FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmatrao najnovije novčane i gospodarske pokazatelje, kao i stanje u bankovnom sustavu, priopćeno je iz HNB-a. Savjet je prihvatio izvješće o prošlogodišnjem upravljanju međunarodnim pričuvama, koje su krajem prosinca dosegle ukupan iznos od 11,2 milijarde eura, što je za 534,7 milijuna eura ili oko 5 posto više nego na isteku prethodne godine. Neto međunarodne pričuve (u koje nije uključena obvezna devizna pričuva, specijalna prava vučenja kod MMF-a, kao ni devizna sredstva Ministarstva financija) porasle su u prošloj godini za 732,5 milijuna eura, odnosno za 7,9 posto, tako da su na isteku 2011. iznosile nešto više od 10 milijardi eura. Prihvaćeno je i izvješće o ukupnom financijskom poslovanju središnje banke u prošloj godini. Višak prihoda nad rashodima iznosio je 2,6 milijardi kuna. No, kad se iz toga isključe tečajne razlike, dobit iznosi 613 milijuna kuna. Sukladno zakonskoj regulativi, od tog iznosa 480 milijuna kuna bit će doznačeno državnom proračunu, a ostatak ulazi u opću pričuvu HNB-a.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicima švedske tvrtke IKEA o kratkoročnim i dugoročnim aktivnostima te tvrtke koja planira otvoriti prvu robnu kuću u Hrvatskoj do kraja iduće godine. Glavni izvršni direktor IKEA Grupe Mikael Ohlsson upoznao je Milanovića s trenutnom situacijom u vezi što bržeg početka gradnje prve IKEA-ine robne kuće u Hrvatskoj, priopćeno je iz Vlade. Nadam se da će prva IKEA-ina robna kuća biti otvorena do kraja 2013. u Rugvici kraj Zagreba, rekao je Ohlsson novinarima nakon sastanka. Švedski koncern također vidi veliki potencijal u proširenju suradnje s lokalnim dobavljačima. Pored Tvina iz Virovitice, s kojim IKEA surađuje već 30 godina, i Feroplasta iz Buja, traži i druge dobavljače u Hrvatskoj. Veleposlanik Švedske u Hrvatskoj Fredrik Vahlquist istaknuo je da će IKEA u Zagrebu biti prva takva robna kuća u regiji. Najavio je da se dugoročno planiraju otvoriti još dvije robne kuće, u Splitu i Rijeci. Premijer Zoran Milanović izrazio je punu potporu IKEA-inim planovima za Hrvatsku istaknuvši da će Vlada pomagati, sukladno svojim ovlastima i mogućnostima, ostvarenju te važne investicije. Prema planovima IKEA-e, u Rugvici trebaju biti izgrađeni robna kuća i trgovački centar. U robnu kuću uložilo bi se od 50 do 60 milijuna eura, a u trgovački centar oko 200 milijuna eura.

MUENCHEN - Na 64. međunarodnom sajmu obrtništva, koji je danas otvoren u Muenchenu, među više od tisuću izlagača sudjeluje i 13 hrvatskih obrtnika u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore (HOK). Sajam je posjetio i hrvatski ministar poduzetništva i obrta Gorda Maras koji je na štandu HOK izjavio kako je za obrtnike bitno pojavljivati se na ovakvim sajmovima te zaželio da ih svake godine bude što više jer imaju što ponuditi na inozemnim tržištima. Maras je u Muenchenu imao i niz bilateralnih sastanaka, jutros se sastao s njemačkim ministrom gospodarstva i tehnologije Philippom Roeslerom. Nakon tog sastanka Maras je izjavio kako je siguran da će Hrvatska u budućnosti još intenzivnije surađivati s Njemačkom, a Roesler je kazao kako će Njemačka nastojati pojačati gospodarsku suradnju te povećati investicije u Hrvatsku. Razgovarali su o potencijalnim njemačkim investicijama u Hrvatsku, mogućnostima suradnje u energetici, turizmu i drugim područjima, a razmotrena je i problematika rada hrvatskih tvrtki u Njemačkoj i mogućnost olakšavanja kretanja radne snage.

RIJEKA - Direktor Jadranskih ulaganja Nenad Končar izjavio je danas kako vjeruje da bi ministar financija Slavko Linić promijenio svoje mišljenje o mogućim ulagačima u tri brodogradilišta kada bi ih upoznao te da Jadranska ulaganja ostaju pri svoje tri ponude za kupnju. Končar je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje o Linićevoj 'odbijenici'. Ministar financija Slavko Linić jučer je u Bruxellesu izjavio da je potencijalni kupac nekoliko hrvatskih brodogradilišta Danko Končar neodgovoran partner s kojim će se teško provesti restrukturiranje tih brodogradilišta. "Stojimo pri naše tri ponude u ukupnom iznosu od 183 milijuna eura", kazao je danas Končar koji se nada da će se to realizirati do kraja mjeseca, ali i napominje da to ne ovisi samo o njima. Poduzetnici Nenad i Danko Končar danas su s partnerima iz njemačke tvrtke Siag obišli pogon brodogradilišta 3. maja u uvali Peškera na otoku Krku te brodogradilišta 3. maj i Kraljevica. Uz ta dva brodogradilišta, Končar je ponuđač i za kupnju Brodotrogira. Prije razgovora s upravom 3. maja, Nenad Končar je izjavio da su došli s novim poslovima gradnje pomorskih objekata na moru i drugih objekata te da bi posla moglo biti za sljedeće tri godine.

SPLIT - Radnici Jadrankamena danas su ponovno stupili u opći štrajk kojeg su prekinuli 2. veljače, a predsjednik Nezavisnog sindikata u tom poduzeću Tonči Drpić najavio je utemeljenje nove tvrtke koja bi se mogla zvati "Bračkamen"."Pošto nam nisu isplaćene četiri zaostale plaće danas je oko 230 radnika, članova sindikata Jadrankamena, odlučilo ponovno stupiti u opći štrajak, ali unatoč tomu ćemo isporučivati robu ciljanim kupcima koji su je već naručili i platili ili će je pri narudžbi platiti", rekao je Drpić. Po njegovim tvrdnjama za vrijeme prekida općeg štrjaka od 2. veljače do danas svakodnevno je u prosjeku petnaestak kamiona odvozilo robu iz Jadrankamena. Izvijestio je kako se danas kod javnog bilježnika savjetovao o planovima za utemeljenje nove tvrtke umjesto sadašnjeg Jadrankamena. Najavio je da će u idućih petnaestak dana završiti potrebnu dokumentaciju i registrirati novu tvrtku na splitskom Trgovačkom sudu. Nova će tvrtka biti registrirana za iste djelatnosti kao i dosadašnji Jadrankamen, za vađenje, obradu, montažu i trgovanje arhitektonskog bračkog kamena.

ZAGREB - U hrvatskim pokretnim (mobilnim) mrežama prošle je godine utrošeno ukupno 6,1 milijarda minuta, što je 3,5 posto više nego u godini prije, dok se u nepokretnim (fiksnim) mrežama nastavio pad potrošnje koji je s ukupno 4,5 milijardi utrošenih minuta iznosio 10 posto u odnosu na 2010., pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Porast potrošnje u pokretnim mrežama prošle je godine ostvaren i u unutarnjem i međunarodnom prometu, i to od 3,5 odnosno 5 posto s utrošenih 6 milijardi odnosno s 88 milijuna minuta. Za razliku od minuta, na godišnjoj se razini u tim mrežama nastavio pad poslanih SMS i MMS poruka. SMS-ova je ukupno prošle godine bilo gotovo 3 milijarde ili 4,8 posto manje nego 2010., dok je MMS-ova bilo 23 milijuna ili 3,7 posto manje.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 1,27 posto, na 1.819,06 bodova, a Crobex10 povećan je za 0,88 posto, na 1.003,37 bodova. Crobex je zadnji put iznad razine od 1.800 bodova bio 2. ožujka ove godine, a viši od današnjeg zadnji je put bio 17. studenoga prošle godine kada je na zatvaranju iznosio 1.820 bodova. Redovni promet Burze iznosio je danas 41,5 milijuna kuna, od čega se više od 18 milijuna kuna odnosi na redovni promet državnim obveznicama. Najviše se trgovalo dionicom HT-a, za 4,3 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,74 posto, na 218,43 kune. Dionica Ingre poskupila je danas za 7,40 posto, na 8,27 kuna, uz promet od 2,5 milijuna kuna. Cijena dionice Tiska povećana je za 5,59 posto s prometom od 1,9 milijuna kuna. Rast cijene ostvarila je i dionica Valamar Adria Holdinga za 1,84 posto, uz promet od 1,5 milijuna kuna. Cijena dionice Đuro Đaković Holdinga porasla je za 2,96 posto, s prometom od 1,1 milijun kuna. Promet veći od milijun kuna postignut je i dionicom AD Plastika, a cijena joj je povećana za 1,26 posto, te Luke Rijeka kojoj je cijena porasla za 8,98 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙