FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF poziva ECB da dodatno snizi kamatne stope

Autor: vmom
WASHINGTON, 2. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Europska središnja banka (ECB) trebala bi dodatno smanjiti svoju ključnu kamatnu stopu i time poduprijeti rast u posrnuloj eurozoni, poručio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u dokumentu objavljenom u četvrtak.

Iako vlade smanjuju potrošnju kako bi srezale manjkove, učinci tih mjera na slabašan rast mogli bi se ublažiti nižim kamatnim stopama i ostalim mogućim potezima ECB-a, smatraju u MMF-u.

"ECB-ova monetarna politika trebala bi u velikoj mjeri biti popustljiva, u skladu s bančinom glavnom zadaćom osiguranja cjenovne stabilnosti. To bi se moglo postići spuštanjem ciljane stope inflacije, za što ima prostora, a po potrebi i dodatnim nekonvencionalnim mjerama", stoji u tom MMF-ovom dokumentu.

Nakon podizanja ključne kamatne stope u prvoj polovini prošle godine kako bi se zauzdalo jačanje inflacije, ECB ih je prema kraju godine ponovno počeo snižavati. U studenomu ih je smanjio za 0,25 postotnih bodova, na 1,25 posto, a u prosincu za još toliko, na postojeću rekordno nisku razinu od jedan posto.

Ipak, one su i dalje osjetno više u usporedbi s rasponom od nula do 0,25 posto koliko iznose u Sjedinjenim Državama i u posljednje više od tri godine slabog rasta nisu potaknule jačanje inflacije.

MMF-ovi komentari objavljeni su u sklopu dokumenta o globalnim gospodarskim prognozama pripremljenom za sastanak ministara financija 20 najvećih gospodarstava svijeta skupine G20 koji je prošli vikend održan u Meksiku, čija je glavna tema bila kriza u eurozoni.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙