FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Sudionici istraživanja Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore i dalje ocjenjuju da je Hrvatskoj potrebno provođenje važnih gospodarskih i političkih mjera, a u ovogodišnjem istraživanju pojačano se traži poboljšanje ulagačke klime, odnosno poticaji za ulaganja, priopćeno je danas iz te komore. "Ukoliko rezultati započetih reformi ne donesu promjene, znatno manje tvrtki može očekivati poboljšanje poslovanja u 2012. godini. Stoga se visoka očekivanja vežu uz gospodarsku politiku koja potiče ulaganja", ističe predsjednik uprave Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Ralf Blomberg. Naglašava i da svi ulagači, hrvatski, ali i njemački, od destinacije za ulaganje općenito očekuju predvidljivost, konkurentne uvjete na mjestu ulaganja, učinkovitu javnu upravu te općenito pozitivan stav prema ulagačima. Komora je u veljači provela istraživanje u kojem je sudjelovalo 80 tvrtki, među njima 32 koje imaju matičnu tvrtku u Njemačkoj. Aktualnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i dalje 80 posto sudionika ocjenjuje kao lošu, više od polovice ih ne očekuje znatnu promjenu situacije u ovoj godini, dok pogoršanje gospodarske situacije očekuje 37 posto ispitanika (lani 27 posto).

ZAGREB - Vladin Pretpristupni ekonomski program 2012. - 2014. (PEP) pokazuje da će, unatoč drugačijim predizbornim obećanjima, Vlada u iduće tri godine smanjiti izdvajanja za obrazovanje i znanost, upozorili su na današnjoj konferenciji za novinare čelnici Matice hrvatskih sindikata. Kroz tri godine čeka nas apsolutno i relativno smanjenje tih sredstava, istaknuo je predsjednik Matice Vilim Ribić. Radi se o demontaži socijalne države prema doktrini neoliberalne ekonomije, uvjeren je Ribić koji smatra da Hrvatska uopće ne treba smanjivati javnu potrošnju. Hrvatski deficit manji je od 5 posto BDP-a, a u EU je prosječni deficit 6,6 posto, naš javni dug je 47 posto, a prosječni u EU 82 posto, dok je hrvatska javna potrošnja od 41 posto među najmanjima u Europi. Hrvatska sitacija nije ni približno toliko dramatična kakvim je prikazuje dio politike i medija, tvrdi Ribić. Kritizirao je i najavu potpredsjednika Vlade Radimira Čačića o pokretanju javno-privatnog partnerstva u obrazovanju i znanosti jer, kako tvrdi, dosadašnja iskustva pokazuju da u takvim aranžmanima uvijek korist izvuku privatnici, a šteta ostaje javnom interesu.

ZAGREB - Koncern Agrokor priopćio je danas da je s vodećim svjetskim bankama potpisao ugovor o klupskom kreditu od 75 milijuna eura, s rokom povrata od tri godine uz jamstvo nekoliko povezanih društava koncerna. Novac će se koristiti isključivo za refinanciranje dijela postojećih financijskih obveza Agrokora, što će rezultirati dodatnim unapređenjem ukupne financijske pozicije Koncerna uz zadržavanje zaduženosti na istoj razini, stoji u priopćenju. U tom klupskom kreditu sudjelovale su BNP Paribas, J.P. Morgan Limited i Zagrebačka banka d.d., Unicredit Bank Austria AG. Potpisom ovoga Ugovora Agrokor je nastavio s procesom daljnjeg jačanja svoje bilance te se tako i ovim parametrom poslovanja i dalje svrstava uz bok vodećih svjetskih kompanija, kaže se u priopćenju.

SPLIT - Na 17. međunarodnom sajmu GAST, koji je danas otvoren na splitskom Žnjanu, do 25. ožujka predstavlja se više od 1.300 izlagača iz 13 zemalje. GAST, kojeg se smatra vodećim gastronomskim i turističkim događajem u Hrvatskoj, uključuje niz međunarodnih specijaliziranih sajmova - prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, sajam vina-Dionizijana, kave, namještaja-Furnitura, sajam turizma-Saturn, Gast around the World, a ove se godine u sklopu GAST-a po prvi put održava i međunarodni sajam razvojnih i investicijskih projekata. Unatoč krizi i teškim ekonomskim prilikama sajam je na razini prošlogodišnjeg, rečeno je na otvaranju. Otvarajući GAST dožupan splitsko-dalmatinski Visko Haladić naglasio je kako su petodnevna sajamska događanja posebice važna za turističku predsezonu.

ZAGREB - Građevinska tvrtka Tehnika izvijestila je danas putem Zagrebačke burze o sklapanju dva nova ugovora o građenju, ukupne vrijednosti 27,46 milijuna kuna. Tehnika je s Gradom Koprivnicom sklopila ugovor o izgradnji niskoenergetske građevine "Palača pravde", vrijedan 23,92 milijuna kuna, u što nije uključen PDV. Početak gradnje planiran je za 26. ožujka, a završetak 1. studenog ove godine. Tehnika je sklopila i ugovor o izvođenju radova na izgradnji stambeno-poslovne građevine u Koprivnici za investitora Coart. Cijena ugovorenih radova iznosi 3,54 milijuna kuna, bez PDV-a.

ZAGREB - Za predstojeće uskrsne blagdane domaće putničke agencije, koje u Hrvatskoj rade većinu ukupnog predsezonskog turističkog prometa, očekuju oko 10 posto više stranih turista u domaćim, posebno jadranskim odredištima nego za iste blagdane prošle godine, a zadovoljne su i prodajom aranžmana za hrvatska i inozemna odredišta domaćim turistima, doznaje se iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i nekoliko agencija. Očekivanja porasta dolazaka stranih turista agencije, kako ističu iz UHPA-e, temelje na prosječno 10 postotnom porastu prodaje aranžmana za te blagdane koja je ove godine krenula znatno ranije s obzirom da je i Uskrs ove godine oko tri tjedna prije nego je bio prošle godine. Najviše dolazaka stranih turista može se očekivati sa tradicionalnih tržišta za hrvatski turizam Austrije, Italije, Slovenije, Njemačke i Mađarske, ali i iz Španjolske te Francuske.

ZAGREB - Nakon jučerašnjih dobitonosnih prodaja, na Zagrebačkoj burzi danas je nastavljen blagi uspon Crobexa uz pojačani obujam trgovanja, a u najvećem fokusu investitora dionica je Valamar Adria Holdinga. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,11 posto, na 1.839 bodova, a Crobex10 0,41 posto, na 1.007 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 13 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego jučer u to doba. Do podneva je promet dionicom Valamar Adria Holdinga iznosio 1,85 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 4,03 posto, na 93,27 kuna. Među milijunašima su i dionice HT-a, s padom cijene za 0,38 posto, na 212,25 kuna, potom AD Plastika, koje su oslabile 0,33 posto, na 124 kune, te Varteksa, sa skokom cijene za 10,74 posto, na 14,95 kuna. Nakon jučerašnjeg skoka za 23,33 posto po objavi da je postignut dogovor o Diokiju s vjerovnicima, jutros je cijena dionice Diokija ojačala 7,14 posto, na 37,95 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu neznatno oslabila prema euru, za 0,005 posto, blago je oslabila i prema švicarskom franku, a ojačala prema američkom dolaru i britanskoj funti. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,525662 kune. Prema franku kuna je oslabila za 0,03 posto te srednji tečaj švicarske valute iznosi 6,242254 kune. Kuna je pak ojačala prema dolaru za 0,36 posto i prema funti za 0,32 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tačajnoj listi HNB-a iznosi 5,678888 kuna i funte 9,011690 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙