FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA - Brodogradnja ima perspektivu i mora opstati, a nije bitno tko će biti vlasnik brodogradilišta nego kakav je program i što se smjera, izjavio je danas obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić. Vujić je to kazao odgovarajući na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare na pitanje o navodnom višku i do 1500 radnika u riječkom brodogradilištu 3. maju. Vujić smatra da se, kada su u pitanju radnici brodogradilišta, radi o manjku posla, a ne o višku radnika. Vujić je ocijenio da sva tri brodogradilišta na području županije, 3. maj, Viktor Lenac i Kraljevica, imaju perspektivu i da ju se ne smije uništiti. Brodogradilišta mogu ostati i u vlasništvu države jer je to naš brend, poznat u cijelom svijetu, rekao je Vujić dodavši da bi se u tom slučaju moglo ići na osnivanje izvozne banke te će brodogradilišta ubuduće vjerojatno morati specijalizirati svoju proizvodnju.

ZAGREB - Uprava i skupina najvećih vjerovnika Diokija sastali su se danas u Ministarstvu gospodarstva kao bi razmotrili mogućnost vlasničkog restrukturiranja te tvrtke, a razgovori se nastavljaju u četvrtak, rekla je Hini zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal. Danas smo razmotrili stanje u Diokiju, a nastavljamo u četvrtak, kratko je izvijestila. Vlasničko restrukturiranje, odnosno ulazak vjerovnika u vlasničku strukturu, jedan je od načina o kojima se u zadnje vrijeme govori i koji bi mogao rezultirati obnovom proizvodnje u Diokiju. Takvom rješenju skloni su sindikati i Stožer za obranu Diokija. Drugi način je stečaj, a sindikati upozoravaju da bi to moglo značiti gašenje Diokija uz nestanak 800 radnih mjesta i iščeznuće organske petrokemije u Hrvatskoj. Nadu je radnicima Diokija potkraj prošlog tjedna donijela izjava prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića koji je izjavio kako je uvjeren da će Dioki unatoč sadašnjim problemima opstati kroz stečaj s restrukturiranjem ili u nekoj drugoj formi.

ZAGREB - Hrvatska i Poljska imaju značajne mogućnosti za proširenje gospodarske suradnje, posebice na području energetike, graditeljstva, infrastrukturnih projekata, transporta, elektrotehnike, brodogradnje, zaštite okoliša i turizma, istaknuto je na seminaru "Kako poslovati u Poljskoj i mogućnosti poljsko-hrvatske gospodarske suradnje u pozadini Europskog nogometnog prvenstva 2012." koji je održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Poljske prošle je godine iznosila 396 milijuna eura, pri čemu je hrvatski izvoz u Poljsku povećan za 4,8 posto i iznosio nešto više od 94 milijuna eura. Izravna ulaganja Poljske u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do rujna 2011. iznosila su 64,4 milijuna eura. Istodobno su ulaganja iz Hrvatske u Poljsku iznosila 172,7 milijuna eura, ponajviše su investirale Podravka i Pliva, a u ukupnim ulaganjima iz Hrvatske u inozemstvo Poljska je na šestom mjestu.

ZAGREB - Telekom i općenito tržište elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj je zadnjih godina bilježilo poraste broja korisnika pa i usluga, ali su s obziroma na krizu pali prihodi operatora koji se kao i drugdje u svijetu uz smanjenje troškova sve više moraju boriti za lojalnost korisnika kvalitetom mreže i raznovrsnošću usluga čega nema bez novih investicija. Istaknuto je to danas na regionalnoj konferenciji, 8. Telecom Areni 2012., koja je u organizaciji tvrtke Infoarena okupila više od 250 sudionika iz Hrvatske i regije. Prvi dan dvodnevnog skupa bio je posvećen pogledu na budućnost tržišta elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj i regiji, pri čemu su se predavači osvrnuli na izazove koje Hrvatskoj donosi ulazak u EU s čijom je regulativom u području elektroničkih komunikacija Hrvatska, kako se čulo, u potpunosti usklađena.

ZAGREB - Državnu infrastrukturu ne može se koristiti bez naknade te telekom operatori s Ministarstvom obrane trebaju naći rješenje oko korištenja releja tog ministarstva, izjavio je danas zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić na marginama konferencije Telecom Arena. Time je odgovorio na upite novinara oko toga da telekom operatori T-Com i Vipnet 15 godina besplatno koriste releje Ministarstva obrane, o čemu je krajem prošlog tjedna izvijestio ministar obrane Ante Kotromanović. Na konferenciji Telecom Arena danas je direktorica Odjela za odnose s javnošću HT-a Maja Weber kazala da HT ima ugovorni odnos s Ministarstvom obrane, a ako Ministarstvo misli da je on manjkav spremni su raspraviti sva otvorena pitanja. Predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković u izjavi novinarima ponovio je ono što su iz te tvrtke priopćili krajem prošlog tjedna da sa svim poslovnim partnerima svoje poslovne odnose reguliraju u direktnom razgovoru pa će tako i ovaj put sigurno naći prihvatljivo rješenje.

ZAGREB - Hrvatska pošta je prošle godine ostvarila 43 milijuna kuna operativne dobiti (EBIT) te 33,5 milijuna kuna konsolidirane neto dobiti, objavili su danas iz Hrvatske pošte na temelju nerevediranog financijskog izvještaja o poslovanju u prošloj godini. Iz Hrvatske pošte podsjećaju da su i u 2010. ostvarili neto-rezultat od 35 milijuna kuna dobiti. Hrvatska pošta je i u 2011. godini dodatno povećala svoju profitabilnost, koja je s 3,38 posto u 2010. godini povećana na 3,66 posto u prošloj godini. Tim rezultatom Hrvatska pošta posluje na razini profitabilnosti europskih poštanskih operatora, koja iznosi između 3 i 5 posto, ističe se u priopćenju. U 2011. godini Hrvatska pošta je nastavila i sa smanjenjem poslovnih rashoda, koji su u odnosu na 2010. dodatno smanjeni za 34 milijuna kuna. Hrvatska pošta u prošloj je godini nastavila s rastom novo ostvarene vrijednosti koja je iznosila 1.198 milijuna kuna (2010. iznosila je 1.190 milijuna kuna). U prošloj je godini Hrvatska pošta među deset najuspješnijih poduzeća po novostvorenoj vrijednosti, navode iz Hrvatske pošte.

ZAGREB - OTP banka Hrvatska je u prošloj godini ostvarila dobit od gotovo sto milijuna kuna, čime se po prvi put popela na šesto mjesto bankarske ljestvice u Hrvatskoj, priopćeno je danas iz te banke. Prema privremenim nerevidiranim podacima, u 2011. je neto dobit OTP banke Hrvatska iznosila 99,4 milijuna kuna, što je 32,2 posto više u odnosu na 2010. godinu. Na dan 31. prosinca prošle godine aktiva banke iznosila je 12,77 milijardi kuna. Iz OTP banke ističu kako su u prošloj godini stabilizirali i unaprijedili poslovanje s građanstvom, a plasman kredita bio je viši od tržišnog prosjeka te je banka po prvi put dosegla tržišni udjel od preko 4,5 posto. Depoziti građanstva stabilni su na tržišnom udjelu od 5,3 posto. Krediti građanima prošle su godine rasli za 3,9 posto, dok je u korporativnom segmentu banka svojim konzervativnim pristupom ostvarila 0,5 posto rasta kredita gospodarstvu.

ZAGREB - Zagreb je i u veljači ove godine nastavio bilježiti turističke poraste i to s posjetom 30,2 tisuća turista koji su ostvarili 62,5 tisuća noćenja, što je u dolascima porast za dva posto, a u noćenjima za 15 posto u odnosu na veljaču prošle godine, prvi su podaci Turističke zajednice grada Zagreba. Većina turista u Zagrebu u veljači su bili stranci, njih 19,3 tisuće, što je 5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, dok je znatno veći porast od 17 posto ostvaren s gotovo 40 tisuća stranih noćenja. Najviše dolazaka ostvarili su gosti iz Njemačke, a slijede ih oni iz Austrije, Srbije, BiH te Italije. Ukupno je u prva dva mjeseca ove godine u Zagrebu boravilo gotovo 61 tisuća turista, koji su ostvarili 123,5 tisuća noćenja, a što su porasti od 4 odnosno 16 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

ZAGREB - Dionice Dalekovoda od 26. ožujka više neće biti u sastavu specijaliziranog indeksa Crobex10, a u njegov će sastav ući dionice Belja, izvijestili su danas sa Zagrebačke burze. Odbor za indekse na svom je sastanku krajem prošlog tjedna izvršio reviziju indeksa Zagrebačke burze Crobex10, a revizija je izvršena na osnovu podataka o trgovanju u razdoblju od 1. rujna 2011. do 29. veljače ove godine. Uvjete za ostanak nisu zadovoljile dionice Dalekovoda te se isključuju iz indeksa, dok su uvjete za uključenje u Crobex10 zadovoljile dionice Belja koje ulaze u sastav indeksa. Promjena sastava indeksa Crobex10 dogodit će se nakon završetka trgovine 23. ožujka. U indeksu Crobex10 će od 26. ožujka biti dionice deset tvrtki - AD plastika, Adris grupe (povlaštena), Atlantic grupe, Atlantske plovidbe, Belja, Ericssona Nikole Tesle, HT-a, Ingre, Končar - elektroindustrije i Podravke.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 0,62 posto, na 1.799,98 bodova, a specijalizirani indeks Crobex10 povećan je za 0,38 posto, na 997,81 bod. Redovni promet Burze iznosio je danas 15,2 milijuna kuna, a milijunske su promete ostvarile dionice pet tvrtki. Najveći promet, od 2,5 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem dionicom HT-a, čija je cijena smanjena za 0,56 posto, na 222,20 kuna. Dionicom Ericssona Nikole Tesle danas se trgovalo za 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,18 posto, na 1.185,90 kuna. Po prometu slijedi dionica Ingre sa 1,3 milijuna kuna i rastom cijene od 0,40 posto, na 7,44 kune. Cijena je porasla i donicama Đuro Đaković Holdinga, za 1,03 posto, na 81,33 kune i Vamalar Adria Holdinga, za 4,92 posto, na 84,84 kune. Promet tim dvjema dionicama bio je nešto veći od milijun kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙