FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) pozdravlja Vladine odluke o privatizaciji brodogradilišta, osim što smatra da je stečaj Kraljevice loše rješenje, te traži sastanak s potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem u vezi daljnje sudbine Brodotrogira i 3. maja. Odahnuli smo jer su Vladine odluke o privatizaciji Uljanika i Brodosplita, kao i davanje 90 dana Brodotrogiru i 3. maju da pronađu novo rješenje, osigurale opstanak hrvatske brodogradnje kojoj je nad glavom visio "mač stečaja", no tražimo da nas Čačić primi u ponedjeljak i pojasni daljnje Vladine poteze, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SMH-a Vedran Dragičević. Prodaja splitskog škvera samoborskom DIV-u za SMH nije sporna jer ga ne zanima tko je vlasnik već je li spreman i sposoban provesti program restrukturiranja. Prijetnje iz Nezavisnog sindikata Brodosplita da će spriječiti privatizaciju škvera u SMH-u ipak ne uzimaju ozbiljno već, kaže Dragičević. Nema podjele među radnicima u Splitu, svi žele opstanak brodogradilišta i sigurne plaće, tvrdi povjerenik SMH-a u škveru Joško Franić. Stoga se njegov sindikat ograđuje od najava iz susjednog sindikata o zauzimanju brodogradilišta te ističe da će tražiti poštivanje i kontrolu provedbe programa restrukturiranja Brodosplita.

SPLIT - Izvršni odbor Nezavisnog sindikata Brodosplita na današnjoj je sjednici zatražio poništenje Vladine odluke o prodaji splitskog brodogradilišta samoborskom DIV-u, doznaje se od predsjednice Nadzornog odbora Nezavisnog sindikata Blaženke Ercegović. Nezavisni sindikat Brodosplita smatra da treba poništiti Vladinu odluku o prodaji Brodosplita jer je natječaj trajao 25 mjeseci, odnosno promijenjeni su uvjeti natječaja da bi se pogodovalo ponuditelju za kupnju, izjavila je Ercegović. Izvjestila je kako je izaslanstvo Nezavisnog sindikata danas posjetilo župana splitsko-dalmatinskog Antu Sanadera i s njim razgovaralo o stanju u škveru. Zamolili smo župana Sanadera za pomoć, a on nam je obećao da će se zauzeti za organiziranje sastanka s premijerom Zoranom Milanovićem i prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem na kojem bi nazočili i predstavnci sindikata Brodosplita, rekla je Ercegović.

ZAGREB - U Hrvatskoj je, prema podacima Ministarstva uprave koje prenosi Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, sredinom ožujka ove godine bilo zaposleno 63.129 državnih službenika i namještenika. Sindikat je podatke o broju zaposlenih zatražio ponukan medijskim i političkim interpretacijama i zloporabama o broju zaposlenih u tom sektoru, kaže se u današnjem priopćenju toga sindikata. Broj zaposlenih državnih službenika i namještenika je po podacima sindikata manji za 1.729 u odnosu na 2004. godinu, kada je broj od 64.858 zaposlenih utvrđen radi provedbe referenduma o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Ministar uprave Arsen Bauk, koji je potpisnik dopisa u kojem se navodi broj zaposlenih, smatra kako podatke o trenutnom broju zaposlenih državnih službenika i namještenika nije moguće sadržajno i logički uspoređivati s 2004. jer su od tada provedene reorganizacije i preustroji tijela državne uprave te nekoliko promjena djelokruga pa je znatan broj državnih službenika iz državne službe prešao u javne službe i obratno.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj ove godine iznosila je 5.463 kune, objavio je Državni zavod za statistiku. To je za 30 kuna ili nominalno za 0,5 posto manje nego što je iznosila prosječna neto plaća za prosinac prošle godine. Na godišnjoj razini, u odnosu na prvi mjesec 2011. godine, prosječna je neto plaća za ovogodišnji siječanj bila viša za 121 kunu ili nominalno za 2,2 posto.

ZAGREB - Pad građevinskih aktivnosti u Hrvatskoj nastavljen je i u siječnju ove godine u kojem su u odnosu na prvi mjesec 2011. godine građevinski radovi bili manji za 5,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku o fizičkom obujmu građevinskih radova. Siječanj je bio 34. mjesec zaredom u kojem fizički obujam građevinskih radova mjeren odrađenim satima radnika na gradilištima pao na godišnjoj razini. Fizički obujam građevinskih radova pada od početka 2009. godine, a posljednji mjesec bez pada na godišnjoj razini bio je ožujak 2009. godine. Prema vrstama građevina, na zgradama je u siječnju odrađeno 49,4 posto ukupnih sati rada, a na ostalim građevinama 50,6 posto. Prema vrsti gradnje, na novim građevinama odrađeno je 57 posto ukupnih sati rada, a na rekonstrukcijama, popravcima i održavanju 43 posto.

ZAGREB - Dok se dobitonosne prodaje dionica na Zagrebačkoj burzi nastavljaju četvrti dan zaredom, Crobex indeks danas se bori da se održi iznad psihološki važne granice od 1.800 bodova. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,41 posto, na 1.802 boda. Crobex10 do podneva je oslabio 0,45 posto, na 989 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 7,2 milijuna kuna. S milijunskim prometom do podneva je bila jedino dionica HT-a. Cijena joj je pala 1,43 posto, na 208 kuna, te je na najnižoj razini od 29. travnja 2009. Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Adrije, sa 674.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 1,49 posto, na 91,39 kuna. Među likvidnijim izdanjima po gubitku se izdvajaju dionice Diokija, s padom cijene za 5,94 posto te AD Plastika, za 2,75 posto. Po dobitku se, pak, ističu dionice Tehnike, kojima je cijena skočila 4,58 posto, te Petrokemije, za 2,21 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnu listu s kraja prošlog tjedna oslabila prema euru za 0,17 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 7,525852 kune. Kuna je na tjednoj razini oslabila i prema švicarskom franku, za 0,32 posto, a ojačala prema američkom dolaru za 1,34 posto i britanskoj funti za 0,53 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 6,245520 kuna, dolara 5,674321 kunu, a funte 9,00062 kune. U odnosu na tečajnu listi HNB-a utvrđenu jučer, kuna je ojačala prema svim važnijim valutama, prema euru za 0,06 posto, franku za 0,03 posto, dolaru za 0,85 posto i funti za 0,44 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙