FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Dvojica radnika Diokija prekinula su danas popodne štrajk glađu i praćeni pljeskom svojih kolega sišli s vrha 50-metarske platforme u Diokijevu pogonu na Žitnjaku, gdje su prosvjedovali od ponedjeljka tražeći isplatu plaća Diokijevim radnicima. Štrajkali su tražeći isplatu šest neisplaćenih plaća te da, ako dođe do zatvaranja tvornice, svih 450 radnika dobije otpremnine prema kolektivnom ugovoru. Radnici su zadnju plaću primili u veljači za listopad, a po njihovoj računici, sa zaostalim plaćama i otpremninama, svaki bi trebao primiti oko 30 tisuća kuna. Direktorica Diokija u ostavci Vidonija Miletić Plukavec rekla je kako se nadaju da će uskoro doznati informacije da je Dioki prepoznat kao kompanija od nacionalnog interesa. Čuli smo da se odvijaju intenzivne konzultacije i nadamo se pozitivnim vijestima, rekla je. Ostali radnici prosvjedovali su danas kratkotrajnom blokadom prometa kod Diokijeve zgrade na Čulinečkoj cesti. Nastavili su blokadu industrijskog kolosjeka, na kojem se nalazi 36 cisterni s OMV-ovom naftom, koja čeka na pretovar u Janafove spremnike. Po riječima čelnika Stožera za obranu Diokija Mladena Matića, blokada pruge će se nastaviti sve dok se ne riješi "slučaj Dioki".

ZAGREB - Za Vladu nije bilo neočekivano odustajanje Jadranskih ulaganja Danka Končara od privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj, izjavio je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić koji je na pitanje o Diokiju rekao kako je riječ o privatnoj tvrtki. Čačić nije želio odgovoriti jesu li ponude Končara za ostala brodogradilišta (Brodotrogir i Kraljevicu) prihvatljive za Vladu, najavivši da će se o tom moći čuti na Vladi. Na pitanje je li danas donesena kakva odluka o budućnosti Diokija, Čačić je novinarima ispred Banskih dvora odgovorio da je Dioki privatna tvrtka te upitao zašto je stoga njemu upućeno to pitanje. Upitan ne misli li da bi se Vlada trebala angažirati s obzirom na stotine radnika koji bi mogli izgubiti posao, odgovorio je da Vlada vodi računa o radnicima više nego što to bilo tko drugi u zemlji čini, "jer je to njezin posao i treba tako biti". Izaslanstvo radnika Diokija čekalo je pred Banskim dvorima tražeći da ih primi netko iz Vlade i izvijesti jesu li ministri i vjerovnici Diokija danas dogovorili način rješavanja krize u toj tvrtci. Nekoliko puta telefonski su razgovarali s vladinim službama, ali nisu uspjeli ući u Vladu.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša danas je vezano za aktualna događanja u pogonu Dina Petrokemije u Omišlju objavilo da je u rješavanje navedene situacije aktivno uključena Inspekcija zaštite okoliša koja će u okviru svoje nadležnosti postupiti i provesti inspekcijski nadzor te odrediti mjere za otklanjanje mogućih neželjenih posljedica. Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Dine i dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević nakon današnjeg sastanka sindikata najavio je da će radnici Dina Petrokemije, tvrtke iz sastava Dioki grupe, napustiti u utorak, 20. ožujka, u 18 sati svoja radna mjesta ako im se do tada ne isplati barem jedna od ukupno šest neisplaćenih plaća. Potvrdio je da je Sindikat radnika Dine jučer Ministarstvu gospodarstva, prvom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću uputio pismo u kojem je najavljena mogućnost kolektivnog otkaza ugovora o radu svih radnika Dine početkom sljedećeg tjedna. Pritom su upozorili da se u spremnicima Dine na otoku Krku nalazi više stotina otrovnih i eksplozivnih tvari te da radnici više ne žele čuvati ničiju imovinu bez plaće, jer da to nisu obvezni činiti.

ZAGREB - Tvrtka Viadukt izvijestila je putem Zagrebačke burze o svom sudjelovanju u projektu proširenja Zračne luke Zagreb, vrijednost radova koje će izvoditi Viadukt je 516,3 milijuna kuna bez PDV-a, početak radova očekuje se početkom 2013. godine, a rok izgradnje je tri godine. Na Burzi je objavljeno i zajedničko priopćenje Aeroports de Paris Menagement, Bouygues Batiment International i Viadukta koji su zajednički u okviru projekta ZAIC (Zagreb Airport International Company) od hrvatske Vlade imenovani pretpostavljenim izvođačima posla na ugovoru o koncesiji aerodroma Zagreb. Ugovor o koncesiji predstavlja investiciju od ukupno 324 milijuna eura, od čega 236 milijuna eura za projektiranje i izgradnju novog terminala i 88 milijuna eura za održavanje cjelokupne infrastrukture zračne luke u vrijeme 30 godišnjeg trajanja koncesije. Radove na izgradnji izvest će Bouygues Batiment International u partnerstvu s Vijaduktom i ostalim hrvatskim tvrtkama. Iz Vijadukta navode kako imaju dvojnu ulogu u cijelom projektu - kao član koncesijskog društva te kao izvođač radova, a ugovorni odnos će biti uspostavljen sa tvrtkom Bouygues Batimen International.

RIJEKA - U Primorsko-goranskoj županiji krajem veljače je bilo evidentirano 20.039 nezaposlenih, što je 2 posto više nego u mjesecu prije, a prema prošlogodišnjoj veljači 0,9 posto manje nezaposlenih, podaci su iz riječke Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U evidenciju nezaposlenih prijavila se 1591 osoba, što je 3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Od novoprijavljenih njih 83,8 posto imalo je prethodno radno iskustvo. Njih 56,3 posto u evidenciju se prijavilo izravno iz radnog odnosa. Iz evidencije nezaposlenih u veljači je izašlo 1205 osoba, što je 31,1 posto manje nego u istom mjesecu lani. Zaposleno je 638 osoba, od kojih 611 na temelju radnog odnosa. Najviše ih se zaposlilo na određeno (88,2 posto).

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze rastu treći dan zaredom, Crobex je danas povećan za 0,74 posto, na 1.844,03 boda, a Crobex10 porastao je za 0,41 posto, na 1.008,60 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 30,4 milijuna kuna, a dionice čak 11 tvrtki imale su milijunske promete. Najveći promet, od 5,6 milijuna kuna, ostvarila je dionica HT-a čija je cijena, nakon pet uzastopnih trgovinskih dana pada, danas porasla za 0,49 posto, na 216,05 kuna. Dionici Ingre cijena je povećana za 2,94 posto, na 8,40 kuna, uz promet od 2,3 milijuna kuna. Dionicom Leda danas se trgovalo za 2,1 milijun kuna, uz rast cijene za 2,33 posto, na 6.049,97 kuna. Rast cijene za 0,96 posto bilježi dionica Petrokemije, na 211 kuna, uz promet od 1,8 milijuna kuna. Promet od gotovo 1,8 milijuna kuna imala je dionica Konzuma čija je cijena porasla za 5,76 posto, na 165 kuna. Visok rast cijene, od 30,32 posto, ostvarila je dionica Viadukta koji je danas objavio svoje sudjelovanje u projektu proširenja Zračne luke Zagreb, a poslovi koje će izvoditi vrijedni su 516,3 milijuna kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙