FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Većina proračunskih korisnika u ovoj će godini raspolagati s manje proračunskog novca nego 2011., a među većim su 'gubitnicima' primjerice ministarstva financija, zdravlja, poljoprivrede, prometa, obrazovanja, dok su resorima koja će imati više nego lani ministarstva rada i mirovinskog sustava, vanjskih i europskih poslova, zaštite okoliša, branitelja. Vlada je s današnje sjednice Saboru predložila proračun za ovu godinu kojim predviđa prihode u iznosu od oko 109 milijardi kuna, a rashode u iznosu od 118,8 milijardi kuna. Proračun Ministarstva financija u ovoj je godini planiran u iznosu od 22,7 milijardi kuna, što je oko milijardu kuna manje nego prošle godine. Ukupan proračun Ministarstva poljoprivrede iznosit će 4,8 milijardi kuna, što je oko 515 milijuna kuna manje nego lani. Za 356 milijuna kuna manji proračun imat će i resor pomorstva, prometa i infrastrukture koji će raspolagati sa oko 5,9 milijardi kuna. Oko 9 posto manje imat će i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU s planiranih 1,2 milijarde kuna. Ministarstvo gospodarstva će sa 635,1 milijun kuna imati oko 10 posto manji proračun, a oko 11 posto manje imat će Ministarstvo poduzetništva i obrta kojemu je predviđen iznos od oko 420 milijuna kuna. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sa 535,5 milijuna kuna u odnosu na proračun za 2011. imat će 4,6 posto manje novca.

ZAGREB - Vladin prijedlog državnog proračuna za 2012. godinu Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra dobrim korakom u nužnom smanjenju javne potrošnje i smanjenju nameta na gospodarstvo, no ocjenjuje da je predloženo smanjenje proračunskih rashoda preblago te da su rokovi za usklađivanje s predloženim izmjenama u poreznom sustavu nedostatni, a nažalost i štetni po gospodarstvo. U HUP-u su iznenađeni činjenicom da je unatoč najavama smanjenja državne potrošnje od gotovo pet milijardi kuna u prijedlogu proračuna smanjenje mnogo skromnije i iznosi tek 3,4 milijarde kuna. HUP smatra da bi smanjenje proračunske potrošnje trebalo biti značajnije te da se ovakvim skromnijim smanjenjem neopravdano izlažemo rizicima probijanja proračunskog deficita iznad željenih 2,8 posto, što bi mogle zamjeriti kreditne agencije i financijska tržišta. U HUP-u kažu kako nikako ne mogu biti zadovoljni rokovima koje je Vlada postavila za usklađivanje s poreznim izmjenama. "HUP može samo još jednom ponoviti da su nam potrebni dublji rezovi i konačna provedba dugo odgađanih reformi te još značajnije rasterećenje i pomoć gospodarstvu. Uvjereni smo da bez toga, usprkos dobrom smjeru Vladinih mjera, nema izlaska iz krize i gospodarskog rasta", kažu u udruzi poslodavaca.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) zatražili su sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom kako bi ih izvijestio i razjasnio poziciju poljoprivrede u prijedlogu državnog proračuna, rekao je predsjednik HPK Darko Grivičić. Vlada u prijedlogu proračuna smanjuje subvencije za poljoprivredu, pa nije jasno kako će onda biti ostvarena premijerova prošlotjedna najava o isplati poticaja za 2011. Grivičić smatra da je za poljoprivrednike važno da odgovor na to pitanje dobiju čim prije, kako bi mogli kvalitetno planirati proljetnu sjetvu. Vlada u prijedlogu proračuna koji je danas uputila u Sabor, predlaže smanjenje subvencija poljoprivredi za 817,3 milijuna kuna, sa 3,6 na 2,8 milijardi kuna. Istodobno su ugovorne obveze poljoprivredi prenijete iz prošle godine, koje će se platiti u ovoj, planirane u iznosu od 952,5 milijuna kuna. Prema najavama Vlade, osigurano je i dodatnih 232,6 milijuna kuna za investicijske potpore za kapitalna ulaganja pa će se ranije preuzete obveze u poljoprivredi izvršiti u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde kuna.

ZAGREB - Ispred "Dukata" u Zagrebu i "Sirele" u Bjelovaru sutra u podne počet će prosvjedi mljekara koji za cilj imaju prisiliti prerađivače mlijeka da se tripartitnim ugovorom stvore modeli za valorizaciju proizvodne i otkupljivačke cijene sirovog mlijeka, najavili su čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) na današnjoj konferenciji za novinare. Proizvođači mlijeka traže povlačenje Dukatove ponuđene cijene svježeg sirovog mlijeka za otkup za veljaču ove godine od 2,30 kune te zahtijevaju potvrđivanje proizvođačke cijene mlijeka od 4,09 kuna po litri. Predsjednik HSUPM-a Igor Rešetar kazao je kako se sutra ispred Dukata očekuje između 200 i 300 prosvjednika sa mehanizacijom, a na licu mjesta odlučit će se o daljnjim potezima. U srijedu se treba održati sastanak Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede i ukoliko se ne postigne nikakav dogovor prosvjedi se u četvrtak nastavljaju i pred ostalim mljekarama u zemlji.

ZAGREB - Umjesto porezne olakšice na reinvestiranu dobit, čime Vlada želi potaknuti ulaganja, bolje bi bilo vratiti zaštitnu kamatu na kapital koja se primjenjivala od 1994. do 2000. godine, rečeno je danas na okruglom stolu u organizaciji tvrtke za financijsko savjetovanje Rifin. Zaštitna kamata je kamatna stopa kojom se priznaje trošak kapitala, te na taj način umanjuje porezna osnovica, a sastoji se od realne kamate i stope inflacije. Na taj se način štiti uloženi kapital od inflacije, stimulira novo ulaganje, odnosno zadržavanje dobiti u poslovnoj funkciji, a destimulira isplata dobiti inozemnim investitorima i njena prenominacija u zajam, istaknuo je ovlašteni revizor Branko Parać. Za povratak zaštitne kamate zalaže se i ekonomist Guste Santini Hrvatsku koji napominje da Hrvatsku idućih godina očekuje povećanje obveza temeljem isplate dividendi, odnosno kamata prema inozemstvu, a primjena zaštitne kamate povećava stopu samofinanciranja i smanjuje pritisak na devizne pričuve. Upozoreno je kako je porezna presija u Hrvatskoj previsoka, te da ne bi smjela biti veća od 25 do 30 posto BDP-a. Imamo skupu državu, a svakom poreznom reformom samo je poskupljujemo, smatraju stručnjaci.

ZAGREB - U hrvatskim zračnim lukama u siječnju je ostvaren promet 174.619 putnika, što je 5,2 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, a robe je prevezeno 11 posto manje, odnosno 549,7 tona, objavila je Agencija za civilno zrakoplovstvo. Najviše putnika i robe bilo je na najvećem hrvatskom aerodromu - Zračnoj luci Zagreb, sa 131.057 putnika i 494,2 tone robe. Broj putnika pritom je smanjen za 5,2 posto, a robe je prevezeno 8,6 posto manje. Po putničkom i teretnom prometu u prvom ovogodišnjem mjesecu slijedi Zračna luka Split, sa 23.860 putnika i 35,1 tonom robe, uz rast broja putnika za 2,3 posto i pad prometa robe za 17,2 posto u odnosu na siječanj prošle godine. Zračna luka Dubrovnik na trećem je mjestu po broju prevezenih putnika, kroz tu zračnu luku prošlo je u siječnju 17.117 putnika, što je pad za 17,1 posto u odnosu na isti mjesec lani.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,19 posto, na 1.762,86 bodova, Crobex10 smanjen je za 0,46 posto, na 986,79 bodova, a redovni promet Burze iznosio je 10,1 milijun kuna. Svega su dvije dionice imale promete veće od milijun kuna. Dionicom HT-a ostvareno je 2,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,37 posto, na 241 kunu. Promet od 1,3 milijuna kuna imala je dionica Valamar Adria Holdinga, uz rast cijene od 3,19 posto, na 80,49 kuna. Povlaštena dionica Adris grupe poskupila je za 0,21 posto, na 214 kuna, s prometom od 739,3 tisuća kuna, a dionica AD Plastika dobila je na cijeni za 0,88 posto, na 115 kuna, uz promet od 652,6 tisuća kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙