FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA - Predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan na pitanje novinara o posljednjim izjavama potencijalog kupca tog riječkog brodogradilišta, poduzetnika Danka Končara, rekao je da smatra da je "to vježbanje mišića za završni razgovor s Vladom", te da bi se o konačnoj odluci, koliko mu je poznato, trebalo znati do kraja ovog mjeseca. Nakon današnjeg porinuća tankera za švedskog naručitelja, na upit novinara što će biti ako Končar odustane od kupnje, Kučan je rekao da 3. maj radi bez pomoći države još od 2009. i da je opstao, te da, ako i ostala europska brodogradilišta mogu raditi bez subvencija, onda to može i 3. maj. Govoreći o viškovima zaposlenih Kučan je naveo da je to definirano u programu preustroja i da je riječ o 300 zaposlenih. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je novinarima da je podupro program preustroja koji je Končar predložio u natječajnoj dokumentaciji. No, jedno je program preustroja koj je dan u natječajnoj dokumentaciji, a drugo su konstatacije koje je Končar iznio nakon toga, ako ih je iznio, rekao je Obersnel dodavši da "ako netko nudi otpuštanje 1500 ljudi i pritom kaže da nema posla, onda ne može bit prijateljski dočekan". Stojim pri tome da se rješenje za brodogradnju mora naći jer druge alternative nema, zaključio je Obersnel.

ZAGREB - Europska uniji pružit će hrvatskim poljoprivrednicima velike mogućnosti korištenja značajnih financijskih potpora, ali donijeti i veliki broj propisa kojih će se morati pridržavati za stjecanje tog prava, istaknuto je danas na konferenciji "Europska budućnost hrvatskog poljoprivrednika" u Zagrebu. EU je veliki potencijal koji treba iskoristiti, istaknula je pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner Kuterovac, dodajući da čak 40 posto ukupnog europskog proračuna otpada na Zajedničku poljoprivrednu politiku. U financijskom paketu za Hrvatsku očekuje se 373 milijuna eura godišnje za izravna plaćanja u poljoprivredi, 27,7 milijuna eura za ruralni razvoj u 2013. godine, kao i 10,8 milijuna eura godišnje za financiranje vinarskog sektora, te 9,6 milijuna eura godišnje za izravna plaćanja namijenjena razminiranom poljoprivrednom zemljištu. Također se procjenjuje da će Hrvatska godišnje koristiti oko 22 milijuna eura za mjere tržišno-cjenovne politike. Od 2014. primat će i 100 posto omotnice za ruralni razvoj koja bi mogla iznositi nekoliko stotina milijuna eura.

RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj danas je u more porinut tanker za prijevoz asfalta, nafte i kemikalija nosivosti 15.000 tona, prvi iz od ukupno četiri tankera koji će to brodogradilište graditi za švedskog naručitelja tvrtku Wisby Tankers. Nakon porinuća na navoz je položena kobilica za treći brod iz serije za istog naručitelja, a sva četiri broda trebala bi biti isporučena do početka sljedeće godine. Porinuti brod dugačak je 133,3 metra, širine 23 metra, može razviti brzinu od 13,6 čvorova, a glavni pogonski motor sagrađen je u Tvornici motora i dizalica 3. maj. Predstavnik naručitelja Jonas Engstrom kazao je na prigodnoj svečanosti da vjeruje u budućnost hrvatske brodograđevne industrije koja ima dugu tradiciju. Predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan rekao je da je riječ o zahtjevnim brodovima, naglasivši kako je siguran da će seriju završiti do početka 2013., ali da neće biti lako i da će se morati raditi u tri smjene. Dodao je da je riječ o brodovima, koji su s takvim karakteristikama među najvećima u svijetu.

ZAGREB - Hrvatska industrija u siječnju bilježi snažan rast narudžbi, na mjesečnoj su razini narudžbe porasle za 35,1 posto, a na godišnjoj za 29,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Prema tržištima, u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine narudžbe s domaćeg tržišta su porasle za 13,8 posto, a sa stranih tržišta za 31,1 posto. Podaci Zavoda o prometu hrvatske industrije pokazuju da je ukupni desezonirani promet u siječnju ove godine u usporedbi s prošlogodišnjim prosincem bio manji za 4,7 posto. Kalendarski prilagođeni podaci pak na godišnjoj razini pokazuju rast prihoda od prodaje industrije za 2,6 posto. U siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju bila je veća za 5,5 posto, a kapitalnih proizvoda za 6,6 posto. Vrijednost prodaje intermedijarnih proizvoda u prvom je mjesecu ove u odnosu na prvi mjesec prošle godine bila manja za 0,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 20,6 posto, a energije je bila manja za 23,8 posto.

ZAGREB - Trgovački lanac Konzum otvorio je svoju prvu benzinsku postaju, uz Super Konzum prodavaonicu u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, što je dio Konzumovog projekta izgradnje benzinskih postaja. Time je s radom započeo pilot projekt Konzum benzinskih postaja pod imenom - Konzum benz, navode iz tog trgovačkog lanca. Konzum je tako postao prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji je uveo uslugu samonaplatnih benzinskih postaja. Riječ je o inovativnom projektu koji koristi najsuvremeniju samonaplatnu tehnologiju. Projekt je trenutno u testnoj fazi, navode iz Konzuma dodajući kako ga planiraju i dalje razvijati i širiti na druge lokacije u Hrvatskoj. Kako su još ranije najavili, do lipnja planiraju otvoriti nekoliko benzinskih postaja u neposrednoj blizini postojećih Super Konzum trgovačkih centara.

ZAGREB - Novi predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture je Darko Peričić, a član Uprave Nikola Ljuban, priopćeno je danas iz HŽ Holdinga. Uprava HŽ Holdinga u svojstvu Skupštine HŽ Infrastrukture na jučerašnjoj je sjednici razriješila dosadašnju Upravu HŽ Infrastrukture i imenovala novu. Za predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture imenovan je diplomirani prometni inženjer Darko Peričić, a za člana Uprave diplomirani prometni inženjer Nikola Ljuban. Skupština HŽ infrastrukture imenovanje je obavila na temelju zaključaka - preporuke Vlade i uz prethodnu suglasnost za opoziv odnosno imenovanje Agencije za regulaciju tržišta željezničkih usluga, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Croatia Airlines uvodi nove sezonske linije i povećava broj letova na postojećim linijama kako bi se pripremio za turističku sezonu, priopćeno je iz tog nacionalnog zračnog prijevoznika. Novost je linija Zadar - Frankfurt na kojoj će zrakoplovi od 27. travnja do 12. listopada letjeti dvaput na tjedan. Uvodi se i više sezonskih letova između Berlina, Duesseldorfa, Frankfurta, Hamburga i Muenchena i jadranskim zračnih luka i Zagreba. Novost su i izravni letovi između Rijeke i Barcelone, od 12. lipnja do kraja listopada zrakoplovi će na toj liniji letjeti utorkom. Početkom lipnja, prvi put u povijesti tvrtke, uvode se izravni letovi između Splita i Beograda, dvaput na tjedan, ponedjeljkom i petkom. Uvodi se i linija Zadar - Pariz na kojoj će zrakoplovi letjeti utorkom i to u razdoblju od 1. svibnja do kraja listopada ove godine.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,21 posto, na 1.796,24 boda, a specijalizirani Crobex10 smanjen je za 0,32 posto, na 994,65 bodova. Redovni promet iznosio je 22,8 milijuna kuna, a dionice šest tvrtki ostvarile su milijunske promete. Najviše je, 6,5 milijuna kuna, ostvareno trgovanjem dionicom HT-a kojoj je cijena pala za 0,96 posto, na 220,06 kuna. Dionicom Valamar Adria Holdinga trgovalo se za 2,4 milijuna kuna, uz rast cijene od 1,37 posto, na 86 kuna. Cijena je porasla i povlaštenoj dionici Adris grupe, za 1,16 posto na 217,50 kuna, uz promet od 2,2 milijuna kuna. Dionica AD Plastika imala je 1,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 2,65 posto, na 126,42 kune. Cijena dionice Instituta IGH pala za visokih 14,74 posto, na 810 kuna, uz promet od 1,5 milijuna kuna. Taj je pad uslijedio nakon najave dokapitalizacije te tvrtke. Na Glavnoj skupštinu IGH, sazvanoj za 26. travnja, odlučivat će se o povećanju temeljenog kapitala tvrtke za najviše 106 milijuna kuna. Dionicom Ingre danas je ostvareno 1,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 3,49 posto, na 7,70 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙