FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 7. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Hrvatskoj je potreban kodeks ponašanja zastupnika kojim se predviđaju sankcije za prekršitelje njime utvrđenih načela, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, napomenuvši kako bi te sankcije mogle uključivati i novčanu kaznu. "Hrvatska mora ići na kodeks ponašanja zastupnika kojim se predviđaju, kada se krše ta načela, određene sankcije", kazao je Šprem u razgovoru za Dnevnik Nove TV. Te bi kazne uključivale javnu opomenu s objavljivanjem "nedobrog" ponanašanja zastupnika te, na koncu, i novčanu kaznu, napomenuo je predsjednik Sabora Boris Šprem. "Kad netko dobije novčanu kaznu za ponašanje koje je sankcionirano unaprijed, to neke naročito smeta i onda su u situaciji da razmisle da li će ponavljati svoje ispade", kazao je.

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskog sabora završili su poslijepodne raspravu o Izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u 2010. i počeli raspravu o Izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske. Boro Grubišić (HDSSB) drži zanimljivim da su uvjetna mišljenja revizije dobile stranke tadašnje vladajuće koalicije HDZ, HSS, HSLS, HSU i SDSS, a oporbene HDSSB, HNS, HSP, IDS, SDPH i SDA bezuvjetna, a njegov stranački kolega, zastupnik Dinko Burić je ustvrdio da je revizija nekorisna jer ne pokazuje svarno stanje stvari, budući da je, istaknuo je, HDZ dobio uvjetno mišljenje, a nalazi se na sudu. Što je HDZ trebao učiniti da dobije negativno mišljenje, pitao je. Uzalud trošite papire koji ne pokazuju ono što građane zanima, a kamo li tko će vratiti novac, poručio je Burić. Davorin Mlakar (HDZ) rekao je da je izvješće rađeno prema bivšem Zakonu o financiranju političkih stranaka i nezavisnih lista čiji je okvir bio uži i, istaknuo je, bila je manja mogućnost revizijskog nadzora. Podsjetio je da je HDZ predložio Zakon o financiranju izbornih aktivnosti i promidžbe u kojemu je prvi put odvojen redovit rad stranaka kroz tri godine od izborne godine, kada se nadzire izborna promidžba.

ZADAR - Iako je ove godine Hrvatski centar za razminiranje (HCR) iz proračuna dobio dva posto manje novca, on će uspješno odraditi sve ovogodišnje projekte, izjavio je danas ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan tijekom obilaska miniranih područja u Zadarskoj županiji. Za razminiranje Hrvatske do 2019., kako je predviđeno Ottawskom konvencijom, Hrvatskome centru za razminiranje potrebno je oko tri i pol milijarde kuna, rekao je. S obzirom na nedavne primjedbe Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja da zbog smanjenih financijskih sredstava Hrvatska neće biti razminirana do 2019. godine, nego tek 2027., Modrušan je rekao da će Hrvatska - ako HCR do 2019. godine dobije dovoljno novca, kako je predviđeno, biti očišćena od mina. "Po našim proračunima, potrebno je oko 3,5 milijarda kuna za razminiranje Lijepe naše", istaknuo je Modrušan.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas kako na izbornoj skupštini temeljnog ogranka Remete nije mogao biti nazočan nitko tko nije član HDZ-a, osvrćući se na jučerašnji dolazak bivšeg člana HDZ-a Ivića Pašalića na temeljni ogranak HDZ-a u zagrebačkim Remetama gdje je, u svojstvu počasnog gosta, održao i govor. „Na toj izbornoj skupštini nije mogao biti nazočan nitko tko nije član HDZ-a, a najmanje da netko tko nije član naše stranke održi govor kao počasni gost. To je protiv Statuta i protiv Propisnika koji jasno kaže tko može nazočiti i tko može govoriti“, poručila je Kosor. Tu je izbornu skupštinu trebalo prekinuti i zamoliti sve one koji nisu članovi HDZ-a da je napuste, mišljenja je Kosor. „To se nije učinilo i bez obzira što je izabrano novo vodstvo temeljnog ogranka mislim da je jedino regularno da se taj postupak ponovi i da se izabere novi predsjednik temeljnog ogranka i da se izabere novo vodstvo“, naglasila je.

ILOK - Za prijevremene izbore za iločko Gradsko vijeće, gradskome izbornom povjerenstvu predano je ukupno pet kandidacijskih lista od kojih su dvije koalicijske liste te tri samostalne. Kandidacijske liste predale su koalicije HDZ-HSLS-DC-HSP s nositeljem Petrom Čobankovićem (HDZ) i HSS-HNS-HSU s nositeljem Zvonimirom Dragunom (HSS). Samostalno na izbore izlaze HSP dr. Ante Starčevića, čiji je nositelj liste Darko Prskalo, HDSSB s nositeljem liste Anamarijom Juroš-Groznicom i SDP s nositeljem liste Željko Sladetićem. Gradsko vijeće Iloka, pošto nije prihvaćen gradski proračun za 2012. godinu, vlada je raspustila 26. siječnja. Do njegova raspuštanja na vlasti je bila koalicija HDZ-HSP dr. Ante Stračevića, koja je raskinuta nakon odluke HSP-a dr. Ante Starčevića da prekine suradnju s iločkim HDZ-om zbog nezadovoljstva predloženim rebalansom gradskog proračuna za 2011. te proračunom za 2012. godinu.

ZAGREB - Zagreb je osvojio drugo mjesto na Europskom tjednu kretanja 2011., a tim je povodom gradonačelnik Milan Bandić večeras rekao kako to za glavni grad Hrvatske znači mnogo te očekuje da iduće godine bude prvi europski grad po mobilnosti. Nagradu "Europski tjedan kretanja 2011.", koja se dodjeljuje lokalnim vlastima za postignuća povezana s uvođenjem mjera održivoga gradskog prometa, osvojila je Bologna iz Italije, a Zagreb i Larnaka iz Cipra podijelili su drugo mjesto. Svečanost dodjele nagrade održana je 5. ožujka u Bruxellesu. Bez lažne skromnosti, ovo sam priznanje očekivao, a očekujem da iduće godine budemo prvi, istaknuo je u izjavi za Hinu gradonačelnik Bandić. "Osvajanje drugog mjesta za Zagreb mnogo znači. To je prije svega zasluga naših sugrađana i onoga svega što smo zajedno s njima napravili u zadnjih 12 godina", istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

ZADAR - Na županijskoj cesti Zadar-Ražanac na izlazu iz grada na Bokanjcu dogodila se danas teška prometna nesreća u kojoj je poginuo 50-godišnji radnik koji je čistio granje uz prometnicu kad ga je udario osobni automobil, izvijestila je zadarska Policijska uprava.

GRAČAC - U Prljevu, mjestu u gračačkoj općini, putnički vlak Zagreb-Split udario je danas policijsko vozilo, priopćila je zadarska Policijska uprava. Nesreća se dogodila u 12,05 sati kada je na željezničkom prijelazu obilježenom Andrijinim križem vlak udario policijsko vozilo postaje iz Gračaca kojim je upravljao 47-godišnji policajac. U nesreći nitko nije ozlijeđen.

ZAGREB - Književne nagrade "Grigor Vitez", koje Savez društava "Naša djeca" dodjeljuje za najuspješnija literarna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu u protekloj godini, dodijeljene su večeras dobitnicima te nagrade za 2011. Igoru Rajkiju i Tomislavu Torjancu. Nagrade je dobitnicima na svečanosti u Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL) uručila predsjednica tog saveza Aida Salihagić-Kadić. Rajki je nagradu "Grigor Vitez" dobio za tekst u knjizi "Posuđene ispričnice" u izdanju Udruge za kulturu "Knjigomat", a Torjanac za ilustracije u slikovnici Ratka Zvrke "Grga Čvarak" u izdanju Mladinske knjige.

ZAGREB - Ministarstvo kulture objavilo je javni poziv za dodjelu potpora za organizaciju nacionalnih nastupa na inozemnim sajmovima knjiga u 2012., napominjući da se prijave primaju se do 23. ožujka. Ministarstvo kulture dodijelit će potpore za organizaciju predstavljanja hrvatske književne i knjižne produkcije u 2012. godini na tri sajma: Sajmu knjiga u Sarajevu, Sajmu knjiga u Frankfurtu i Sajmu knjiga u Beogradu. Navode da će poduprijeti programe koji zadovoljavaju kriterije razvoja dugoročne koncepcije reprezentativnog i inovativnog predstavljanja hrvatske književne i knjižne produkcije u međunarodnom okruženju, povećanje broja prijevoda hrvatskih autora na strane jezike i razvoj međusektorske i međunarodne suradnje u promidžbi hrvatske kulture.

ZAGREB - Darko Grivičić podnio je danas ostavku na mjesto člana Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije (HRT) pa to tijelo sada broji šest umjesto 11 članova, što znači da će moći održavati sjednice i donositi odluke za koje je dovoljna "obična" većina glasova. "Između istine i javnosti stoje vrijedne uredničke ruke koje se žele svidjeti. Dajem ostavku na mjesto člana Vijeća HRT-a. Pozdrav svima", naveo je Grivičić u mail poruci članovima Vijeća. Grivičić, koji je krajem veljače podnio ostavku i na mjesto predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, nije bio dostupan za pojašnjenje svoje odluke.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙