FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SPLIT - Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić na današnjoj je konferenciji za novinare najavio podnošenje tužbe protiv DIV-a, ustvrdio je kako ta tvrtka ne ispunjava uvjete natječaja za kupnju Brodosplita, te da treba pokrenuti treći krug privatizacije tog splitskog brodogradilišta. Podnošenje tužbe protiv s DIV najavio je zbog, kako je rekao, neistina i poslovnih tajni o Brodosplitu koje je vodstvo te samoborske tvrtke, ponuditelja za kupnju splitskog brodogradilišta, iznijelo na nedavnoj konferenciji za novinare u Zagrebu. "Predstavnici DIV-a su, po zakonu, dužni poštivati poslovnu tajnu o Brodosplitu, a umjesto toga oni iznose laži i neistine čime dovode Brodosplit u tešku situaciju i otežavaju mu sklapanje novih ugovora za gradnju brodova", ustvrdio je Šegvić. Drži neprihvatljivim stajalište predstavnika DIV-a po kojem zagovaraju ili stečaj Brodosplita ili da ta tvrtka postane vlasnik splitskog brodogradilišta po načelu "ili stečaj ili mi". Šegvić smatra da treba pokrenuti treći krug privatizacije Brodosplita, ustvrdivši kako DIV ne ispunjava uvjete natječaja za kupnju splitskog škvera. Kazao je kako su tražili od Državnog odvjetništva da se očituje je li DIV ispunio uvjete iz natječaja kojima se traži bankovno jamstvo za kupnju brodogradilišta.

RIJEKA - Radnicima Transadrije isplaćene su iz Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca tri minimalne plaće za razdoblje prije pokretanja stečaja i pola otpremnine za one koji su radili do otvaranja stečaja, doznaje se iz Sindikata pomoraca Hrvatske. Zatražena je isplata tri plaće i pola otpremnine za ukupno 207 radnika. U tijeku je procjena vrijednosti tvrtaka u kojima Transadria ima udjele, kao i procjena vrijednosti nekretnina u vlasništvu tvrtke. Obnovljeni su ugovori o poslovnoj suradnji s Petrokemijom iz Kutine i Croatia Airlinesom iz Zagreba, a najavljen je povratak više nekadašnjih komitenata iz Hrvatske, Mađarske i Slovačke, naveli su iz sindikata. Stečaj Transadrije pokrenut je prije oko pola godine kada su vjerovnici odlučili da tvrtka nastavi s poslovanjem te da stečajni upravitelj izradi stečajni plan. Imovina je procjenjena na 167,7 milijuna kuna, a vjerovnicima su priznata 183,07 milijuna kuna tražbina.

ZAGREB - Više od sto tisuća poduzetnika obveznici su sastavljanja i predaje godišnjih financijskih izvješća, a rok za predaju tih izvješća za 2011. za statističke i druge potrebe je 31. ožujka ove godine, priopćeno je danas iz Financijske agencije. Iz Fine podsjećaju da su ti poduzetnici, osim godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe, dužni do 30. lipnja predati i financijski izvještaj i drugu propisanu dokumentaciju radi javne objave. U cilju pojednostavljenja postupka, obje se obveze mogu ispuniti istodobno, do 31. ožujka, predajom izvještaja za statističke i druge potrebe te za javnu objavu, navode iz Fine. Obveznici dokumentaciju mogu predati putem interneta uz korištenje Fininih digitalnih certifikata, mogu je predati u Fininim poslovnim jedinicama u elektroničkom ili papirnom obliku, te na Fininu adresu poslati poštom, kao preporučenu pošiljku u elektroničkom ili papirnom obliku. Po podacima Fine zaključno sa 31. prosincem prošle godine, godišnji financijski izvještaj i drugu dokumentaciju za 2010. godinu radi javne objave je podnijelo 91.497 poduzetnika.

ZAGREB - Hrvatski zrakoplovni prijevoznik Croatia Airlines (CA) od 1. lipnja do kraja rujna ove godine prometovat će će dvaput tjedno na liniji Split - Beograd, potvrđeno je Hini iz CA-a. Linija između drugog po veličini hrvatskog grada i glavnog grada Srbije bit će tako obnovljena nakon više od 20-godišnjega prekida. Zrakoplovi CA-a Dash Q400 sa 76 sjedala letjet će između Splita i Beograda ponedjeljkom i petkom. Na istoj liniji će, kako se doznaje, tijekom ljeta letjeti i zrakoplovi srbijanskog JAT-a.

ZAGREB - Zagrebačka burza izvijestila je da dionice Istraturista, Konzuma i Tehnike od 19. ožujka više neće biti u sastavu dioničkog indeksa Crobex, a u njegov će sastav ući dionice Leda, Vupika i Tiska. Komisija za indeks Zagrebačke burze jučer je izvršila redovnu reviziju indeksa Crobex iz kojeg se isključuju dionice Istraturista, Konzuma i Tehnike jer nisu zadovoljile uvjet broja dana trgovanja. Uvjete za uključenje u Crobex zadovoljile su dionice Leda, Vupika i Tiska. Revizija je izvršena na osnovu podataka o trgovanju u razdoblju od 1. rujna prošle do 29. veljače ove godine, a promjena sastava Crobexa obavit će se nakon završetka trgovine 16. ožujka.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze u padu su drugi dan za redom pa je Crobex dan završio na 1.767,65 bodova, što je 0,97 posto niža vrijednost nego jučer, a Crobex10 je smanjen za 0,65 posto, na 982,60 bodova. Redovni promet Burze iznosio je nešto više od 14 milijuna kuna, a svega su tri dionice zabilježile milijunske promete. Najtrgovanija je bila dionica HT-a s prometom od 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,45 posto, na 223,5 kuna. Dionica Ingre protrgovano je za 1,9 milijuna kuna, a cijena te dionice je pala 2,56 posto, na 6,46 kuna. Promet od 1,4 milijuna kuna ostvarila je dionica Tiska čija je cijena pala 2,78 posto, na 175 kuna. Pad cijene bilježe i ostale trgovanije dionice - Luke Rijeka za 4,59 posto, Đuro Đaković Holdinga 5,14 posto te Ericssona Nikole Tesle za 1,63 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙