FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Sindikati nisu dali "zeleno svjetlo" za otpuštanja u javnom sektoru, ali neće čuvati ni jedno radno mjesto koje nije učinkovito, rečeno je nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca suglasni su da treba ići u restrukturiranje javnih službi i javnih poduzeća, a jedna od krajnjih mjera je i smanjenje broja zaposlenih u dogovoru sa socijalnim partnerima i prema proceduri koju propisuje Zakon o radu, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Na to je reagirao predstavnik sindikata Mladen Novosel ustvrdivši kako "nema nikakvog dogovora sindikata s Vladom o otpuštanju radnika", no ako Vlada utvrdi da u javnom sektoru "negdje ima određenog viška" procedura za smanjenje broja zaposlenih je jasno propisana. Sindikati inzistiraju da se predviđene uštede od dvije milijarde kuna preusmjere u stvaranje novih radnih mjesta. Mrsić je istaknuo da će racionalizacija biti provedena u javnoj upravi kroz smanjenje prekovremenog rada, ukidanje ugovora o djelu i uštede u materijalnom poslovanju, čime se planira uštedjeti tih dvije milijarde kuna. U javnim poduzećima će njihove uprave dobiti zadatak da racionaliziraju poslovanje u dogovoru sa sindikatima. Takvo je stajalište podržao predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Ergović podsjetivši kako je privatni sektor već proveo restrukturiranje te smanjio plaće i broj zaposlenih, što javni sektor nije učinio.

ZAGREB - Vladine smjernice za ovogodišnji proračun dobile su potporu socijalnih partnera na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća uz izdvojeno mišljenje sindikata koji su upozorili da će porast PDV-a povećati životne troškove građana. Sindikati predlažu da se neoporezivi dio plaće umjesto na 2.200 kuna poveća na iznos minimalne plaće od 2.814 kuna. Osim toga, stopa poreza na dohodak od 12 posto trebala bi se primijeniti do 3.600 kuna, umjesto na predviđenih 2.200 kuna. Time bi se pomoglo radnicima s najnižim primanjima, ali i onima koji zarađuju između pet i deset tisuća kuna, što nisu velika primanja, dodao je predstavnik sindikata Mladen Novosel. Također predlažu da se iz uštede koja će se ostvariti smanjenjem doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15 posto na 13 posto osiguraju sredstva za jamstveni fond iz kojega će se isplaćivati plaće radnicima koji ih ne primaju mjesecima.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se danas s predstavnicima agencije Fitch Ratings, u okviru uobičajene godišnje provjere dodijeljenog investicijskog kreditnog rejtinga Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Predstavnike agencije Fitch Ratings obavijestila je kako Hrvatska ne očekuje nikakve prepreke pri ratifikaciji pristupnog ugovora Republike Hrvatske u zemljama članicama Europske unije. Poručila je kako će članstvo u EU Hrvatskoj donijeti dugotrajnu institucionalnu stabilnost i sigurnost te otvoriti nove prilike za hrvatsko gospodarstvo te istaknula kako hrvatska Vlada planira proces prilagodbe standardima EU iskoristiti za razvoj novih industrija, prije svega vezanih uz okoliš, energetiku i promet. Predstavnici agencije Fitch Ratings upoznati su i s mjerama Vlade usmjerenima na privlačenje investicija, u prvom redu s reformom poreznog sustava i javne uprave.

ZAGREB - Zbog vala hladnoće i niskih temperatura posljednjih je dana u Hrvatskoj povećana potrošnja plina, no iz Ine, odnosno njene tvrtke Prirodni plin ističu da su osigurane dovoljne količine plina te nema potrebe za zabrinutošću u vezi opskrbe. Plina ima dovoljno i nema potrebe za zabrinutošću u vezi opskrbe, kažu u Ini. Ističu kako je Prirodni plin sklopio trogodišnji ugovor s talijanskom kompanijom Eni te osigurao pouzdanu i sigurnu opskrbu plinom iz uvoza. Intenzivirana proizvodnje sa sjevernog Jadrana dala je dodatnu sigurnost, a od ove ogrjevne sezone Hrvatska ima na raspolaganju još jedan dobavni pravac putem hrvatsko-mađarskog interkonektora. Prirodni plin je prije početka ogrjevne sezone nabavio i uskladištio maksimalno moguće količine plina u PSP Okoli. Na najavljeni val hladnoće pripremili su se i Gradskoj plinari Zagreb, koja ima 270 tisuća korisnika. Količine plina su dostatne i ne očekujemo probleme u opskrbi, kaže glasnogovornik Gradske plinare Zagreb Davor Šestan

ZAGREB - Val hladnoće povećao je I potrošnju električne energije u Hrvatskoj. Po podacima HEP-a, jučer je potrošnja iznosila 60.288 megavatsati (MWh), što je oko pet posto više nego u ponedjeljak, 31. siječnja, a 15-16 posto više nego prije desetak dana, točnije 23. siječnja. HEP-ovi kapaciteti su dostatni, kaže glasnogovornica HEP-a Mirela Klanac napominjući kako zbog ekstremnih vremenskih uvjeta na nekim područjima, primjerice u Lici, ili jučer na području Konavala, dolazi do prekida na distributivnoj mreži. Intenzivno se radi kako bi se takvi problemi što prije otklonili, no pritom su moguće i poteškoće s obzirom na vremenske uvjete i probleme u prometu, kažu u HEP-u.

ZAGREB - Jedan od najvećih svjetskih i vodeći njemački touroperator TUI Hrvatsku je proglasio glavnom među zvijezdama u usponu za ovoljetnu sezonu, bilježeći za Hrvatsku na njemačkom tržištu u ovom siječnju čak 57 postotni porast bukinga u odnosu na isto vrijeme prošle godine te smatra i kako će pristup Hrvatske EU njenom turizmu donijeti novi uzlet. Iz TUI-a naglašavaju i da su uz Hrvatsku na njemačkom tržištu u trendu za ovu godinu i istočnoeuropske zemlje, posebno Bugarska, Rusija, Poljska, Mađarska i Češka. Ipak Hrvatsku izdvajaju jer njeno 'da' na nedavnom referendumu za pristupanje EU za TUI je dobra vijest koja ide u prilog hrvatskom turizmu, jer će, kako ističu, putovanja s ulaskom Hrvatske u EU postati još komotnija i jednostavnija, dok će investicije u hotelijerstvo i infrastrukturu dobiti dodatne poticaje.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze zadnji su dan ovoga trgovinskog tjedna završili s rastom, Crobex je povećan za 0,88 posto, na 1.756,07 bodova, a Crobex10 za 0,48 posto, na 983,50 bodova. Redovni promet Burze danas je iznosio 30,9 milijuna kuna, od čega se više od 19 milijuna odnosi na trgovanje državnim obveznicama. Tri su dionice imale milijunske promete, a najtrgovanija je bila povlaštena dionica Adris grupe s prometom od 2,3 milijuna kuna, uz nepromijenjenu cijenu od 215 kuna. Više od 1,6 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica HT-a čija je cijena pala 0,32 posto, na 239,20 kuna. Među milijunašima danas je još dionica Petrokemije s prometom od 1,1 milijun kuna i cijenom od 198,60 kuna ili 0,82 posto višom.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙