se 11,3 milijardi eura 'teškom' paketu mjera, dogovorenom kada je vlada preuzela vlast krajem prošle godine. Belgija se obvezala smanjiti proračunski manjak u ovoj godini na 2,8 posto BDP-a, s 3,8 posto u 2011. To šesto najveće gospodarstvo u eurozoni planira uravnotežiti državni proračun do 2015. Za belgijsko gospodarstvo u ovoj godini predviđa se rast od svega 0,1 posto, nasuprot rastu od 1,9 posto u 2011. Središnja banka pak predviđa pad od 0,1 posto.

BUKUREŠT/BERLIN - Rumunjska vladajuća koalicija najavila je podizanje plaća u javnom sektoru koje su srezane prije gotovo dvije godine u sklopu dogovora o međunarodnoj pomoć, a više plaće za zaposlene u javnom sektoru spremna je odobriti i vlada u Berlinu. Zastupnik vladajuće Demokratske liberalne stranke Mircea Toader izjavio je u ponedjeljak da su koalicijski lideri dogovorili da će u lipnju povećati plaće uoči lokalnih izbora. Dodao je također da vlada još nije odlučila koliko će biti to povećanje. U lipnju 2010. vlada je smanjila plaće u javnom sektoru za jednu četvrtinu kako bi ispunila uvjete za dobivanje 20 milijardi eura zajma od MMF-a, Svjetske banke i Europske unije. U međuvremenu ih je vratila na nekadašnju razinu tek u pojedinim segmentima. Odvojeno je u ponedjeljak i njemačka vlada signalizirala da je spremna povećati plaće zaposlenima u javnom sektoru, iako po upola nižoj stopi no što traže sindikati, za 3,3 posto tijekom dvije godine.

PARIZ - Francuski operator zračne luke Aeroports de Paris u ponedjeljak je izvijestio da je kupio 38-postotni udio u vodećem turskom operateru TAV, koji upravlja i istambulskom zračnom lukom Ataturk. ADP je priopćio da će udio platiti 874 milijuna dolara (667 milijuna eura), čime je ukupna vrijednost turskog poduzeća procijenjena na 2,3 milijarde dolara. TAV upravlja i drugim zračnim lukama u Turskoj, ali i u drugim zemljama poput Gruzije, Litve, Makedonije, Saudijske Arabije i Tunisa. Dvije grupe izravno i neizravno pružaju aerodromske usluge u ukupno 37 zračnih luka diljem svijeta, kroz koje godišnje prođe oko 180 milijuna putnika. ADP je zainteresiran za kupnju udjela u zračnim lukama preko kojih godišnje prolazi više od 10 milijuna putnika, a posebice u zemljama poput Brazila, Kine, Indije i Rusije.

NEW YORK/LONDON - Dolar se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zadržao blizu najviše razine u mjesec dana prema euru zbog euforije nakon dobrih podataka s američkog tržišta rada koji čine manje vjerojatnim nove monetarne poticaje Feda. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3113 dolara, što znači da je na dnevnoj razini ostao nepromijenjen, nakon što se nakratko spustio na najnižu razinu od 16. veljače od 1,3079 dolara. Dolar je pak skliznuo 0,3 posto prema jenu, na 82,14 jena. Euro je oslabio prema dolaru i jenu, jer su trgovci preusmjerili svoj fokus iz Grčke na sljedeće periferne članice eurozone koje će možda morati restrukturirati svoje dužničke obveze.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙