FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Splitski škver prodaje se samoborskom DIV-u, ponude Danka Končara za Trogir i Kraljevicu su odbijene, pri čemu Kraljevica odlazi u stečaj, a za Brodotrogir, kao i za riječki 3. maj, traži se novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će se Uljanik privatizirati po modelu radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade. Hrvatska brodogradnja će opstati, i dalje ćemo graditi velike brodove, s nešto manje ukupne bruto registarske tonaže ali s većom vrijednošću brodova i većom zaradom, izjavio je premijer Zoran Milanović komentirajući donošenje tih odluka. Hrvatska brodogradilišta u zadnjih 50 - 60 godina bila su u vlasništvu države koja je bila odgovorna za sve njihove gubitke i loše poslovanje. Više ne može ostati tako, stvari se moraju mijenjati, a nemamo vremena za gubljenje, naglasio je Milanović. S EU je ispregovarano ono što je jedino bilo moguće, jer to je realnost. Prethodna Vlada i pregovarači bili su ograničeni nekim realnim okvirima i ništa drugo nisu mogli napraviti, ocijenio je premijer.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila ponudu samoborskog DIV-a o kupnji 8.073.568 dionica Brodograđevne industrije Split. Nakon procjene rizika i perspektive, odlučili smo se za DIV jer procjenjujemo da se radi o pravnoj osobi i ljudima koji se misle baviti brodogradnjom, a nije nevažno ni što se radi o hrvatskoj tvrtki, rekao je premijer Zoran Milanović. Naglasivši kako nakon privatizacije splitskog brodogradilišta "nitko ne može ulaziti u kalkulacije da će kratko vrijeme graditi brodove, a onda sagraditi apartmane i vile", Milanović je posebno istaknuo značaj opstanka brodogradnje u Dalmaciji. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić napomenuo je kako je DIV postao velikim poduzećem s lanjskim ukupnim prihodom od 60 milijuna eura i s dobiti od 45 milijuna kuna. DIV je po ocjeni Europske komisije, kaže Čačić, pokazao izrazito aktivan pristup u pripremi projekta restrukturiranja i dobio je visoke ocjene. Proces privatizacije u idućih pet godina neće biti jednosmjerna cesta jer država preuzima znatne obveze - isplata otpremnina, pokrivanje gubitaka unazad, podrška restrukturiranju tijekom pet godina. No, s druge strane, DIV preuzima obvezu ozdravljenja splitskog škvera za iznos od preko dvije milijarde kuna kroz različite forme, rekao je Čačić.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici odbila ponude Danka Končara za kupnjom brodogradilišta u Trogiru i Kraljevici te odlučila da se za Brodotrogir traži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok Kraljevica ide u stečaj. Vlada je procijenila da su korporativna jamstva koje je Končarova tvrtka Jadranska ulaganja ponudila za oba brodogradilišta neprihvatljiva kao sredstvo osiguranja, tako da je Končar, koji je nedavno odustao od kupnje riječkog 3. maja, ostao i bez trogirskog i kraljevičkog škvera. Što se tiče daljnje sudbine Brodotrogira smatramo da taj projekt ima budućnost jer je dio brodogradilišta namijenjen turističko-nautičkom projektu, rekao je premijer Zoran Milanović. Stoga je Vlada zadužila Ministarstvo gospodarstva da u roku 90 dana predloži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje trogirskog brodogradilišta u skladu s obvezama preuzetim pred Europskom komisijom. Kraljevičko brodogradilište pak ide u stečaj, što je bila teška i neugodna odluka, pogotovo jer se radi o najstarijem brodogradilištu na Jadranu, ali nije bilo drugog rješenja, kazao je Milanović.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će se za riječko brodogradilište 3. maj tražiti novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će pulski Uljanik ići u privatizaciju po modelu organiziranog radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom. Budući da je ponuditelj Danko Končar odustao od kupnje 3. maja, a ne postoje pretpostavke za stečaj, Vlada ima obvezu provesti program restrukturiranja. Stoga je zaduženo Ministarstvo gospodarstva da u roku 90 dana predloži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje 3. maja, u skladu s obvezama preuzetim pred Europskom komisijom. Uljanik ide u privatizaciju u dva koraka - kroz radničko dioničarstvo i dokapitalizaciju. Radnicima će se po povoljnim uvjetima ponuditi dionice Uljanika, a preduvjet je da iskažu interes za kupnju najmanje 39 posto dionica. Drugi korak je dokapitalizacija u kojoj neće sudjelovati država.

ZAGREB - Član Uprave DIV-a Darko Pappo rekao je kako je zadovoljan Vladinom odlukom o prodaji Brodosplita DIV-u te čestitao Vladi na toj odluci. Istaknuo je kako je namjera DIV-a iskoristiti potencijal Brodosplita koji, kako je rekao, dosad nije bio iskorišten u mjeri u kojoj je to mogao biti. Brodosplit je jak i u drugim područjima osim u brodogradnji, kao što su prerada metala, izrada čeličnih konstrukcija, konstrukcija koje se mogu transportirati morem, a može proizvoditi i dizalice, agregate za proizvodnju električne energije, izvoditi antikorozivnu zaštitu, tešku strojnu obradu i druge poslove, kaže Pappo ističući da za sve to Brodosplit ima ljude i opremu. Na pitanje što slijedi nakon Vladine odluke, odgovorio je da je to potpisivanje ugovora o prijenosu dionica, sazivanje skupštine dioničara te imenovanje nadzornog odbora i uprave. Pappo očekuje da bi sve to trebalo biti obavljeno za tri mjeseca.

SPLIT - Vodstvo Nezavisnog sindikata u Brodosplitu ocijenilo je nazakonitom današnju odluku Vlade da se splitsko brodogradilište proda samoborskom DIV-u te najavljuje poduzimanje koraka na zaštiti Brodosplita. "Ne možemo se složiti sa današnjom odlukom Vlade koja nije u skladu sa zakonom pošto je istekao rok natječaja za prodaju Brodosplita, a tvrtka DIV nema niti dovoljna bankovna jamstva za kupnju našeg škvera", izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić. On smatra kako je Vlada pogodovala DIV-u jer se Brodosplit prodaje toj tvrtki pod, kako tvrdi, "namještenim uvjetima". "Nemamo ništa protiv DIV-a, ali smatramo da ta tvrtka nije financijski sposobna za kupnju Brodosplita", ističe Šegvić. Najavio je kako će Nezavisni sindikat Brodosplita sutra razmotriti korake koje kani poduzeti nakon odluke o prodaji škvera DIV-u.

RIJEKA - Vladina odluka o 3. maju u skladu je sa zahtjevom sindikata, a mi smo jasno rekli da nam je prihvatljiv samo opstanak brodograđevne djelatnosti u 3. maju, kazao je glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodograđevnoj industriji 3. maj Juraj Šoljić komentirajući današnju odluku Vlade da se za 3. maj traži novo rješenje za privatizaciju i preustroj. Naveo je da je Uprava 3. maja izvijestila sindikat da je prošlog tjedna započela izradu novog plana preustroja tog brodogradilišta u tri inačice, koji će se temeljiti na novim poslovima u slijedeće dvije godine. Sindikat od Vlade i Uprave 3. maja zahtijeva da se ugovore novi poslovi koji će jamčiti provedbu preustroja, zaštitu djelatnosti i radnih mjesta i najavljuje aktivno sudjelovanje u izradi programa preustroja, donošenju odluka, odabiru ulagača i zaštiti radnih mjesta, rekao je.

ZAGREB - Hrvatska nema druge alternative nego i dalje jačati tržišno natjecanje te liberalizirati tržište posebno u onim područjima gdje još nema konkurencije poput željeznice, pošte i drugih, a sve to postaje još važnije ulaskom Hrvatske u EU kada će se morati povećati disciplina i Europska komisija dobiti nadležnost za provođenje postupaka u Hrvatskoj. Naglasila je to predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Olgica Spevec na današnjoj svečanosti zatvaranja dvogodišnjeg twinning projekta "Provođenje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u RH". Taj je projekt s milijun eura financiran iz programa IPA 2007. Šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren naglasio je da je politika tržišnog natjecanja okosnica EU-a zbog zaštite poslovanja poduzetnika i potrošača. Podsjetio je i da su pregovori s Hrvatskom o poglavlju 8. (tržišno natjecanje) bili izuzetno teški zbog problema s državnim potporama, ali je uz veliku pomoć i angažman AZTN-a i to zatvoreno.

ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) predlaže isplatu poticaja sada za vrijeme sjetve, kada je poljoprivrednicima najpotrebnije, jer isplata nakon sjetve ne bi bilo racionalno iskorištavanje proračunskih sredstava, istaknuli su predstavnici HPK na današnjoj konferenciji za novinare. Poljoprivrednici više nemaju vremena čekati, oni ne mogu raditi na dug, idelano je vrijeme za pripremu sjetve i poljoprivrednicima su sredstva nužna, kazao je zamjenik predsjednika HPK Frane Ivković. Glavni tajnik HPK Damjan Bogdanović rekao je kako su više puta uputili zahtjev Ministarstvu poljoprivrede i tražili sastanak, no iz ministarstva se nisu odazvali kako bi se razgovaralo o tom problemu, ali i ostalim problemima u poljoprivredi. I dalje, kažu, očekuju sastanak s ministrom. Predstavnici HPK-a su se osvrnuli i na prijedlog izmjena i dopuna zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori koji je upućen u hitnu saborsku proceduru napominjući kako im je žao što uz sve probleme u poljoprivredi prvi zakon koji se donosi je onaj o Komori.

ZAGREB - Kućanstva u Hrvatskoj još uvijek se ne nadaju boljem životu, oko 44 posto ih navodi da im je sadašnje financijsko stanje još lošije nego prije godinu dana, više od trećine ocjenjuje da će im u slijedećih godinu dana biti još lošije, a gotovo polovica kućanstava za svoje sadašnje financijsko stanje navodi da jedva sastavlja kraj s krajem, pokazali su rezultati novog vala istraživanja GfK barometra provedenog u ožujku ove godine. Za gospodarsko stanje u Hrvatskoj tijekom slijedećih 12 mjeseci 62 posto kućanstava misli da će biti lošije (32 posto da će biti znatno lošije, a 30 posto da će biti malo lošije), da će ostati ista smatra njih 22 posto, a 12 posto očekuje da će biti malo bolje. Svega oko 7 posto kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana. Njih 47 posto smatra da su ostali na istom, ali je za oko 44 posto kućanstava njihovo sadašnje financijsko stanje još lošije nego prije godinu dana. U slijedećih godinu dana oko 11 posto kućanstava se nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja. Oko 49 posto ih procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali 36 posto kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije.

ZAGREB - Oštar pad najvažnijih europskih indeksa pod pritiskom niza loših makroekonomskih pokazatelja danas je na Zagrebačkoj burzi rezultirao padom indeksa, pri čemu je Crobex10 nakon šest dana ponovno ispod psihološki važne granice od 1.000 bodova, a i Crobex se približava 1.800 bodova. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,86 posto, na 1.816 bodova, a Crobex10 0,96 posto, na 995 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je svega 5,9 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna manje nego jučer u to doba. Do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet. Najbliža tome bila je dionica HT-a, s 971.000 kuna prometa. Cijena joj je kliznula 0,57 posto, na 211 kuna, najnižu razinu od 7. svibnja 2009. Među likvidnijim izdanjima najveće gubitke pretrpjele su dionice Diokija, čija je cijena pala 6,59 posto, te dionice Petrokemije, za 5,03 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,06 posto, a oslabila je i prema švicarskom franku, američkom dolaru i britanskoj funti. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,530656 kuna. Na vrijednosti su prema kuni danas dobile i sve ostale promatrane inozemne valute, švicarski je franak ojačao za 0,09 posto, britanska funta za 0,31 posto, a američki dolar za 0,78 posto. Srednji tečaj franka na tečajnici HNB-a iznosi 6,247952 kune, funte 9,040403 kune, a dolara 5,723253 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙