FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

BERLIN - Gotovo svi njemački touroperatori za Hrvatsku su u prva tri mjeseca ove godine zabilježili dvoznamenkasti porast bukinga u odnosu na isto vrijeme prošle godine, ali se neki od njih žale da su im hrvatski hotelijeri već stavili 'stop buking' i to ne samo za visoku ljetnu sezonu nego i za dio svibnja i lipnja. Čulo se to od njemačkih touroperatora prilikom njihovog susreta s ministrom turizma Veljkom Ostojićem održanim na hrvatskom štandu u sklopu najveće svjetske turističke burze ITB koja se ovog tjedna održava u Berlinu. Ministar ih je upoznao s novim mjerama hrvatske Vlade za povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma i mogućnostima oko investicija. Većina touroperatora vjeruje u dobru sezonu te da će ove godine u Hrvatskoj biti više njemačkih turista nego lani. Touroperatori poput TUI-a, ID Riva Toursa, Thomasa Cooka, Rewe Grupe, FTI-a i drugi Hrvatsku već sada uz Tursku, Španjolsku, Italiju te Tunis i Egipat drže dobitnicom ove sezone u Njemačkoj.

BERLIN - Hrvatska je i dalje jedna od rastućih zvijezda u mediteranskom i svjetskom turizmu, dobro je što je nova Vlada prepoznala turizam kao važnu gospodarsku granu te mu odredila nižu stopu PDV-a, a velike prilike za razvoj turizma donijet će i ulazak Hrvatske u EU, izjavio je hrvatskim novinarima danas u Berlinu na svjetskoj turističkoj burzi ITB glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Taleb Rifai. Rifai je to izjavio nakon radnog sastanka s ministrom turizma Veljkom Ostojićem koji ga je informirao o ciljevima svog rada te novim mjerama Vlade za turizam. Dogovorili su, kako je kazao Ostojić, i nastavak intenzivne suradnje s UNWTO-om na tri područja. Stručnjaci UNWTO-a dat će tzv. drugo mišljenje ili i savjet oko strategije hrvatskog turizma i to kada taj dokument dođe u završnu fazu izrade, a slično će dati i za predstojeće restrukturiranje sustava turističkih zajednica koje je ministar najavio od ove jeseni. Treće područje suradnje bit će edukacije i treninzi.

ZAGREB - Hrvatska pošta izvijestila je danas o planu izdavanja korporativnih obveznica u kunskoj protuvrijednosti do ukupnog iznosa od 54 milijuna eura s rokom dospijeća u 2015. godini. Svrha izdavanja obveznica, navode iz Hrvatske pošte, je refinanciranje korporativnih obveznica u iznosu od 41 milijun eura koje dospijevaju 1. srpnja 2012. godine i osiguranje potrebnih sredstava namijenjenih novim ulaganjima tvrtke. Zbog nezavidne situacije na financijskom tržištu odlučeno je krenuti sa ranijim izdanjem novih obveznica, a postojećim investitorima će se ponuditi mogućnost zamjene, ističu u Pošti. Navode i kako je prema do sada iskazanom interesu potencijalnih investitora potražnja velika, a riječ je prije svega o mirovinskim fondovima, investicijskim fondovima, osiguravajućim društvima, bankama. I prilikom ovog izdanja aranžer će biti Hrvatska poštanska banka (HPB), a prinos će ovisiti o tržišnim uvjetima kod upisa pri čemu je referentan prinos na državne obveznice.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je kazao kako je cijena rada u Hrvatskoj smanjena jer je doprinos za zdravstvo manji dva posto i izrazio nadu da će do 1. travnja zaživjeti dvogodišnje oslobađanje poslodavaca doprinosa na plaće, za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba. Cijenu rada smo smanjili jer smo oslobodili poslodavce dva posto doprinosa za zdravstvo, što je otprilike 2,5 milijarde kuna koje smo oslobodili gospodarstvu i cijena rada u Hrvatskoj već je s time jeftinija, rekao je ministar Mrsić na novinarski upit kada će se dogoditi najavljeno smanjenje cijene rada, dok je dijelio ruže Zagrepčankama na Trgu bana Jelačića u povodu Međunarodnog dana žena. Na pitanje kada će biti gotov najavljeni zakon kojim se nastoji potaknuti aktivna politika zapošljavanja oslobađanjem poslodavaca doprinosa na plaće kroz dvije godine na zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba, Mrsić je odgovorio kako je zakon u izradi, da će uskoro na proceduru te da se nada da će od 1. travnja i ta mjera biti na raspolaganju. Istaknuo je kako je jedina mjera koja može smanjiti nezaposlenost otvaranje radnih mjesta u Hrvatskoj.

ZAGREB - Građani koji čekaju isplatu mirovina ili nekih socijalnih naknada od sada na internet stranicama Ministarstva financija mogu vidjeti kada se planira isplata proračunskih sredstava za mirovine, naknade za socijalnu skrb, za nezaposlene, za porodiljne naknade, doplatak za djecu, trajna prava branitelja i slično, kao i podatke kada su i u kom iznosu isplaćena. Ministarstvo, odnosno Uprava za izvršavanje državnog proračuna započeli su s objavom tabele u kojoj je dan plan isplata proračunskim korisnicima za - mirovine, socijalne naknade, naknade za nezaposlene, porodiljne naknade, doplatak za djecu, naknade braniteljima i slično, kao i ostvarenje plana s datumima i iznosima isplata. Ministarstvo je tu tabelu po prvi put objavilo za ožujak, a najavljuju da će je i nadalje objavljivati za svaki mjesec. Iz podataka za ožujak vidljivo je da je Ministarstvo za navedene kategorije rashoda do sada ukupno isplatilo nešto više od 646 milijuna kuna, od čega je samo jučer isplaćeno oko 360 milijuna kuna.

ZAGREB - Koncern Agrokor potpisao je sa tvrtkom Gulliver travel ugovor o kupoprodaji manjinskog udjela u toj dubrovačkoj tvrtci koja je u većinskom vlasništvu svjetski uspješne putničke kompanije TUI Travel, izvijestili su iz Agrokora. Ugovor su jučer na turističkom sajmu ITB u Berlinu potpisali predsjednik Nadzornog odbora koncerna Agrokor Ivan Todorić i predsjednik Uprave Gulliver travela Goran Hrnić. Gulliver Travel jedna je od vodećih destination management kompanija u regiji i u većinskom je vlasništvu svjetski uspješne putničke kompanije TUI Travel PLC. Za Agrokor to je prvi korak u stvaranju strateške suradnje sa renomiranim svjetskim touroperatorom TUI-em, navode iz tog koncerna.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex porastao je danas za 1,17 posto i dan završio na 1.793,62 boda, a vrijednost Crobexa10 je povećana 0,98 posto, na 998,08 boda. Redovni promet Burze iznosio je 15,5 milijuna kuna, a milijunske promete ostvarile su četiri dionice. Najtrgovanija je danas dionica Igre s prometom od 2,7 milijuna kuna, a cijena te dionice je porasla za 8,09 posto, na 7,48 kuna. Više od 2,3 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica HT-a čija je cijena porasla 0,63 posto, na 223,90 kuna. Za 1,2 milijuna kuna protrgovano je dionica Luke Rijeke, uz rast cijene od 3,10 posto, na 116,50 kuna. Promet nešto veći od milijun kuna danas bilježi još dionica Đuro Đaković Holdinga čija je cijena porasla 1,8 posto, na 76,81 kunu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙