FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Grupacija DIV ostaje kod svoje ponude za privatizaciju Brodosplita, a odgovor Ministarstva gospodarstva očekuje do 15. ožujka, izvijestili su čelnici DIV-a na današnjoj konferenciji za novinare. Odgađanje odgovora na ponudu DIV-a nikome nije u interesu, kaže predsjednik Uprave DIV-a Tomislav Debeljak prema čijim je riječima u zadnje dvije godine u Brodosplitu stvoren gubitak veći od 1,2 milijarde kuna, a mjesečno Brodosplit stoji državu 40 milijuna kuna dodatnih troškova. Sve to, kaže Debeljak, povećava ukupni trošak restrukturiranja, a tako i dio tog troška od 40 posto koji se odnosi na ponuditelja. Taj trošak za ponuditelja je prema njegovim riječima od dostavljanja ponude prije dvije godine povećan za 500 milijuna kuna, na dvije milijarde kuna, no unatoč tome DIV i dalje stoji iza svoje ponude. Na pitanje sadržava li ponuda DIV-a pismo namjere odnosno jamstva investitora i banaka, zbog čega je Nezavisni sindikat Brodosplita tužio DIV tvrdeći da toga nema, član Uprave DIV-a Darko Pappo odgovorio je da je DIV ispunio sve uvjete natječaja. Pappo kaže da bi DIV u slučaju kupnje Brodosplita zadržao osnovnu djelatnost - brodogradnju, ali bi je proširio na energetiku, primjerice gradnju plinske elektrane u Dalmaciji i izradu čeličnih konstrukcija. Dodaje da je podršku opstanku brodogradnje tijekom razgovora iskazao i ministar gospodarstva Radimir Čačić te očekuje da će, kako je rekao, na istom tragu reagirati da se ponuda DIV-a prihvati.

ZAGREB - Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u siječnju je prema mjesecu ranije smanjen za 0,7 posto, a na godišnjoj razini, prema siječnju 2011. godine, za 2,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Proizvodnost rada u industriji je u siječnju smanjena za 1,3 posto u odnosu na godinu prije. Statistika prema područjima djelatnosti pokazuje da je broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju na mjesečnoj razini smanjen za 4,7 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,6 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,3 posto. Na godišnjoj razini, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju manji je za 3,4 posto, u prerađivačkoj industriji za 2,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1 posto.

SISAK - Tvrtke C.I.O.S. grupe u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni danas su dobile energente, pa se i oko 140 zaposlenih u četiri proizvodne tvrtke te grupe vratilo na svoja radna mjesta, doznaje se u upravi C.I.O.S.-a. Tako je energetska kriza u sisačkoj južnoj industrijskoj zoni privremeno riješena, a rezultat je to, kako kažu, jučerašnjeg razgovora vlasnika C.I.O.S.-a Petra Pripuza s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem. Američki CMC, koji se povukao iz željezare Sisak, u utorak, 28. veljače, poslije podne isključio je struju, plin i vodu članicama C.I.O.S. grupe u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, jer C.I.O.S. grupa nije pristala na promjenu uvjeta isporuke energenata. Tvrtke C.I.O.S. grupe danas su dobile struju, plin i vodu, a postignutim se dogovorom, kako se doznaje, CMC suglasio da energente za 27 tvrtki u Južnoj industrijskoj zoni isporučuje samo do kraja ovog mjeseca. Do tada bi posredstvom Vlade, očekuju u tvrtkama iz te industrijske zone i u sisačkoj gradskoj upravi, HEP i Plinacro preuzeli infrastrukturu nužnu za opskrbu električnom i toplinskom energijom te plinom. Sisačka gradska uprava pak mora donijeti odluku da opskrbu vode preuzme gradsko poduzeće Sisački vodovod.

SPLIT - Radnici splitske građevinske tvrtke Konstruktor Inženjering koji rade u pogonu Sirobuja danas su nastavili jučer započetu obustavu rada prosvjedujući na taj način zbog neisplaćenih plaća, a direktor Konstruktora Željko Žderić obećao je kako bi plaće mogle biti isplaćene idućeg tjedna. "Na današnjem sastanku direktor Žderić je obećao kako će idućeg tjedna biti isplaćene plaće za prosinac 2011. godine, a po mogućnosti i za siječanj ove godine", rekao je povjerenik Nezavisnog sindikata građevinara Hrvatske u Konstruktor Inženjeringu Bartol Bekavac. Radnici će, kako kaže, u "tihom bojkotu", odnosno obustavi rada čekati isplatu zaostalih plaća do kraja idućeg tjedna. "Vjerujem kako će se idući tjedan pronaći rješenje za isplatu zaostalih plaća, a ako se to ne dogodi onda ne treba isključiti mogućnost štrajka radnika Konstruktor Inženjeringa", rekao je Bekavac.

ZAGREB - Zbog financijskih malverzacija, kršenja Statuta i mobbinga nad zaposlenima, bivši predsjednik Jadranko Vehar i bivša tajnica Vlasta Mesarić isključeni su iz Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH), izvijestili su novi čelnici RSRH-a na današnjoj konferenciji za novinare. Vehar i Mesarić smijenjeni su na izvanrednoj sjednici Sabora RSRH-a održanoj 18. veljače, te su protiv njih podnijete kaznene prijave zbog sumnje u zloupotrebu položaja i ovlasti te stjecanje protupravne imovinske koristi, rečeno je na konferenciji. Nadzor Porezne uprave utvrdio je da su samo u jednoj godini na ime neplaćenih poreza i doprinosa oštetili državni proračun za 675.000 kuna, a za koliko su oštetili sindikat koristeći se sindikalnim kreditnim karticama i sredstvima iz Fonda za nepovratnu solidarnu pomoć tek treba utvrditi, rekao je potpredsjednik RSRH-a Ivan Majdak.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj za prosinac prošle godine iznosila je 31,29 kuna, što je u odnosu na studeni niže za 1,3 posto, a u odnosu na prosinac 2010. godine više za 4,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U prosincu su bila 173 plaćena radna sata, što je za 0,6 posto više nego u prethodnom mjesecu. Najveći broj plaćenih sati bio je u vodenom prijevozu (262), a najmanji u obrazovanju (161). Najviše prosječne mjesečne neto plaće po satu za prosinac bile su u promidžbi (reklami i propagandi), u iznosu od 56,31 kunu. Najniže pak neto plaće po satu su zabilježene u proizvodnji kože i srodnih proizvoda sa 16,05 kuna.

ZAGREB - Najbolji mobitel na hrvatskom tržištu za prošlu godinu je Samsung Galaxy S II, izvijestili su danas s hrvatskog web portala o mobitelima Mobil.hr čiji posjetitelji već 13 godina zaredom biraju najbolji mobitel. Ove je godine u izboru sudjelovalo više od 12 tisuća posjetitelja tog web portala, a Samsung Galaxy S II dobio je više od četvrtine glasova, navode iz Mobila.hr. U izboru je bilo ukupno 40 mobitela koji su tijekom prošle godine privukli najviše pozornosti hrvatskih korisnika, a u top pet mobitela u 2011. godini ušli su, osim Samsunga, i Apple iPhone 4S, Sony Ericsson Xperia arc S, Nokia N9 i HTC Sensation. Pametni telefon (smartphone) Samsung Galaxy S II u cijelom je svijetu prodan u 20 milijuna primjeraka, a na upravo završenom Mobile World Congressu u Barceloni proglašen je najboljim smartphoneom u svijetu, dok se Samsung 'okitio' i titulom proizvođača godine.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks uspio je danas preskočiti psihološki važnu granicu od 1.800 bodova no nema snage za znatniji odmak od nje, dok je Crobex10 u blago negativnom području. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,42 posto, na 1.801 bod. Preskočio je tu važnu psihološku granicu po prvi puta od 5. prosinca prošle godine. Istodobno, Crobex10 oslabio je 0,07 posto, na 1.001 bod. Redovni promet dionicama iznosio je 7,14 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Milijunski promet ostvaren je jedino dionicom Ingre, u visini od 1,07 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,59 posto, na 8,36 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s prometom od 774.000 kuna, i ratom cijene za 0,2 posto, na 224,98 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,16 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a u odnosu na tečajnicu od prošlog petka ojačala je za 0,23 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,563946 kuna. To je prvi put od kraja siječnja ove godine da je srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a ispod 7,57 kuna. Na vrijednosti je prema kuni na dnevnoj i tjednoj razini izgubio i švicarski franak, oslabivši u odnosu na jučer utvrđenu tečajnicu za 0,18 posto, a u odnosu tečajnicu s kraja prošlog tjedna za 0,29 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,275051 kunu. Istodobno je kuna i na dnevnoj i na tjednoj razini oslabila prema američkoj i britanskoj valuti, u odnosu na jučer prema američkom dolaru je oslabila za 0,43 posto, a prema britanskoj funti za 0,33 posto. U odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna kuna je prema dolaru oslabila za 0,84 posto, a prema funti za 1,65 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnici HNB-a koja se primjenjuje od sutra iznosi 5,712087 kuna, a funte 9,095654 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙