FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftna tržišta čekaju ECB-ove signale o jačanju likvidnosti u eurozoni

Autor: mkuz
LONDON, 9. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, potaknute zabrinutošću zbog opskrbe, a potporu im pružaju i očekivanja da će Europska središnja banka pojačati likvidnost u eurozoni kako bi poduprla gospodarski rast.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu porasla 61 cent, na 117,81 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 52 centa, na 99,23 dolara.

Tržišta je poduprla zabrinutost za opskrbu s obzirom na nastavljene napetosti na Bliskom istoku, posebno u Siriji i Iranu.

"Važno je ukazati da cijene podupiru napetosti u vezi s opskrbom čiji je pak utjecaj na stvarnu proizvodnju zasada uglavnom prigušen", tumači Andrey Kryuchenkov iz VTB Capitala.

Pozornost je sada usmjerena na Europsku središnju banku koja je danas u skladu s očekivanjima zadržala kamatne stope u eurozoni na 1,0 posto. Ulagači sada očekuju signale o novim injekcijama likvidnosti za europski bankovni sustav.

"Monetarni višak likvidnosti ublažava financijske teškoće u europskom bankovnom sektoru, pa ove godine nećemo imati bankovnu krizu a smanjuju se i prinosi na talijanske i španjolske obveznice", tumači analitičar DnB NOR-a Torbjoern Kjus. "To špekulativnom kapitalu olakšava kupovinu ugovora za isporuku nafte", pojašnjava.

Tržišta također žele znati je li ECB spreman pomoći Grčkoj. U noći na četvrtak čelnici grčkih političkih stranaka nisu uspjeli usuglasiti stajališta o svim zahtjevima međunarodnih zajmodavaca.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte u četvrtak u redovnom mjesečnom izvješću snizila prognozu o rastu potražnje za naftom u svijetu u ovoj godini za 120 tisuća barela dnevno, na 940 tisuća barela dnevno. Potražnja će u ovoj godini rasti sporije no što se dosada očekivalo zbog dužničke krize u eurozoni i visokih maloprodajnih cijena, pojašnjavaju u OPEC-u.

Odvojeno je naftni kartel na svojoj internetskoj stranici u četvrtak objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 115,18 dolara, što znači da je bila za 50 centi viša nego u utorak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙