FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) podržava namjeru hrvatskih vlasti da započnu fiskalnu konsolidaciju u 2012. i ohrabruju ih da brzo provedu zakonske i institucionalne promjene koje su nužne za potpunu provedbu predviđenog smanjenja potrošnje, upozoravajući da su uz nepromijenjene politike, gospodarski izgledi u 2012. i srednjoročnom razdoblju slabi. "Hitni prioriteti politike trebaju biti pokretanje vjerodostojne fiskalne konsolidacije u srednjoročnom razdoblju kako bi se očuvalo povjerenje tržišta i ponovno uspostavila održivost duga", navodi se u zaključnoj izjavi Misije MMF-a nakon prošlotjednog posjeta Hrvatskoj. Članovi Misije u izjavi, koja je objavljena na internet stranicama MMF-a i u hrvatskom prijevodu na stranicama HNB-a, pozivaju i na ubrzanu provedbu strukturnih reformi kako bi se povećao izvoz i potencijal rasta gospodarstva. Upozoravaju kako su uz nepromijenjene politike, gospodarski izgledi Hrvatske u 2012. i srednjoročnom razdoblju slabi. Procjenjuju da je rast BDP-a u 2011. iznosio 0,25 posto, a uz postojeće politike, BDP bi se u 2012. smanjio za oko 1 posto. "Cilj fiskalne konsolidacije treba biti smanjenje zadanih stavki rashoda. Smanjenje rashoda treba biti usredotočeno na smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, ograničavanje/zamrzavanje plaća, daljnje reforme u mirovinskom i zdravstvenom sustavu i smanjenje subvencija", ističe Misija MMF-a.

ZAGREB - Nesuđeni kupac Dalmacijavina Solomon Berkowitz, čiju je ponudu Ministarstvo gospodarstva odbilo jer nije dostavio dokaz o bankovnom jamstvu, izjavio je danas da želi sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem jer mu je, kako tvrdi, postavljen rok od samo tri sata za osiguranje jamstva. Uputio sam Čačiću pismo 2. veljače jer vjerujem da na sastanku možemo riješiti ovaj "administrativni ping-pong" oko bankovnog jamstva i uvjeta kupnje, a ako zaključimo da posao s Dalmacijavinom nije izvediv morali bismo o tome izdati zajedničko priopćenje za javnost, rekao je Berkowitz na konferenciji za novinare. Vlasnik tvrtke Traubi International ustvrdio je da su iz Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) poslali zahtjev za bankovnom garancijom od 120 milijuna kuna tek 31. siječnja, tri sata prije isteka roka u kojem je trebao dopuniti dokumentaciju za kupnju Dalmacijavina. Bankovno jamstvo uopće nije problem, no osim prekratkog roka tu je i pitanje "nečistog" vlasništva nad nekretninama Dalmacijavina koje su opterećene brojnim hipotekama. U trenutku kada pitanje vlasništva bude riješeno, u roku 36 sati mogu osigurati jamstvo bilo koje europske banke, rekao je Berkowitz.

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina sa suradnicima razgovarao je danas s direktoricom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku Zsuzsannom Hargitai o projektima prometne i lučke infrastrukture koje bi zajmovima pratio EBRD. Naglasak je bio na projektu modernizacije voznog parka Hrvatskih željeznica koji bi se mogao financirati zajmom EBRD-a, a postoji mogućnost i za financiranje modernizacije željezničke infrastrukture, priopćeno je iz Ministarstva. Kako je istaknula Hargitai, EBRD je spreman zajmom pratiti i projekt izgradnje vanjskih vezova u luci Split koji bi služili za prihvat brodova na kružnim putovanjima i brodova u međunarodnom prometu. Kreditnim sredstvima EBRD-a trenutno se financiraju projekt izgradnje putničkog terminala u luci Šibenik, projekt integracije trgovine i transporta u luci Ploče te projekte izgradnje autocesta na koridoru Vc i riječke obilaznice.

ZAGREB - Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUZM) najavio je pokretanje radikalnih postupaka i akcija kako bi se zaštitili proizvođači mlijeka. "Ukoliko Dukat ne povuče svoju namjeru o jednostranom mjesečnom utvrđivanju cijene otkupa svježeg sirovog mlijeka, Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka pokrenut će radikalne akcije u svrhu koje je formiran krizni stožer za obranu proizvođačkih cijena mlijeka u Hrvatskoj", priopćeno je iz tog saveza. HSUPM je, kažu, u cilju zaštite proizvođača mlijeka od dužničkog ropstva koje im želi nametnuti Dukat utvrdio nekoliko zaključaka s kojima će predstavnike prerađivača mlijeka te Ministarstvo poljoprivrede upoznati na sastanku koji je sazvan za 8. veljače. Proizvođači mlijeka traže povlačenje ponuđene cijene svježeg sirovog mlijeka za otkup za veljaču ove godine koju je iznio Dukat te potvrđivanju proizvođačke cijene mlijeka od 4,09 kuna/kg. HSUPM također traži tripartitni ugovor između Vlade, prerađivača i HSUPM te izradu podloge za participaciju proizvođačkih troškova, a traže i da se zabrani uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda dok se ne potpiše tripartitni ugovor.

ZAGREB - Ustavni sud privremeno je odgodio izvršenje rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) o obvezi Agrokora za objavljivanjem ponude za preuzimanje preostalih dionica Belja, te Visokom upravnom sudu naložio da u roku od šest mjeseci donese odluku u tom predmetu, izvijestilo je danas Belje putem Zagrebačke burze. Agrokor, većinski vlasnik Belja, obavijestio je tu tvrtku da je zaprimio Rješenje Ustavnog suda od 31. siječnja ove godine, a povodom ustavne tužbe tog koncerna. Tim je rješenjem, kako se navodi, odlučeno da se privremeno odgađa izvršenje rješenja Hanfe od 6. listopada 2011. te se nalaže Visokom upravnom sudu da u roku od šest mjeseci od dana donošenja rješenja donese odluku o tome premetu. Hanfa je 6. listopada 2011. naložila Agrokoru da u roku od 60 dana podastre ponudu za preuzimanje preostalih dionica Belja, ustvrdivši da je još 12. rujna 2007. nastala obveza za njihovo preuzimanje. Rok za dostavu ponude bio je 5. prosinca 2011. Agrokor je protiv takvog rješenja Hanfe podnio 3. studenoga Ustavnom sudu tužbu zbog povrede ustavnog prava i to prava na pravično suđenje te prava na jednakost pred zakonom, s prijedlogom da Ustavni sud donese odluku kojom se ukida rješenje Agencije, kao i da odgodi pravne učinke i ovrhu osporenog akta do svoje odluke.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je zadržao vrijednost s kraja prošlog tjedna od 1.756,09 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 povećan za 0,24 posto, na 985,87 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 10,6 milijuna kuna, a tri su dionice imale promete veće od milijun kuna. Dionica HT-a ostvarila je promet veći od 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,29 posto, na 238,50 kuna. Sličan promet od 1,2 milijuna kuna imala je danas redovna dionica Croatia osiguranja, uz pad cijene za 1,75 posto, na 5.697,73 kune. S padom cijene od 6,02 posto, na 78 kuna, dionica Belja imala je promet nešto veći od milijun kuna. Po rastu cijene danas se izdvaja dionica Kaštelanskih staklenika kojoj je cijena porasla za 12,75 posto, na 1.578,55 kuna, uz promet od 473 tisuće kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙