FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijest o dogovoru grčkih političkih čelnika poduprla euro

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 9. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima valuta dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca prema dolaru, poduprt viješću da su grčki stranački čelnici postigli dogovor potreban za drugi paket pomoći i za sprečavanje bankrota.

U takvim okolnostima euro je dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca od 1,3312 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,3295 dolara, što znači da je na dnevnom dobitku od 0,3 posto. Dosegnuo je i najvišu razinu u dva mjeseca prema jenu, ojačavši na 102,81 jen.

Dolar je također ojačao prema japanskoj valuti, i to 0,3 posto, te se njime trgovalo po 77,34 jena.

Vijest o dogovoru grčkih političkih čelnika o novim mjerama štednje, koju je potvrdio čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, trebala bi ukloniti zapreke za dobivanje drugog paketa pomoći, vrijednog 130 milijardi eura.

ECB je u četvrtak bio u fokusu tržišta, zadržavši kamatne stope na jedan posto u skladu s očekivanjima, ali je njegov čelnik Draghi upozorio da su gospodarske prognoze neizvjesne. To je znak da bi se smanjenje kamatnih stopa moglo u ožujku naći na bančinom dnevnom redu.

"S obzirom na teškoće eurozone, tržišta smatraju izglednim novo smanjenje kamatnih stopa", kazao je Steven Butler, čelnik trgovine valutama u Scotia Capitalu u Torontu. "No, grčki bi dogovor mogao omogućiti sasvim dovoljno pozitivnog raspoloženja".

Od ostalih dobitnika izdvaja se i britanska funta nakon što je britanska središnja banka Bank of England očekivano najavila ubrizgavanje daljnjih 50 milijardi funta u britansko gospodarstvo. Funta je tako ojačala za 0,3 posto, na 1,5860 dolara.

Trgovci kažu da je euro unatoč dobitcima i dalje ranjiv, budući da će ga pritiskati neizvjesnosti u vezi gospodarstva eurozone i zdravlja ostalih prezaduženih zemalja. Neki ističu da je nova runda jeftinih trogodišnjih zajmova, koje se ECB krajem mjeseca sprema ponuditi bankama eurozone, podsjetnik da je bankovni sustav u toj regiji još uvijek jako krhak.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙