FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Porezna uprava pripremila je uredbu kojom će se od 1. travnja zabraniti isplata neto plaća bez uplate doprinosa, a od početka iduće godine proširit će se nadležnost REGOS-a i ponovno uvesti RS obrazac kako bi se u potpunosti riješio problem neisplate plaća i doprinosa, zaključeno je na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Nakon uredbe, koja bi trebala hitno onemogućiti isplatu plaća bez doprinosa i obrnuto, promijenila bi se i uloga Središnjeg registra osiguranika (REGOS) tako da bi se on proširio i na osobe u prvom mirovinskom stupu, odnosno na evidenciju svih doprinosa koji se moraju uplaćivati. Također bi se ponovno uveo RS obrazac za isplatu plaća, čime bi se stvorili uvjeti da se jasno vidi tko je platio ili nije platio sve plaće i doprinose, najavio je nakon sjednice ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. On predviđa da bi se od 1. siječnja 2013. raščistila situacija oko plaća i doprinosa koja, po njegovoj procjeni, trenutno nije jasna za čak sto tisuća ljudi. Na sjednici je raspravljano i stanje u dnevnom listu Vjesnik za koje je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao da su stvoreni svi uvjeti za pokretanje stečajnog postupka. No, stečaju se protive sindikati koji su zatražili pronalaženje rješenja da do stečaja ne dođe, a Vjesnik opstane kao javni dnevnik. Socijalni partneri također su podržali Pretpristupni ekonomski program za razdoblje od 2012. do 2014. te raspravljali o poticanju zapošljavanja, a Mrsić je najavio izradu novog zakona o poticanju zapošljavanja.

ZAGREB - Radnici Diokija sutra će prosvjedovati na Trgu bana Jelačića, a prosvjedovat će i ispred Ministarstva gospodarstva te Državnog odvjetništva - Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), najavljeno je danas iz Stožera za obranu Diokija. "Razlog održavanja prosvjeda je nezainteresiranost Vlade RH za hitno poduzimanje mjera za spašavanje Diokija i dugoročno osiguravanje egzistencije radnika", ističu iz Stožera. Radnici, ujedinjeni u Stožer za obranu Diokija, i podržani od svih sindikata koji djeluju u tvrtki i udruge branitelja, sutra, 20. ožujka, okupit će se u 10,30 sati na Trgu hrvatskih velikana (kod HNB-a), odakle će krenuti prema Trgu bana Josipa Jelačića gdje je prosvjed najavljen za 11 sati. Nakon toga uputit će se prema Ministarstvu gospodarstva i Državnome odvjetništvu Republike Hrvatske - Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). Iz Stožera ističu i da će blokada industrijskog kolosijeka na Žitnjaku trajati do ispunjenja zahtjeva tj. isplate neisplaćenih pet plaća.

RIJEKA - Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić kazao je danas da je u omišaljskoj Dini Petrokemiji, tvrtki u sastavu Dioki grupe u kojoj su radnici za sutra najavili napuštanje pogona, sve pod nadzorom i da u njoj funkcionira sustav trojne zaštite unutarnjeg, vanjskog i procesnog prostora. U Dini je u subotu obavljen inspekcijski nadzor, rekao je Vujić na redovnoj konferenciji za novinare te istaknuo da je u toj tvrtki sve pod nadzorom, da u vezi s postrojenjima ne treba biti panike ni razloga za uzbunu. Dodao da Državni stožer za zaštitu i spašavanje treba procijeniti stanje, i ako to bude potrebno, naložiti radne obveze u Dini. Na novinarski upit odgovorio je da županija nema niti planira fond za pomoć Dininim radnicima. Radnici Dine Petrokemije u Omišlju na otoku Krku najavili da će sutra poslije podne napustiti pogone te opasne i eksplozivne tvari ostaviti bez nadzora. Direktor Dine Milan Cvetrežnik kazao je danas da uprava kontaktira sa svim relevantnim državnim institucijama, koje su mjerodavne za moguće ugrožavanje ljudi i okoline te da očekuje prijedlog mogućeg rješenja - uvođenje radne obveze ili neko drugo rješenje. Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Dine i dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević ponovio je da će radnici sutra u 18 sati napustiti svoja radna mjesta ako im se do tada ne isplati barem jedna od ukupno šest neisplaćenih plaća. Najavio je i prosvjed radnika Dine koji će se, s ciljem potpore i solidarnosti s radnicima Diokija, održati sutra u 10,30 sati ispred ulaza u Dinu.

KARLOVAC - Program poticanja poduzetništva Poduzetnički impuls bit će u četvrtak na sjednici Vlade, bude li usvojen, poduzetnicima i obrtnicima stavit će se na raspolaganje 370 milijuna kuna, najavio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u HGK-Županijskoj komori Karlovac članovima Gospodarskog vijeća, regionalne i lokalne vlasti te saborskim zastupnicima Karlovačke županije. Ministar Maras očekuje da će program biti usvojen, te da će u travnju, svibnju i lipnju uslijediti javni pozivi za natjecanje za sredstva po 24 programa. Sredstva su predviđena za podizanje konkurentnosti, nove tehnologije, za edukacijske programe, subvencioniranje kamata i slično. Dodijeljivani iznosi kretat će se od 50.000 do 700.000 kuna, a ministar je izjavio da je skloniji tome da sredstva budu značajnija, od onog da se manji iznosi podijele većem broju ljudi. Također je kazao da jedinice lokalne samouprave više neće moći računati na potpore za poslovne zone koje nisu zaživjele već samo one u kojima postoji potencijal za investicije, jer je u 320 poslovnih zona diljem Hrvatske uložen javni novac, a izostao je pravi učinak u njih više od polovice.

ZAGREB - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u suradnji sa partnerima, istoimenim ministarstvima Italije i Poljske do kolovoza 2013. provodit će projekt "Pomoć pri upravljanju Ciljem 3 unutar Kohezijske politike" koji s blizu 800 tisuća eura financira EU fond IPA 2008. i čiji je cilj ojačati institucionalne kapacitete hrvatskog ministarstva za korištenje strukturnih fondova i uspostavu učinkovitog sustava upravljanja fondovima EU-a. Istaknuo je to na današnjem predstavljanju tog projekta koje je osim predstavnika hrvatskog, talijanskog i poljskog ministarstva okupilo i stotinjak predstavnika diplomatskog zbora u Hrvatskoj, saborske zastupnike, državne dužnosnike te predstavnike županija i gradova. Projekt je počeo u prosincu prošle godine, a ocjenivši ga izuzetno važnim za Hrvatsku zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a Jakša Puljiz naglasio je kako će pomoći u pripremi za teritorijalnu i prekograničnu suradnju što su temelji kohezijske politike EU-a. Istaknuvši važnost kohezijske politike EU-a za smanjenje razlika između regija, šef Odjela za provedbu projekata iz Delegacije EU-a u Hrvatskoj Richard Masa uvjeren je kako će Hrvatska nakon ovog projekta biti spremna i za nove programe te politike koji se na razini EU-a pripremaju za novo razdoblje od 2014. do 2020.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze danas je porasla četvrti trgovinski dan zaredom, Crobexa za 0,24 posto i Crobexa10 za 0,26 posto, a visok rast cijene zabilježile su dionice Petrokemije, Tiska i Viadukta. Trgovanje je Crobex završio na 1.848,42 boda, a Crobex10 na 1.011,18 bodova. Redovni promet Burze danas je iznosio 35,6 milijuna kuna, a i po prometu i rastu cijene izdvaja se dionica Petrokemije. Promet tom dionicom bio je nešto viši od 7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 15,88 posto, na 244,50 kuna. Dionica Petrokemije u fokusu je investitora nakon medijskih špekulacija o mogućoj privatizaciji te kompanije do kraja godine. Po prometu slijedi dionica HT-a sa 3,7 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1 posto, na 213,90 kuna. Dionica Valamar Adria Holdinga ostvarila je 2,2 milijuna kuna prometa, uz porast cijene od 1,12 posto. Visok rast cijene, za 13,59 posto, zabilježila je dionica Tiska ostvarivši 1,95 milijuna kuna prometa. Uz promet od 1,93 milijuna kuna, dionici AD Plastika cijena je pala 0,08 posto. Dionica Dalekovoda protrgovano je za 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 2,10 posto. Inina je dionica, uz pad cijene za 0,64 posto, ostvarila 1,2 milijuna kuna prometa. Među milijunaše uvrstile su se još dionice Ingre, Podravke, Uljanik plovidbe i Viadukta, a sve te četiri dionice bilježe i rast cijene - Ingre za 0,83 posto, Podravke za 1,10 posto, Uljanik plovidbe za 5,44 posto te Viadukta za 12,24 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙