FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj premašila je 20 posto i za veljaču ove godine iznosi 20,1 posto, što je za 0,3 postotna boda više nego za siječanj, a 0,5 postotnih bodova više nego za veljaču prošle godine, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Tako je po prvi put od travnja 2003. stopa registrirane nezaposlenosti premašila 20 posto. Naime, zadnji je put stopa registrirane nezaposlenosti iznad 20 posto i veća nego za veljaču ove godine zabilježena za travanj 2003. kada je iznosila 20,4 posto, a na Zavodu za zapošljavanje tada je bilo registrirano 345,3 tisuće nezaposlenih. Krajem veljače ove godine u evidenciji HZZ-a bio je registriran 342.951 nezaposleni, što je za 1,9 posto više nego u veljači prošle godine, a za 2,6 posto više nego u siječnju ove godine.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će se HEP i HŽ, kao vjerovnici, uključiti u proces restrukturiranja Diokija kojim bi uskoro trebala biti završena agonija, te petrokemijske kompanije. Obveze Diokija prema bankama i ostalim vjerovnicima iznosile su 31. prosinca 2011. ukupno 1,17 milijardi kuna, od čega je dug bankama iznosio 785 milijuna kuna. Što se tiče države, dug prema HEP-u bio je 174 milijuna kuna, a prema HŽ-u 1,4 milijuna kuna. Iako se radi o privatnom poduzeću, Vlada se uključila u rješavanje problema, te je u razgovorima s dosadašnjim većinskim vlasnikom i vjerovnicima prihvaćeno da se potraživanja pretvore u vlasnički udio. Odmah potom ići će se u postavljanje nove Uprave i isplatu zaostalih plaća radnicima, najavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Premijer Zoran Milanović kaže kako je to zbog sudbine Diokijevih radnika "ljudski mučna tema", no Vlada je u svojem djelovanju prema Diokiju imala zakonska ograničenja budući da se radi o privatnoj tvrtki. U izjavi novinarima nakon sjednice Vlade, ministar financija Slavko Linić izjavio da će se novac za plaće radnicima Diokija osigurati iz imovine te tvrtke, odnosno iz rezultata rada, te da ništa u tom dijelu neće ići iz državnog proračuna.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila zaključak Upravnog vijeća Agencije za upravljanje državnom imovinom da Traubi International Salamona Berkowitza nije ispunio uvjete za kupnju dionica Dalmacijavina. Po Čačićevim riječima, budući da ponuditelj nije ispunio uvjete, smatra se da je odustao od kupnje dionica Dalmacijavina. Ta je tvrtka prezadužena, nelikvidna i već duže vrijeme s blokiranim žiro-računom, tako da su se stekli uvjeti za stečaj. Dalmacijavino će, kazao je Čačić, stoga nastaviti s radom kroz stečaj s preustrojem.

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je na današnjoj sjednici Vlade plan poticanja poduzetništva i obrtništva za ovu godinu "Poduzetnički impuls", vrijedan 376 milijuna kuna. Poticaji su usmjereni u četiri osnovna segmenta - u konkuretno poduzetništvo uložit će se 115 milijuna kuna, u povoljno financiranje i jamstva 113,4 milijuna kuna, u obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo 18 milijuna kuna te u unapređenje poduzetničke infrastrukture 56,5 milijuna kuna. Tome treba dodati sredstva koja su vezana uz EU programe i projekte, a iznose oko 61 milijun kuna. Maras je najavio i promjenu politike prema poduzetničkim zonama jer država trenutno pomaže 320 zona, od kojih samo polovica ima neki poduzetnički projekt. Trebamo se koncentrirati na zone koje imaju perspektivu, rekao je. Vlada je danas također prihvatila prijedlog zakona o osnivanju Agencije za investicije i konkurentnost.

RIJEKA - Vladina odluka o stečaju Brodogradilišta Kraljevica je politička odluka, jer je riječ o najmanjem brodogradilištu koje se moglo prvo i najlakše preustrojiti, izjavio je danas predsjednik Sindikata Brodogradilišta Kraljevica Nenad Miškulin. Radnici Kraljevice platit će gubljenjem radnih mjesta način vođenja brodogradilišta u prošlih 20 godina, rekao je Miškulin ističući da se sindikat ne slaže s odlukom o stečaju Kraljevice i s takvim rješavanjem problema. Smatramo da se Kraljevica mogla preustrojiti bez stečaja, a upitni su i kriteriji po kojima je donesena odluka da Kraljevica ide u stečaj, a ostalima je omogućeno da pokušaju probleme riješiti preustrojem, kazao je. Miškulin je naglasio da Sindikat Brodogradilišta Kraljevica traži od predsjednika Hrvatske udruge sindikata Ozrena Matijaševića i prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića hitan sastanak u resornom ministarstvu, na kojem bi sindikat dobio sve informacije i pojašnjenja u vezi s današnjom odlukom Vlade.

PULA - Današnji zaključak Vlade da će se pulsko brodogradilište Uljanik privatizirati po modelu radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom prihvaćen je s odobravanjem u Sindikatu metalaca - Industrijskom sindikatu i Sindikatu Istre i Kvarnera koji djeluju u tom brodogradilištu. Povjerenik Sindikata metalaca - Industrijskog sindikata u Uljaniku Đino Šverko izrazio je zadovoljstvo ovom odlukom ustvrdivši kako nije iznenađen takvim epilogom s obzirom da je "Uljanik najuspješnije hrvatsko brodogradilište s velikom tradicijom te dobrim i uspješnim radnicima i menadžmentom". "Uljanik je po kriterijima Europske komisije proglašen društvom bez poteškoća. Stoga kada je riječ o radničkom dioničarstvu očekujem popuste za radnike u otkupu tog paketa od 25 posto dionica", kazao je Šverko dodavši kako u sindikatu još nisu upoznati s detaljima procedure.

ZAGREB - Vodoprivreda će u idućem razdoblju biti jedna od vodećih djelatnosti u investiranju i izvođenju velikih projekata, najavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na današnjem obilježavanju Svjetskog dana voda. Prema njegovim riječima, ukupne investicije i realizacija javnog poduzeća Hrvatske vode samo bi u ovoj godini mogle iznositi 300 milijuna eura, što je znatno više od 120 milijuna eura koliko su iznosile preliminarne projekcije. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina smatra da bi Hrvatska trebala znatno povećati navodnjavane površine. Podsjeća da se u Hrvatskoj navodnjava samo jedan posto površina pogodnih za novodnjavanje, a do 2020. godine taj bi udio trebalo povećati na 6 posto, na 65 tisuća hektara. Time bi se trebale smanjiti štete od suša koje su u zadnjih 10 godina dosegnule ukupno 10 milijardi kuna, kaže Jakovina. Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora na petom mjestu u Europi i 42. u svijetu.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno 14,1 milijun kuna redovnog prometa, što je znatno manje nego proteklih dana, samo je dionica HT-a imala više od milijun kuna prometa, a vrijednost dioničkih indeksa pala je za više jedan posto. Crobex je tako danas smanjen za 1,21 posto, na 1.809,59 bodova, a Crobex10 je pao za 1,07 posto, pa se taj specijalizirani indeks po prvi put od 13. ožujka spustio ispod 1.000 bodova i trgovanje završio na 994,18 bodova. Milijunski promet imala je samo dionica HT-a sa 2,7 milijuna kuna, a cijena joj je nastavila padati, danas za 0,57 posto, na 211 kuna, što je njena najniža zadnja cijena još od početka svibnja 2009. godine. Po prometu slijedi dionica Petrokemije sa 978,2 tisuće kuna. Cijena te dionice je pala za 0,22 posto, na 229 kuna. Uz promet od 846,4 tisuće kuna cijena dionice Belja je pala za 1,19 posto, na 86,99 kuna. Ingrinoj dionici cijene je smanjena za 1,83 posto, na 8,05 kuna, a imala je 825,1 tisuću kuna prometa.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙