FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska središnja banka (ECB) i britanska BoE potvrdile kamatne stope

Autor: vmom
LONDON, 9. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) i britanska središnja banka (BoE) u čevrtak su na redovnim mjesečnim zasjedanjima, koja tržišta budno prate, zadržale važeće kamatne stope.

ECB je tako potvrdila važeću kamatnu stopu u visini jedan posto. Time su kamatne stope u eurozoni drugi mjesec zaredom nepromijenjene uslijed bojazni da bi eurozona mogla ponovno zapasti u recesiju.

U središnjoj banci se nadaju da će time poduprijeti gospodarski rast eurozone.

Čelnik ECB-a Mario Draghi nedavno je izjavio da je gospodarstvo eurozone pogođeno velikom neizvjesnošću i izrazitijim rizicima za slabljenje. Stoga će u fokusu tržišta tijekom poslijepodneva biti tiskovna konferencija ECB-a na kojoj će se Draghi najvjerojatnije suočiti s pitanjima vezanim uz snagu gospodarstva eurozone.

Odvojeno je britanska središnja banka Bank of England izvijestila o postignutom dogovoru o ubrizgavanju daljnjih 50 milijardi funta u financijski sustav u sklopu nastojanja da podupre krhki oporavak britanskog gospodarstva kojemu prijeti ponovno klizanje u recesiju.

Također je odlučeno da ključne kamatne stope ostanu na rekordno niskih 0,5 posto.

Novčana injekcija bit će dobrodošla vijest za vladu u Londonu koja se našla pod pritiskom da olabavi mjere štednje nakon što je gospodarstvo krajem godine smanjeno, a nezaposlenost skočila na najvišu razinu u posljednjih više od 17 godina.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙