FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska ima brojne prednosti kojima bi mogla privući investitore, ali ih ne koristi, pa je vrijeme za promjene koje će osigurati poticajnu poslovnu i ulagačku klimu, poručio je američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley s današnjeg predavanja o mogućnostima i problemima stranih investitora, posebice američkih, u Hrvatskoj. Unatoč mršavim rezultatima u privlačenju investicija posljednjih godina, Foley je izrazio optimizam jer ipak dolazi do pomaka. Prošla Vlada je priznala problem, a nova Vlada je vrlo otvorena za pronalaženje rješenja. Hrvatska mora sama izabrati način kako da postane konkurentnija. No, privatni sektor je generator gospodarskog rasta, a privatni investitori neće dolaziti u Hrvatsku dok ne osjete da tu mogu ostvariti profit, što zasad nije slučaj, upozorio je. Problemi na koje se žale potencijalni ulagači već su dulje vrijeme isti - administrativne prepreke, visoka cijena rada, rigidno radno zakonodavstvo, stalne promjene uvjeta poslovanja, nestabilnost i nepredvidivost poslovne klime, a smatra da je velika prepreka i nefleksibilnost radnog zakonodavstva. Kod uklanjanja prepreka za ulagače je od ključne važnosti brzina promjena jer strani investitori, a pogotovo američki, vrlo sporo dolaze u Hrvatsku, i neće dolaziti ni ubuduće ako hrvatska Vlada ne krene hrabro u reforme, poručio je Foley.

ZAGREB - Novi predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta je Dražen Guštin, Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Željko Denona, a Uprave HŽ holdinga Rene Valčić, izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić održao je danas skupštine trgovačkih društava Hrvatske autoceste d.o.o. (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. (ARZ) na kojoj su opozvani dosadašnji i izabrani novi članovi nadzornih odbora i uprava tih društava. Također, jučer je održana Skupština HŽ Hrvatske željeznice holding d.o.o. na kojoj su opozvani dosadašnji te izabrani novi članovi Nadzornog odbora i Uprave HŽ holdinga.

ZAGREB - Od novih uprava u HŽ Holdingu i povezanim društvima HŽ-a očekuju se planovi restrukturiranja i poslovanja, izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture sa sastanka pomoćnika ministra Jasmina Krizmanića s predstavnicima sindikata o stanju i problemima u sustavu Hrvatskih željeznica i društvima kćerima. Krizmanić je predstavnike Nezavisnih hrvatskih sindikata, Udruge radničkih sindikata Hrvatske i Sindikata hrvatskih željezničara izvijestio kako je u tijeku imenovanje novih uprava u HŽ Holdingu i povezanim društvima HŽ-a s kojima će se odmah razgovarati o pokretanju investicija i rješavanju nagomilanih problema. Od novih uprava očekuju se planovi restrukturiranja i poslovanja pri čemu će se voditi briga o radnicima, kazao je napomenuvši da je željeznica prioritet Vlade. Sustav HŽ-a prije svega kroz racionalizaciju poslovanja treba što prije prilagoditi nadolazećim tržišnim uvjetima kada će ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo EU-a tržište biti otvoreno europskim željezničkim prijevoznicima.

SPLIT - U povodu današnje obustave rada oko 150 radnika splitske građevinske tvrtke Konstruktor Inženjering u pogonu Sirobuja zbog neisplaćene tri mjesečne plaće, Uprava te tvrtke poslije podne je priopćila kako će u roku nekoliko dana biti isplaćena plaća za prosinac prošle godine. Izražavajući razumijevanje za iskazano nezadovoljstvo radnika iz Uprave navode da je došlo do spontanog prekida rada od strane dijela radnika, i to samo u pojedinim radnim jedinicama tvrtke, te napominju da prekid rada nije organizirani štrajk. S obzirom da tvrtka riješava ovo nesuglasje prvenstveno međusobnim pregovaranjem s radnicima, Uprava očekuje da će se problem interno riješiti, u cilju očuvanja poslovnih i radnih aktivnosti društva.

ZAGREB - Novi predsjednik Uprave tvrtke Belišće od danas je Franz-Michael Hohensinn, a članovi Uprave Ana Soldo i Dražan Malešević, objavili su iz Belišća putem Zagrebačke burze. Generalnom direktoru Belišća Vladi Jerbiću i njegovom zamjeniku Jandri Romiću jučer, 29. veljače, istekao je mandat te je Nadzorni odbor, sukladno Statutu, imenovao novu Upravu Belišća. Taj je proizvođač ambalažnog papira i ambalaže u većinskom vlasništvu austrijskog Duropacka koji drži 95,73 posto dionica. Po podacima iz financijskog izvješća tvrtke, Belišće d.d. je 2011. ostvarilo neto dobit od 2,6 milijuna kuna, dok je 2010. završilo s gubitkom od 24,2 milijuna kuna. Tvrtka je prošle godine ostvarila ukupne prihode od 827,1 milijun kuna, što je porast za 12,1 posto u odnosu na 2010. godinu, dok su ukupni rashodi rasli sporije, za 7 posto, na 822 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno 19,7 milijuna kuna redovnog prometa, dok su burzovni indeksi zabilježili porast vrijednosti, Crobex za 0,39 posto, na 1.794,23 boda, a Crobex10 za 0,68 posto, na 1.001,85 bodova. I danas je najveći promet među dionicama, od 5 milijuna kuna, ostvarila dionica Ingre, a cijena joj je porasla 10,71 posto, na 8,37 kuna. Porast cijene za 2,97 posto, na 520 kuna, zabilježila je dionica Končara EI sa 2 milijuna kuna prometa. Dionica HT-a je uz 0,21 posto višu cijenu, na zadnjih 224,49 kuna, ostvarila 1,6 milijuna kuna prometa. Sličan promet od 1,6 milijuna kuna imala je i dionica Ine uz porast cijene za 0,14 posto, na 3.655 kuna. Promet od milijun kuna ostvarila još dionica Holdinga Đuro Đaković, čija je cijena porasla za 3,47 posto, na 74,50 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙