FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada nema namjeru mijenjati Zakon o radu (ZOR) niti otpuštati radnike u javnim službama, a vrlo brzo će donijeti uredbu kojom će osigurati da se plaće više ne mogu isplaćivati bez uplate doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, zaključeno je na današnjem sastanku premijera Zorana Milanovića sa sindikalnim čelnicima. Premijer Milanović kategorički nam je rekao da nema razloga za izmjenu ZOR-a, a jedino je sporno pitanje produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnog ugovora, o čemu ćemo nastaviti pregovore, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon sastanka Milanovića i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića s predsjednicima pet sindikalnih središnjica. Mrsić je potvrdio da Vlada ne planira otpuštanja u javnim službama već do ušteda želi doći racionalizacijom sustava kojom će se ukinuti prekovremeni rad i rad prema ugovoru o djelu. Što se tiče pregovora o izmjenama kolektivnih ugovora u javnom i državnom sektoru, predstavnici sindikata su naglasili da su spremni na izravne razgovore s nadležnim ministarstvima te da će napraviti ono što im kaže članstvo. Mrsić je upozorio na problem neisplate doprinosa, zbog čega posljednjih godina u fondove nije uplaćeno ukupno čak 17 milijardi kuna. Vlada će vrlo brzo donijeti uredbu po kojoj se plaće više neće moći isplatiti dok se ne uplate doprinosi, najavio je Mrsić.

ZAGREB - Dopunjena dokumentacija koju je jučer dostavio Traubi International Salomona Berkovitza za kupnju Dalmacijavina ne odgovara traženim zahtjevima Ministarstva gospodarstva, pa su ispunjeni uvjeti za stečaj Dalmacijavina, priopćilo je danas Ministarstvo gospodarstva. "Nakon pregleda dokumentacije, koju je jučer do 17 sati dostavila tvrtka Traubi International corp. Salomona Berkowitza, ustanovljeno je da je ponuditelj dostavio nepotpunu i neprihvatljivu dokumentaciju, te se slijedom toga smatra da je odustao od sklapanja ugovora o kupnji Dalmacijavina", kaže se u priopćenju. Time su, kako se ističe, završeni pregovori s ponuditeljem i stečeni zakonski uvjeti za pokretanje stečajnog postupka. Ministarstvo podsjeća na jučerašnji zadani rok za dostavu dodatne dokumentacije vezane za kupnju Dalmacijavina sukladno uvjetima natječaja i to plana restrukturiranja, očitovanja na prijedlog kupoprodajnog ugovora i dokaz o kvalitetnom bankovnom jamstvu (bankarsku garanciju). U priopćenju se također navodi da je AUDIO-a ranije upozorio Traubi International da će se smatrati da je odustao od sklapanja ugovora ako traženo ne ispuni u zadanom roku.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovija novčana i gospodarska kretanja, kao i najnoviju analizu financijske stabilnosti, a obaviješten je i o stanju u bankovnom sustavu te o preliminarnim pokazateljima njegova poslovanja za proteklu godinu, priopćeno je iz HNB-a. Kako se navodi, osobita pozornost posvećena je sagledavanju mogućnosti da se usklađenim djelovanjem monetarne i fiskalne politike ublaže učinci krize, očuva stabilnost tečaja i cijena, te stvore pretpostavke za što skorije pokretanje gospodarskog oporavka. Savjet HNB-a, navodi se, suglasio se s odlukama nadzornih odbora nekoliko banaka o novim ili ponovnim imenovanjima predsjednika i članova uprava.

OSIJEK - Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje nije uključena u Stožer za spas poljoprivrede, koji je jučer osnovao Odbor za udruge Hrvatske poljoprivredne komore, a u vezi najavljenih prosvjeda smatra da prvo treba vidjeti kako će poljoprivreda proći u proračunu, a onda odlučivati o daljnjim potezima, rekao je predsjednik koordinacije Dragutin Dukić. Smatra kako kako ima "određenih nejasnoća kod zaključaka koje je jučer donio Stožer" te da ima "dojam da se radi o političkoj odluci o najavljenom prosvjedu za 9. veljače". Stožer za spas poljoprivrede, na najave o rezanju poljoprivrednog proračun, jučer je zatražio što hitniji sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, a ako do njega ne dođe i ništa se ne dogovore, najavili su prosvjede za idući četvrtak. "Smatramo da se prvo treba vidjeti nakon donošenja proračuna kakvo će mjesto dobiti poljoprivreda, a tek onda možemo odlučivati o daljnjim potezima, koji naravno ne isključuju ni prosvjede", kazao je Dukić. Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje traži isplatu poticaja u visini od oko 2,5 milijarde kuna u cjelosti do kraja veljače, uz napomenu, rekao je Dukić, da država to može riješiti vaučerom.

ZAGREB - Imunološki zavod d.d. s malezijskom tvrtkom CCM Duopharma nije pokrenuo nikakve razgovore u smislu ulaganja u taj zavod, stoji u današnjoj objavi Imunološkog zavoda kojom je odgovorio Zagrebačkoj burzi na upit oko tog ulaganja. U odgovoru iz Imunološkog zavoda navode i činjenicu da Uprava Imunološkog zavoda nema ovlaštenje pregovarati i donositi odluke s potencijalnim investitorima, već o tome treba odlučiti većinski vlasnik tvrtke. Dodaju i da Uprava smatra korisnim pružiti određene informacije potencijalnim partnerima u vezi prodaje i plasmana proizvoda Imunološkog zavoda d.d. tako da će se na toj razini razgovarati. Ako bude sklopljen ugovor ili sporazum koji bi imao značajnijeg utjecaja na poslovanje Imunološkog zavoda d.d., u skladu s relevatnim propisima informirat će Zagrebačku burzu i javnost, stoji u odgovoru Imunološkog zavoda na upit Zagrebačke burze. Većinski vlasnik Imunološkog zavoda je država, koja po današnjim podacima s web stranice SKDD-a drži udjel od 73,41 posto.

RIJEKA - Odbor vjerovnika Credo banke d.d. u stečaju suglasan je s provođenjem stečaja u hitnom postupku, a pool vjerovnika te banke, koji su osnovali vjerovnici iz Primorsko-goranske županije, ostvario je primarni cilj da u Odboru vjerovnika ima dva člana, izvijestili su danas nakon sjednice poola. Na sjednici poola potvrđeno je da vjerovnici okupljeni u poolu potražuju od Credo banke više od 80 milijuna kuna. Navodi se da se Odbor vjerovnika suglasio s provođenjem stečajnog postuka po tzv. ''proaktivnom tipu'', što bi "podrazumijevalo spremnost svih članova Odbora vjerovnika na maksimalno angažiranje i provođenje stečaja u hitnom postupku". To se prije svega odnosi na utvrđivanje što preciznijeg stanja imovine banke u stečaju radi pronalaska potencijalnog kupca i što bržeg podmirenja obveza prema vjerovnicima banke. Navodi se i da su "članovi pool-a ocijenili da je cjelokupni postupak HNB-a glede Credo banke najblaže rečeno bio nespretan i obavijen uskratom potpunih informacija o tijeku postupka i razlozima baš takvog postupanja kakvo je provedeno u slučaju Credo banke". Stečaj Credo banke otvoren je 16. siječnja na Trgovačkom sudu u Splitu, a ispitno ročište zakazano je za 22. ožujka ove godine.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su blago porasli, Crobex je povećan za 0,11 posto, na 1.729,14 bodova, a Crobex10 za 0,04 posto, na 972,56 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 16 milijuna kuna, a najtrgovanija je bila dionica HT-a s prometom od 3,9 milijuna kuna i rastom cijene od 0,41 posto, na 239,57 kuna. Povlaštena dionica Adris grupe zabilježila je 1,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,47 posto, na 214 kuna. Redovnom dionicom Croatia osiguranja ostvareno 1,8 milijuna kuna prometa, a cijena joj je, nakon viskog rasta zadnjih dana, danas pala za 18,69 posto, na 5.700,03 kune. Više od 1,6 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica Ine čija je cijena porasla za 0,16 posto, na 3.731 kunu. Milijunski promet danas je ostvarila još dionica Vira, u iznosu od 1,5 milijuna kuna, uz rast cijene za 11,90 posto, na 469,99 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju tečajnicu, oslabila prema euru za 0,05 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja će se primjenjivati sutra, iznosi 7,577321 kunu. Kuna je oslabila i prema drugim važnijim valutama, prema američkom dolaru za 0,58 posto, britanskoj funti za 0,45 posto i švicarskom franku za 0,11 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnici HNB-a koja će se primjenjivati sutra iznosi 5,770120 kuna, funte 9,095332 kune, a franka 6,291888 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙