FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

BERLIN - Ministar turizma Veljko Ostojić sa međunarodne turističke burze ITB u Berlinu pozvao je danas njemačke investitore i turiste u Hrvatsku koja ima što ponuditi posebno u svjetlu novih mjera Vlade za poticanje ulaganja i ovogodišnjih investicija u poboljšanje kvalitete turističke ponude od 1,5 milijardi kuna. Ministar je takav poziv uputio s hrvatske konferenciji za medije u sklopu ITB-a, kojoj je prisustvovalo više od 50 stranih novinara, kao i tijekom posjeta njemačkom parlamentu gdje se susreo s predsjednikom njihovog Odbora za turizam Klausom Brahmingom s kojim je dogovorio da će na jesen njemački parlametarci doći u posjet Hrvatskoj. Ostojić je na konferenciji za novinare istaknuo kako će se ovog mjeseca donijeti novi zakon o poticanju ulaganja koji će, uz ostalo, obuhvatiti i poticanje ulaganja u smještajne objekte. Najavio je i da se u iduće dvije godine putem međunarodnih natječaja planira provesti privatizacija preostalih 13 turističkih tvrtki u državnom vlasništvu te potaknuti green i brownfield investicije u hrvatskom turizmu na državnom zemljištu odnosno u sklopu tri važna projekta. To su pretvaranje vojnih objekata u hotele iz sklopa portfelja kojim sada upravlja državna tvrtka Club Adriatic, projekt Brijuni Rivijera za što je natječaj u tijeku, te projekt Park Privlaka na dubrovačkom području.

ZAGREB - Čak 72 posto kućanstava u Hrvatskoj smatra da ima niže prihode od potrebnih i da im u prosjeku nedostaje oko 60 posto prihoda, a pod pritiskom financijskih problema tijekom krize hrvatski su građani napustili stare navike i osvijestili potrebu za racionalnijim, pametnijim trošenjem, pokazalo je istraživanje agencije GfK predstavljeno na okruglom stolu na temu "Kako održati financijsku stabilnost hrvatskih obitelji" u organizaciji časopisa Svijet osiguranja i udruge Život u plusu. Predstavljajući rezultate istraživanja direktor GfK Hrvatske Igor Matutinović kazao je kako je zaključak istraživanja da se pod pritiskom financijskih problema osvještava potreba za racionalnijim, pametnijim trošenjem, te se napuštaju stare navike. Istraživanje je pokazalo da je raskorak između ostvarenih i percipiranih potrebnih prihoda kućanstava velik pa 72 posto kućanstava navodi da ima niži prihod od potrebnog. Samo 8 posto kućanstava ostvaruje viši prihod od potrebnog, a 17 posto kaže su su im prihodi u skladu s potrebama. Što se tiče mogućnosti štednje vlada pesimizam, odnosno 46 posto ispitanika odgovorilo je kako njihovo kućanstvo neće biti u mogućnosti štedjeti novac u slijedećih 12 mjeseci.

DRNIŠ - Radnici drniškog pogona Dalmacijavina danas su traktorima zapriječili prolazak direktorima i predstavnicima sindikata iz Splita prema plantažnim vinogradima u Petrovom polju, ogorčeni jer im Uprava prijeti otkazima iako im duguje pet plaća, a devet godina ne uplaćuje obvezne doprinose. Na plantažu su iz Splita stigli direktori, predstavnici sindikata i desetak radnika koji su umjesto njih trebali obaviti rezidbu vinograda. Uz povike i zvižduke 60 radnika pogona u Drnišu zajedno sa 45 sezonskih radnika zapriječilo im je prolaz na plantažu. Drniški radnici ujedno su jednoglasno istupili iz sindikata i osnovali svoj Krizni stožer, nezadovoljni i razočarani izjavama koje je medijima dao Lukica Bucat, predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijavina. S njima je razgovarao direktor proizvodnje Veljko Knezović kojem su poručili kako je riječ o potezu očajnika jer su "na rubu izdržljivosti, ispaćeni i gladni". Žele raditi, ali žele i isplatu pet zaostalih plaća, stoga su prekinuli radove na rezidbi preostalih 150 hektara vinograda i već tjedan dana prosvjeduju. Traže i žurno očitovanje Vlade hoće li Dalmacijavino biti prodano ili otići u stečaj.

ZAGREB - Tvornicu za proizvodnju tekućih pasteriziranih jaja Lukač d.o.o., investiciju vrijednu 20 milijuna kuna, u Ivaničkom Graberju otvorio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Kapacitet tvornice je 2.000 tona gotovih proizvoda godišnje, čime se smanjuje potreba za uvozom, te se na taj način doprinosi jačanju prehrambene industrije kao jedne od strateških djelatnosti hrvatskog gospodarstva, kazao je Jakovina. Vjeruje da će u budućnosti u Hrvatskoj biti više investicija u proizvode sa dodanom vrijednosti, jer je to jedan od načina da hrvatska poljoprivreda i proizvodnja hrane poveća svoju konkurentnost i proizvode ponudi tržištu Europske unije. Farma nesilica u Ivaničkom Graberju ima kapacitet 105.000 nesilica, a na istoj se adresi nalazi i pakirni centar za jaja. Tekuća pasterizirana jaja koriste se u različitima granama prehrambene industrije, primjerice u pekarstvu, slastičarstvu te ugostiteljskim objektima, objasnio je direktor farme Marijan Lukač.

ZAGREB - Samostalni sindikat radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) podržava namjeru Vlade da u Nadzorni odbor Ine imenuje prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića. Vladinu namjeru podupiremo kao čin odgovornosti prema tvrtki od posebnog interesa za Hrvatsku i nacionalnom blagu, te kao shvaćanje važnosti zaštite hrvatskih strateških interesa, kaže se u priopćenju EKN-a. Republika Hrvatska, kao drugi najveći pojedinačni vlasnik s gotovo 45 posto vlasništva, previše je vremena propustila mirno i nezainteresirano gledajući kako MOL, kao prvi pojedinačni vlasnik Ine, svakodnevno "kljaštri" strateško i nacionalno blago, tvrdi EKN. Podržavajući Vladinu nakanu, EKN predlaže da Vlada u svih 66 tvrtki od posebnog interesa za državu postavi odgovorne i stručne ljude koji će znati štititi interese hrvatske države, građana i radnika.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze, nakon dva dana pada, danas bilježe rast, Crobex za 0,30 posto, na 1.772,87 bodova, a Crobex10 za 0,59 posto, na 988,36 bodova. Redovni promet Burze iznosi 11,5 milijuna kuna, a milijunski promet imale su svega dvije dionice, HT-a i Ingre. Najtrgovanija je i danas bila dionica HT-a s prometom nešto većim od 4 milijuna kuna. Zadnja cijena HT-ove dionice je 222,50 kuna, što je za 0,45 posto niže nego jučer. Dionica Ingre protrgovano je za 2,2 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 7,12 posto, na 6,92 kune. Rast cijene od 4,89 posto, na 75,45 kuna, bilježi dionica Đuro Đaković Holdinga, uz promet od 483,2 tisuće kuna. Za 468,9 tisuća kuna prodano je dionica AD Plastika čija je cijena porasla 1,5 posto, na 119,60 kuna. Na vrijednosti su danas dobile i ostale trgovanije dionice - Vupika za 1,29 posto, Dalekovoda za 1,91 posto, Konzuma za 3,28 posto, Luke Rijeke za 4,44 posto, Diokija za 8,88 posto, itd. Visok rast cijene, za 22,31 posto, danas je imala dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH), a tu je dionicu Zagrebačka burza svrstala u segment promatranja radi neprovjerenih medijskih napisa o nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda vezanoj za ponudu za preuzimanje društva LRH od strane grada Opatije.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙